LION

1 februari, 2017

Saroo Brierley skrev en bok. Den heter A long way home och handlar om hans egen resa, från att som femåring skilts från sin några år äldre bror på en tågstation nånstans i Indien till han kom till en barnhem och sedemera adopterades av ett australiensiskt par, började tänka på sitt förflutna för att sedan bli fast besluten att försöka hitta sin indiska familj igen.

Nu har boken blivit film och Saroo spelas av den duktige Dev Patel, en skådespelare som ligger i den yttersta toppen av likeable-skådisar. Hur kan man tycka annat än OM honom? Han utstrålar enbart snällhet, ingenting annat än snällhet.

Nicole Kidman spelar Saroos ömsinta adoptivmamma Sue, en mamma som älskar sin adopterade son SÅ mycket, hon är så lojal mot honom, så stolt och så tacksam över att få vara hans mamma, det är enormt fint att se och Nicole Kidman har välförtjänt blivit Oscarsnominerad för Bästa kvinnliga biroll för sin insats här.

Den tredje stora rollen i filmen innehas av Google Earth. Jag får hoppas att dom varit med och finansierat filmen för det ges extremt mycket utrymme för den ”nymodigheten” här.

Som film betraktad känns Lion som en ganska ”standard-boats”. Det går att förutspå tämligen enkelt vad som ska hända men det betyder inte på något sätt att filmen är dålig. Det är fina miljöer, fin musik och framförallt många härliga ljud. Flapprande fjärilar, stenar invid en tågräls, knastrande. På nåt sätt känns det som en hoppfull film och mycket av det hoppet visas i Dev Patels ögon, inte genom dialog. Ett bra drag av regissören Garth Davis som med Lion gör sin långfilmsdebut.

Dom där tårarna som rann utmed mina kinder under filmens sista kvart och eftertexterna, dom höjer betyget ett snäpp. Berättelsen tog sig in i mig, jag trodde inte den skulle göra göra det men där var den, där är den och där sitter den fast.

{ 9 comments… read them below or add one }

Simon februari 1, 2017 kl. 05:42

Vi verkar tycka samma om filmen, trevligt det. Jag lipa som en baby i slutet, så bra!

Svara

Fiffi februari 1, 2017 kl. 12:00

Simon:
Verkligen fint slut! 🙂

Vad tycker du om att Dev Patel är Oscarsnominerad för Bästa manliga BIROLL och inte huvudroll?

Svara

Sofia februari 1, 2017 kl. 15:37

Är det Google Earth som har huvudrollen? 😉

Svara

Fiffi februari 2, 2017 kl. 19:43

Sofia:
Vore lite coolt om den/det (vad det nu ska benämnas som) hade fått en nominering 😉

Svara

Simon februari 1, 2017 kl. 18:35

Tror det är lite politiskt där att det ska vara enklare att vinna under den kategorin än huvudrollen. Nu lär han ju dock inte vinna birollen heller då det är Moonlight mannen som verkar plocka det priset!

Svara

Fiffi februari 2, 2017 kl. 19:44

Simon:
Borde inte även han ha varit nominerad i huvudrollskategorin?

Svara

Simon februari 2, 2017 kl. 20:11

Mahersala Ali? Näh, tror han passar in bra som biroll.

Svara

Sofia februari 1, 2017 kl. 15:37

Låter som en rätt typisk Oscarsrulle — boats men välproducerad och med viss omsorg om skådisprestationerna

Svara

Fiffi februari 2, 2017 kl. 19:43

Sofia:
Helt korrekt spaning 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: