MANCHESTER BY THE SEA

Filmen hyllas överallt, av alla. Casey Affleck prisas på Golden Globe-galan och blir Oscarsnominerad för Bästa manliga huvudroll. Michelle Williams blev nominerad till en Golden Globe och är nu Oscarsnominerad för Bästa kvinnliga biroll.

En liten fråga bara? Finns det inte någon minsta-antal-minuter-i-bild-gräns man måste över för att ens skådespelarinsats ska kunna klassas som en ”riktig” biroll? Inte? Michelle Williams är i vilket fall knappt med alls. Så suuuuperlite att hon knappt borde ha en plats på postern. Däremot spelar hon sin lilla roll betydligt mer trovärdigt än Casey Affleck spelar sin, trots att ingen på jorden kan tro att hennes peruk är äkta hår.

Casey Affleck är en skådespelare jag skulle kunna skriva spaltmeter om men jag väljer att inte göra det den här gången. Jag VET att många älskar den här filmen och jag vill inte vara den som ”rubbs it in”, jag nöjer mig med att säga att för egen del hade jag sannolikt tagit till mig filmen BETYDLIGT mer med någon annan skådespelare i rollen som Lee Chandler. Han når inte in så mycket som en nanometer i mig, han är mig fullständigt likgiltig och det verkar inte spela någon roll vilka filmer han gör eller roller han spelar. Han funkar inte på mig. Alls. Han funkar lika lite som filmen funkar på mig.

Manusmässigt är det här en stark film, det händer hemska saker, upprörda känslor är i omlopp men jag ser filmen och känner inte ett jota. Ärligt talat, jag gäspar mest. Det är så mycket död och lidande och ändå märker jag inte av skådespelarnas reaktioner ens en bråkdel så mycket som jag hade velat och behövt. Och nu pratar jag inte om att jag saknar stora gester, gråt och snor, nej, jag saknar nån slags innerlighet, en äkthet. Jag är förvånad över hur kylig filmen känns och hur platt egentligen samtliga skådespelare agerar jämfört med vad rollfigurerna går igenom.

Äsch, jag tycker inte det finns så mycket att analysera med filmen. Den har av någon anledning blivit en ”storfilm”, jag fattar inte varför och konstigare än så är det inte.

I avsnitt 75 av Snacka om film snackar både jag och Steffo om den här filmen och våra åsikter går väääldans mycket isär.

7 svar på ”MANCHESTER BY THE SEA”

 1. Det kan var svårt med filmer som har skådisar man bara inte kan med. Jag har inte heller tyckt att Casey Affleck varit speciellt bra. Han har känts lite creepy och ogästvänlig, men här är han så otroligt bra så det bara är att ta av sig hatten och gratulera. En av årets bästa filmer tycker jag.

  Klart Williams är med lite, men det är ändå en sådär fyra-fem scener va? Tror folk vunnit Oscars för biroll för kortare tid än så…Har dock inga exempel i huvudet just nu.

 2. Blev sugen att kolla upp det där om Michelle Williams screen time…

  Hon är med i filmen i 11 minuter och 20 sekunder.

  Artikeln som jag länkar till nedan nämner fler nomineringar och vinnare som är kortare. En oscarvinnare var med 5 minuter och 40 sekunder (i filmen Network från 1976) och den kanske kortaste som blivit nominerad är 2 minuter 20 sekunder i en film från 1959… (näst sista stycket)

  http://scottfeinberg.com/oscars-2017-michelle-williams-in-manchester-by-the-sea-how-rare-is-a-nom-or-win-for-short-screen-times

  🙂

  1. Henke:
   Tack för att du tog dig tiden att forska i frågan. Intressant det där, en oscarsvärdig biroll kan tydligen vara hur liten som helst. Problemet….eller ja, problem är det kanske inte i egentlig mening men för mig blir det ett problem, är att Michelle Williams används så pass mycket i trailers, posters och annan reklam för filmen att det är omöjligt att inte tro att hon har en större roll. Då är det lätt att känna sig lite ”lurad”.

   1. Det verkar ändå vara många som tycker att hon gör ett stort avtryck på filmen. Just biroller kan ju ha stor effekt på kort tid, särskilt när filmen är så välberättad som den här.

    1. Henke:
     Hehe. Fast dom var ändå med 4 minuter mer än Michelle Williams OCH dom blev inte oscarsnominerade för Bästa biroll – även om T-rexen borde ha blivit det 😉 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.