Månadens filmsnällis: Göran

Tuffisar och elakingar får ofta inte bara den snygga tjejen utan även spaltmeter i media. Inget fel med det men Fiffis filmtajm gillar snällisar och vill gärna slå ett slag för schyssta figurer på film.

Under året kommer jag att presentera tolv riktiga filmsnällisar, en för varje månad och det här är januari månads representant.

Han heter Göran.
Göran bor i kollektivet Tillsammans i Lukas Moodyssons film med samma namn.

Göran (Gustaf Hammarsten) kan vara både det skäggigaste och det snällaste som gått i ett par näbbstövlar.

Göran är så snäll att han till en början är dum. Riktigt jobbigt dum-snäll. Snäll mot alla utom mot sig själv vilket egentligen inte är snällt alls men han vill ju så väl. Han vill till och med orka vara snäll och förstående mot sitt super-ego till flickvän som tycker sig behöva ligga med grabben i rummet bredvid men det går liksom inte. Även en snällis som Göran har en gräns och när den gränsen är nådd skapar han ett par sekunder förlösande komisk filmhistoria.

Det Göran visar i filmen är att det går att vara genuint snäll även med en fullt utvecklad ryggrad. Det går att vara snäll för att det helt enkelt är skönare att vara det än motsatsen.

Jag avslutar helt enkelt genom att citera John Cassis, eller Scooter för den delen:

It’s nice to be important, but it’s more important to be nice.

TILLSAMMANS

Jag och T såg Lukas Moodyssons film ”Tillsammans”, på video. Den berörde mig mycket mindre den här gången än alla gånger förut. Mest för att det är så jävla keckigt att se film på VHS nu för tiden. Det var så burkigt ljud att trots att TV-ljudet stod på typ 40 (av 45) så förbannade jag att inte finns en lag som säger att alla svenska filmer ska textas. Jag låg i sängen och tittade och fick mecka om kudden och täcket hela tiden för att det inte skulle ligga för något av öronen. Jag ansträngde mig för att läsa på läpparna och flera gånger tänkte jag ”undrar om T hänger med i handlingen nu för nu kan ingen människa på jorden höra vad Gustaf Hammarsten mumlar genom det där röda vänsterskägget”.

Att se ”Fucking Åmål”, ”Tillsammans” och ”Lilja 4-ever” skulle vara en del av läroplanen på högstadiet om jag var skolminister. Sen skulle det bli prov på avslutningsdagen i 9:an och dom som kuggade och inte fattade vad filmerna egentligen handlade om fick gå om från femman.

Alternativet kunde vara att erbjuda Lukas Moodysson Jan Björklunds jobb direkt. Bara man inte gör tvärtom. Fast det känns rätt lugnt. För om Jan Björklund skulle få göra Moodysson-provet skulle han få gå om han med, ända från femman och det finns inga regissörer av värde som går i femte klass.