Filmtajmfokus: Katherine Windfeld

6 januari, 2012

I en maskulin värld som filmbranschen fortfarande är är det inte vardagsmat med kvinnliga regissörer.

Jag skäms nästan men jag satte kaffet i vrångstrupen när jag såg att det var en kvinna som regisserat Mikael Persbrandt i hans nya film I nationens intresse. Det var dessutom inte vilken kvinna som helst utan en för mig okänd sådan: Katherine Windfeld.

Så vad gör jag? Jo, jag tar fram spaden och gräver lite för jag vill ha svar på frågan: vem är Katherine Windfeld?

Det jag hittar är att hon är danska, född 1966, har en regissörsexamen från Polish Film School i Lodz och var under 2010 med att grunda det politiska partiet Fremtidens Danmark. Hon har regisserat förutom ett par Wallander-avsnitt även thrillern Flykten och tre tämligen välkända serier för SVT: Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret.

Med lite tur har Norden nu fått en alldeles egen Kathryn Bigelow. Det är banne mig på tiden!

[Bilden är lånad från Katherines hemsida och tagen av Jan Buus. Trailern till I nationens intresse kan du se här och filmen har premiär 13 januari]

{ 2 comments… read them below or add one }

Sofia januari 11, 2012 kl. 06:04

Politiskt intresserad och ansvarig för Holst-adaptionerna. Det låter som en bra kombination. Måste dock erkänna att jag inte sett dem själv även om jag tyckte mycket om de två första böckerna.

Svara

Fiffi januari 11, 2012 kl. 16:21

Sofia:
Jag själv gillar serierna jättemycket men jag har å andra sidan inte läst böckerna…

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: