Skräckfilmssöndag: GHOSTLAND (2018)

2008 gjorde den franske manusförfattaren och regissören Pascal Laugier filmen Martyrs, en blodig rackare som på pappret borde ha fallit mig i smaken betydligt mer än den gjorde. Sen dess har han gjort The Tall Man (med Jessica Biel), en film jag inte sett än men kanske borde.

Dagens film heter Ghostland, eller Incidents in a Ghost Land som den verkar ha hetat från allra första början. Som vanligt i Laugiers filmer kretsar handlingen kring karaktärer av kvinnligt kön och denna gång är det syskonen Beth (Crystal Reed) och Vera (Anastasia Phillips) som råkar ut för en riktigt vidrig händelse i sin tonår i samband med att dom ska flytta in i ett nytt hus tillsammans med mamman (Mylène Farmer). Det handlar om home invasion på hemskaste möjliga sätt och för att inte spoila handlingen så ger denna upplevelse en hel del ärr i den/de som överlever intrånget. Så kan man säga, tror jag, utan att säga för mycket.

Filmen är mörk, den är hemsk och börjar man tänka för mycket kan den nog krypa sig in under skinnet alldeles ordentligt. Den är både våldsam och blodig samtidigt som den under vissa scener är mer långsam och ryslig och som grädde på moset är det en HORD av otäcka porslinsdockor utplacerade här och där.

Jag håller med Filmitch-Johan som skrev i sin recension av filmen att den är 2018 års hittills bästa skräckfilm. Första tjugo minuterna är fem plus i min bok. Inte för att resten av filmen på något sätt är ”dålig” men den är svajig på ett sätt början inte är. Kanske har det till viss del med skådespelarprestationerna att göra? Jag tror det. För stämningen, vidrigheterna och känslan av att man aldrig riktigt kan läsa av filmen gör att jag sitter med skön skräckpuls filmen igenom.

Här är en lista på resten av filmerna i temat.

2 svar på ”Skräckfilmssöndag: GHOSTLAND (2018)”

  1. Tackar för ping. Kul att du också gillade filmen. Fransk skräck är ta mig tusan nästan oslagbar. Önskar att Aja återvände till hemlandet.

  2. filmitch:
    Frankrike är helt klart en av dom mest intressanta skräckfilmsländerna. Nu är det bara att hålla ögonen öppna efter fler filmer 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.