HAROLD AND MAUDE

10 december, 2010

Jag satt och klickade mig runt bland romantiska komedier på LOVEFILM i jakt på ”den där underliga men mysiga 70-talsrullen med han den där unga killen och hon den där gamla tanten” men jag kunde för mitt liv inte komma ihåg filmens namn.

Så ser jag att Filmitch lagt upp ett nytt inlägg och döm om min förvåning när just den filmen jag letar efter recenseras där.
Harold and Maude! Så var det! Så hette filmen!

Längtar man efter en Runaway bride-Harry-mötte-Sally-type-of-romcom så är det här helt fel rulle för det här kan vara den mest underliga romantiska komedin någonsin.

Harold är en ung man, eller pojke, det är svårt att åldersbestämma honom då han ibland ser ut som 15 men kör bil och är giftasmogen. Han bor hemma i det stora fina huset och har som hobby att iscensätta självmord. Det är en hobby han lyckas göra både noggrannt och verklighetstroget och en blind kan se att han gör det för att få uppmärksamhet från sin överklassiga och distanserade mamma. Det han även gör när han har en ledig stund över är att gå på begravningar, något som även den gamla damen Maude tycker är kul.

Maude är en kortväxt snart-80-årig livsnjutare med små gula gnagarliknande tänder och långa flätor som hon sätter fast över huvudet på ett såntdär tyskt husmorsvis. Hon och Harold börjar prata och en mycket speciell vänskap växer fram, en vänskap som sedan övergår i kärlek.

Jag måste säga att jag är synnerligen begeistrad över denna film. Jag tittade klart på filmen, blev inte klok på vad jag nyss sett, kunde inte sluta tänka på den och såg den igen. När sonen gick förbi TV:n tittade han en sekund eller två och sa ”Vad är det med den där killen? Han är så vit.” och sen satte han sig bredvid mig och ville inte sluta titta.

För det är nåt med filmen som är så väldigt speciellt. Det kan vara färgerna, det kan vara tonen, det kan vara Cat Stevens mysiga musik, det kan vara 70-talsflummigheten som lyser igenom, det kan vara Bud Cort som gör Harold så mänsklig att det är omöjligt att inte tycka om honom fast han ser ganska läskig ut och beter sig sjukt konstigt och det kan vara Ruth Gordon som spelar Maude med den äran, men det troligaste är att det är en väldigt lyckad kombination av allt detta.

Jag tror att Harold and Maude är en film som antingen sitter kvar i magtrakten resten av livet eller en film som man vill slå sönder med en hammare och spola ner i avloppssystemet.

Vad jag tycker är nog tämligen självklart.

{ 10 comments… read them below or add one }

Sofia december 10, 2010 kl. 18:36

Jag kan inte låta bli att tycka att Harold (Bud Cort) i alla fall på omslaget ser precis ut som Peter Bark (of italian zombie fame)… http://4.bp.blogspot.com/_CwGS71_TWPk/TKqhWCaAEWI/AAAAAAAAAAo/Pg7Jx0ROtCo/s1600/Peter_Bark.png

Svara

f i f f i december 10, 2010 kl. 19:52

Sofia:
Å fy fan!
Nu vet jag vilka ögon jag kommer se när jag släcker lampan i natt…

Svara

Sofia december 11, 2010 kl. 07:02

Inte sant? Det riktigt otäcka är att människan ser ut som om han är tolv, även höjdmässigt, när han var typ 45…

Svara

BlueRoseCase december 11, 2010 kl. 09:41

Hahaha, Sofias kommentar om Peter Bark stämmer även in på mig, han var den första jag tänkte på. Men filmen i sig har gått mig förbi men låter ju hur intressant som helst. Tack för tipset!

Svara

f i f f i december 11, 2010 kl. 12:27

BlueRoseCase:
Varsågod 😀

Svara

Henke september 15, 2014 kl. 08:47

Knasig film med ett mörker under ytan. Maude levnadsglad javisst, men också ensam överlevare från koncentrationsläger… Du la väl märke till siffrorna intatuerade på hennes underarm och scenen där hon pratar om sin man med tårar i ögonen…?

Svara

Fiffi september 15, 2014 kl. 11:09

Henke:
Nu var det ett tag sedan jag såg filmen och minns inte allt i detalj men jag minns att hon pratar om sin man. Minns dock inte siffrorna.

Svara

filmitch september 16, 2014 kl. 19:13

Och jag kan nästan inte säga något då det är Marcus som sett och skrivit om filmen.

Svara

filmitch september 16, 2014 kl. 19:14

Nu blev det bara konstigt – trött förvirrad nåväl lite surrealism ska väl en blogg innehålla.

Svara

Fiffi september 17, 2014 kl. 14:47

filmitch:
Det må vara Marcus som sett och skrivit om filmen men jag hittade den efterlängtade informationen på _din_: blogg, alltså hamnar lite av credden på dig – också 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: