KVINNAN I GULD

1 augusti, 2015

1907 målade den kände konstnären Gustav Klimt ett porträtt av en kvinna vid namn Adele Bloch-Bauer. En kvinna i guld helt enkelt. Denna kvinnas brorsbarn hette Maria Altmann (Helen Mirren) och hon flydde från Wien till USA under andra världskriget.

Den här filmen handlar om Marias kamp att återfå den konst som nazisterna stal av hennes familj under kriget och som hängt på museum i Österrike sedan dess. Det rörde sig om totalt fem tavlor signerade Gustav Klimt men det var just tavlan föreställande Adele som var viktigast för Maria.

Till sin hjälp tar hon sin väninnas son Randol Schoenberg (Ryan Reynolds), en nybakad jurist med privata skulder som precis som fått jobb på ett advokatkontor.

Filmen är en BOATS (based on a true story) och den typen av film kan vara riktigt svår att få till. Oftast är problemet att det är en känd människas hela liv som ska berättas och det blir bara snifferier på ytan av det hela och därför ganska…tråkigt. Här är problemet lite mer komplext än så.

Det är en sann berättelse och det som skildras är en del av Europas historia som inte får glömmas bort. Jag är med där. Både Maria Altmann och Randol Schoenberg har säkert varit både noga och ärliga när dom skrivit ner sina minnen MEN jag tror att det här är nåt som gör sig bättre i bokform. På film blir det viktigare att personerna känns åtminstone liiiiite ”omtyckningsbara” och jag är ledsen men för egen del känns både Maria, Randol och Randols fru (Katie Holmes) som personer jag inte känner varken för eller med. Jag har även svårt att se bortom skådespelarna, det blir bara Ryan Reynolds i fula 90-talskläder och Helen Mirren med bruna linser och tysk brytning.

Det mest intressanta med filmen är egentligen tavlan titeln syftar till. Den 18 juni 2006 såldes den vid en auktion i New York för 135 miljoner dollar. Det gjorde den till den dyraste tavla som dittills hade sålts. Och nej, det är ingen spoiler.

{ 5 comments… read them below or add one }

filmitch augusti 1, 2015 kl. 11:40

Klimt gillar jag har Kyssen på väggen – filmen skippar jag åtminstone på bio.

Svara

filmitch augusti 1, 2015 kl. 11:41

Inte originalet – när det rör tavlan – hade jag haft den hade jag sålt den bums och köpt en ö i Västindien.

Svara

Fiffi augusti 2, 2015 kl. 13:52

filmitch:
Eller kanske köpt nya fåtöljer med en massa inbyggda balla grejer? 😉

Svara

Sofia augusti 2, 2015 kl. 13:26

När det gäller BOATS som involverar icke-kändisar undrar jag om inte filmer gör sig en otjänst när de castar rätt kända skådisar i rollerna?

Svara

Fiffi augusti 2, 2015 kl. 13:53

Sofia:
Jag håller med dig. Samtidigt, utan dessa kända fejs på affischerna, vem skulle se filmen då? En ond cirkel det där…

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: