Inför Oscarsgalan: Vilka tjejer, vilka fantastiska skådespelerskor som är nominerade för bästa kvinnliga huvudroll i år!

ANNETTE BENING

Som lesbiska Nic i The kids are all right har hon chans att kamma hem en Oscar på söndag. För elva år sedan kunde – och borde – hon ha fått en för rollen som den frustrerade mäklaren Carolyn Burnham, fru till duschrunkarn´ Lester (Kevin Spacey) och mamma till Jane (Thora Birch) i Sam Mendes fenomenala karriärstrampolin American beauty.

Det här är en toppenfilm och Annette Bening en toppenskådespelerska! Alla tummar upp – lillfingrarna och stortårna med! Hurra!

 

 

 

 

NICOLE KIDMAN

I Rabbit Hole spelar Nicole Kidman en kvinna som försöker ta sig igenom tragedin att hennes son dött i en olycka. Som mamma antar jag att det är ganska lätt att sätta sig in i den situationen, att hamna i den känslan.

I Eyes wide shut (1999) spelade hon Tom Cruises fru, vilket hon då var även i verkligheten. En riktig snackis var det, mycket naket blev det och Marie Richardsson hade en liten roll i en film som trots vissa knepigheter är intressant på många sätt, kanske mest för att det blev Stanley Kubricks sista.

 

 

 

 

JENNIFER LAWRENCE

Jennifer Lawrence är en solklar rookie här. Hon spelar Ree i Winter’s Bone med den äran men jag har (liksom dom flesta andra) inte sett henne i något annat.

här är en direktlänk till henne på Imdb, här bredvid är en idolbild där hon visar glada tänder (vilket hon inte gör i Winter´s bone) och här hittar du filmrecensionen.

 

 

 

 

 

 

NATALIE PORTMAN

Jag har skrivit en del om Natalie Portman här på bloggen förut, om att jag tycker hon verkar vara en bra tjej med mycket självförtroende och skinn på näsan. I Black Swan spelar hon ballerinan Nina som – om jag har rätt i min analys av Portman – är hennes totala motsats. I alla fall om jag ser till psyket.

Det jag gillar med Natalie Portman är att hon verkar välja sina roller med hjärtat mer än plånboken även om rollen som Queen Amidala/Padmé i Star Wars: Episod I, II och III antagligen gav henne en helt okej timlön.

Alltså, en okej lön för en helt okej film även om Star Wars för mig alltid kommer vara dom första tre filmerna, ja dom som alltså är dom tre sista. Du fattar.

 

 

 

MICHELLE WILLIAMS

Michelle Williams är nominerad för sin roll som Cindy i Blue Valentine där hon spelar Ryan Goslings fru. I Brokeback mountain handlade Williams roll om hennes äktenskap med Ennis Del Mar (Heath Ledger) som inte ville nåt annat än att lådsasfiska och tjonga på Jack Twist (Jake Gyllenhaal) i ett tält ute i vildmarken.

Hon gör sin roll som Alma så sjukt sjukt bra och det kanske inte är så konstigt eftersom hon då var Heath Ledgers flickvän i verkligheten.

Brokeback mountain är för övrigt en oklanderlig film, en underbar kärlekshistoria med ett soundtrack som kan lugna ner den mest stressade dygnet-runt-arbetande storstadsmamman.

 

16 svar på ”Inför Oscarsgalan: Vilka tjejer, vilka fantastiska skådespelerskor som är nominerade för bästa kvinnliga huvudroll i år!”

 1. Åhh, var glad jag blir — har alltid tyckt att omdömena om America Beauty har handlat alldeles för mycket om Kevin och alldeles för lite om Anette. Hon gör en helt fantastisk karaktär där. Och det var Brokeback Mountain som gjorde att Michelle började avlägsna sig så smått från creeken.

  Men allvarligt, jag vet inte vilket som är värst: fyran till Eyes eller trean till Revenge. Buuu 😉

 2. SPOILER VARNING:
  i American Beauty finns en av mina favoritscener med. När frun ser förstår att mannen är död springer hon och greppar hans kavajer i garderoben. Han är död men hans lukt finns kvar i kavajtyget. Det var i alla fall så jag tolkade det och kände ngt blött i ögonvrån.
  Bra lista och genomgång av de nominerade.

 3. Jag har väldigt svårt för Nicole Kidman. Tycker inte hon är något vidare faktiskt.
  Av de här är Portman favoriten, men Michelle har vart mycket bra i det lilla jag sett henne i.

 4. Fyran på Eyes är för övrigt definitivt i underkant, även om jag själv har satt samma betyg. Fenomenal film! Viva los Kubrick!

 5. Mikaela:
  Och jag som tycker Nicole Kidman är heeelt fantastisk! Synd att hon börjar spruta in en massa gojs i ansiktet bara för nu ser hon inte ut som sig själv längre. Det kan inte vara positivt för en skådespelarkarriär att ha så mycket skit innanför huden att man inte längre kan uttrycka känslor 😉

  Vad gäller själva priset så har vi samma favorit i den här kategorin 🙂

 6. addepladde:
  Ja, visst har den något speciellt, nåt som knappt går att sätta fingret på. Jag var mycket förundrad när jag såg den på bio när den var ny men den växer efter varje tittning.

 7. Haha, jag tycker bägge betygen var för givmilda 😀 Eyes känns för mig obegripligt upphaussad.

  Min favoritscen i AB är när Benning får ett synnerligen kontrollerat sammanbrott i det tomma huset som hon ska visa. Otroligt starkt.

 8. Borde kanske se om den för vad jag minns kändes filmen som en enda stor sufflé som fått stå alldeles för länge i hype-ugnen…

 9. Sofia:
  Jag tyckte precis som du – då. Det kanske är därför den växt i mina ögon nu när jag sett om den några gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.