SISTA KEANU-SOMMAR: JOHNNY MNEMONIC

31 augusti, 2015

Min tanke var att sommarens Keanu-tema skulle avslutas med en kombinationsrecension av Matrix Reloaded och Matrix Revolutions men tjugo minuter in i Reloaded slog det mig: nä, SÅ bra är det inte, jag vill inte se dom här filmerna IGEN.

Så jag gjorde en kovändning och tittade på listan av presumtiva temafilmer och där fanns en titel, en ensam stackare, kvar. Johnny Mnemonic från 1995. Den var inte särskilt bra när den kom och gudarna ska veta att den inte var bättre nu. Snacka om film som åldrats ovärdigt.

Keanu Reeves är Johnny Mnemonic, en snubbe som lagrar viktig data via ett implantat i hjärnan och han jagas genom hela filmen av Yakuza-gangsters samt av tiden då det ryms alldeles för mycket information än vad implantatet är gjort för och Johnny riskerar att döden dö. Det är skrattretande dåliga effekter, speciellt vyerna över den futuristiska staden gör mig alldeles fnissig.

Det ser ut som det är tuschteckningar gjorda av ett gäng någorlunda konstnärligt begåvade femåringar. Har man i bakhuvudet var Ridley Scott lyckades göra hela tretton år tidigare med Blade Runner så blir den här filmen nästan patetiskt kackigt.

Filmen är baserad på en novell av William Gibson och som novell är den säkert bra, filmen hade antagligen varit okej den med – som kortfilm.

Nu säger jag tack och adjö till den sympatiske Keanu Reeves och tackar för att han ville vara med i sommarens tema. Här finns en lista på alla filmer som varit med i temat, för vem vet, Keanu kanske kan bli en otippad favorit även för dig?

 

{ 13 comments… read them below or add one }

Henke augusti 31, 2015 kl. 08:55

Kommer ihåg denna som en halvrisig sci-fi med intressant ide som inte direkt levererade. Hade nog givit den 2/5 när det begav sig såvitt jag kan minnas.

Svara

Fiffi augusti 31, 2015 kl. 19:22

Henke:
Du minns helt rätt men tror nog du skulle sänka betyget om du såg om filmen.

Svara

Daniel augusti 31, 2015 kl. 10:46

Känns som att problemet är att den kom mitt i ”wow, vi kan göra cgi! Nu drar vi på som bara den!”-tiden, innan man fattade att datoreffekter åldras snabbt och att det är vist att behärska sig. Finns många filmer från den tiden, mitt på 90-talet, med bedrövliga effekter.

Svara

Fiffi augusti 31, 2015 kl. 19:23

Daniel:
Det har du rätt i! Många cgi-filmer från den här perioden har åldras erbarmeligt dåligt. Det är trist.

Svara

Sofia augusti 31, 2015 kl. 17:52

Vill minnas att den lider av lite samma sjuka som Virtuosity — nivå kromklot över vattenyta ungefär. Och den där jävla delfinen… Nä, INTE Keanus stoltaste timmar

Svara

Fiffi augusti 31, 2015 kl. 19:26

Sofia:
Sant! Jag tänkte på Virtuosity när jag såg den här filmen, hade nog blandat ihop dom i skallen lite innan jag lyckades bena ut olikheterna.
Lite synd att sluta med ett lågvattenmärke men Keanu kommer tillbaka, i en eller annan form. Det gör han alltid.
Kolla här bara —–> http://i.imgur.com/RJxHFQj.jpg

Svara

Sofia september 1, 2015 kl. 08:16

Haha, the Keanu will prevail 🙂

Svara

David augusti 31, 2015 kl. 22:39

Den filmen har extremt lite med Gibson att göra…. Så skulle jag vilja säga.. Fast Gibson har t.o.m. skrivit manuset. *ryser*. Hur den så begåvad författare kan få ur sig sånt skit … beror nog helt enkelt på extremt klåfingriga producenter. Tyvärr.

Svara

Fiffi september 2, 2015 kl. 13:24

David:
Intressant input! Undrar hur Gibson känner sig om filmen inte har med honom att göra trots att han skrivit både manus och bok. Hoppas han fick bra betalt.

Svara

Magnus september 1, 2015 kl. 07:13

Johnny M är kass, håller helt med. Gibsons förlaga är bättre, men också svår att fånga på film tror jag.

Svara

Fiffi september 2, 2015 kl. 13:25

Magnus:
Om inte ens Gibson själv lyckades med manus då är det nog bara att låta historien vara i bokform 😉

Svara

Micke september 1, 2015 kl. 20:57

Det ska finnas ett Vänner-avsnitt där det har blivit inbrott i en videobutik, och de har snott alla filmer, men lämnat kvar Johnny Mnemonic.

Svara

Fiffi september 2, 2015 kl. 13:25

Micke:
Oj? Gör det?? Hahaha. Det har jag missat!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: