LIFE

16 juli, 2018

Det är som om jag blivit inbytt i en random VM-match. Jag hade garanterat varit sist på bollen, precis lika sist som jag är när det gäller att ha sett Life.

Alla har sett den redan, är det inte så? Alla. Precis alla mellan 15 och 55. Åtminstone känns det så för ”alla” (eller åtminstone väldigt nära alla) var väldigt snabba på att såga filmen när den kom. Det var samma sak för tre år sedan när filmen Child 44 kom. En film som knappt nån såg på bio men ”alla” sågade, alla visste att den var skit. Röd tråd mellan dessa två filmer? En svensk regissör vid namn Daniel Espinosa.

Nåja, här kommer fröken-sist-på-bollen till slut med sin åsikt i frågan (som om nån hade frågat). För det första går det inte att undvika en film med tre av världens just nu hetaste skådespelare i huvudrollerna: Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson och Jake Gyllenhaal. Inte om man säger sig gilla film och dessutom inte dissar någon film osedd. Klart som korvspad att den där trion är intressant på pappret.

Jag tycker dessutom att Daniel Espinosa är en både stabil och habil regissör i den fåra av hollywoodfilmer som han hittills fått chansen att göra. Det känns som att han tänker fortsätta i actionfacket med tanke på filmerna som är på g framöver, The Anarchists vs ISIS (med Jake Gyllenhaal) samt Red Platoon (med Casey Affleck). För att inte tala om The Emigrants då förstås, remaken på Utvandrarna. Inte så mycket Hollywood över den sistnämnda kanske men man vet ju aldrig. Kan man blanda ihop zombies med Jane Austen kan man väl köra varulvar med Vilhelm Moberg?

Men ärligt nu, det finns väl ingenting negativt att säga om Life rent visuellt? Nej. Punkt. Det gör det inte. Punkt igen. Finns det något negativt att säga om skådespelarnas insatser? Nej. Inte det heller. Manusförfattarna Rhett Reese och Paul Wernick ligger bakom Deadpool, Deadpool 2 och Zombieland och det borde vara bevis nog för att dom behärskar manusskrivandets A och O när det gäller kombinationen action och komedi. Men rymd-sci-fi-thriller är en annan femma. Alla filmer i denna genre jämförs med Alien och nu menar jag ALLA utan att krydda ens med örtsalt. Alien är den perfekta filmen i den här genren, den är själva moderskeppet. Alla andra filmer är mer eller mindre bleka kopior. 

Men jag tycker nog inte att Life är en såpass blek kopia att den förtjänar all skit den fått. Jag tycker det här är en sevärd och riktigt jävla spännande film för alla oss som gillar Alien. Den lyckas få till klaustrofobin jag bara kan anta att man drabbas av i en rymdfarkost instängd med en dödlig organism. Och javisst, premisserna är densamma som i nämnda moderskepp MEN hur många efterapningar på Den gode, den onde och den fule har man inte sett? Hur många på The Matrix? Kom igen nu. Varför skulle en kopia på Alien inte duga om den görs så himla bra som Life?

Jag ska inte leka försvarsadvokat här för Life behöver inte mig till det. Det är en film som klarar sig alldeles utomordentligt på egna ben. Den står stadigt och är både välgjord och underhållande, både äcklig och spännande nog för en tittning i sommarnatten. Och slutet, herremingud, slutet!!

Filmen finns på Viaplay.

{ 7 comments… read them below or add one }

Steffo juli 16, 2018 kl. 08:46

Helt rätt betyg!
Jag var nog lite snål med mitt (3).

Svara

Fiffi juli 25, 2018 kl. 07:32

Steffo:
Helt klart lite snål. Bara att jacka upp 😉

Svara

filmitch juli 17, 2018 kl. 11:16

Child 44 dissade jag efter att jag sett den. Life gillade jag när den kom – helt rätt betyg. En bra film vare sig mer eller mindre.
https://filmitch.wordpress.com/2015/08/09/child-44-usa-2015/

https://filmitch.wordpress.com/2017/04/08/life-2017-usa/

Svara

Fiffi juli 25, 2018 kl. 07:32

filmitch:
Absolut, en BRA film 🙂

Svara

filmitch juli 17, 2018 kl. 11:18

Child 44 gillade jag inte trots Hardy men denna filmen gillade jag. Helt rätt betyg likt Steffo var jag nog för snål.

Svara

Michael Yngman juli 17, 2018 kl. 16:55

Håller med alla ovanstående. Child 44 gjorde inga djupare spår, men Life tänker jag fortfarande på då och då. En klar 4 i min bok.

Svara

Fiffi juli 25, 2018 kl. 07:33

Michael:
Jag tänker också på den titt som tätt. Speciellt slutscenen har fastnat…

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: