Månadens filmsnällis: Göran

Tuffisar och elakingar får ofta inte bara den snygga tjejen utan även spaltmeter i media. Inget fel med det men Fiffis filmtajm gillar snällisar och vill gärna slå ett slag för schyssta figurer på film.

Under året kommer jag att presentera tolv riktiga filmsnällisar, en för varje månad och det här är januari månads representant.

Han heter Göran.
Göran bor i kollektivet Tillsammans i Lukas Moodyssons film med samma namn.

Göran (Gustaf Hammarsten) kan vara både det skäggigaste och det snällaste som gått i ett par näbbstövlar.

Göran är så snäll att han till en början är dum. Riktigt jobbigt dum-snäll. Snäll mot alla utom mot sig själv vilket egentligen inte är snällt alls men han vill ju så väl. Han vill till och med orka vara snäll och förstående mot sitt super-ego till flickvän som tycker sig behöva ligga med grabben i rummet bredvid men det går liksom inte. Även en snällis som Göran har en gräns och när den gränsen är nådd skapar han ett par sekunder förlösande komisk filmhistoria.

Det Göran visar i filmen är att det går att vara genuint snäll även med en fullt utvecklad ryggrad. Det går att vara snäll för att det helt enkelt är skönare att vara det än motsatsen.

Jag avslutar helt enkelt genom att citera John Cassis, eller Scooter för den delen:

It’s nice to be important, but it’s more important to be nice.

4 svar på ”Månadens filmsnällis: Göran”

  1. Just den scenen ( när Görans gräns är nådd )är fantastisk med tanke på valet av musik Bo Hanssons "De Svarta Ryttarna" När jag såg filmen visste jag vad som skulle hända pga musiken. Kan skivan Sagan om ringen närapå utantill.
    Månadens snällis, ett bra alternativ. Väntar redan på nästa kandidat 🙂

  2. filmitch:
    Kul att du tyckte om idén. Jag tänkte på alla mördare och andra mänskliga filmsvin som alltid lyfts fram för att dom är så mycket mer spännande att skriva om, men för tusan, det är spännande att vara snäll också! 🙂

  3. Åh, vilket trevligt initiativ. Göran är helt klart en favorit, han är en snällis man aldrig blir irriterad på (som tittare iaf) trots att han är genomsnäll hela tiden. Jag gillar hans grötfilosoferande 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.