BIG BAD WOLVES

På Stockholms Filmfestival 2011 såg jag mitt livs första israeliska film, en väldigt bra skräckfilm regisserad och skriven av Aharon Keshales och Navot Papushado. Filmen hette Rabies.

2013 kom denna duos nästa film Big Bad Wolves, en film som jag alldeles nyss satte tänderna i och som rockade min värld så pass mycket att jag blev tvungen att uppdatera min årsbästalista för 2013.

Jag fastnade direkt. Handlingen börjar under förtexterna och redan där känner jag igen mig från känslan i Rabies, den israeliska skogen som påminner om den svenska som jag känner till så väl. Två flickor och en pojke leker kurragömma. Pojken räknar, flickorna ska gömma sig. Det är färgglada nätta skor, det är vita strumpbyxor på smala barnben, det är fladdrande hår i vinden och det är en otäck känsla att nånting kommer gå så jävla fel. Varje klipp är så snyggt att det kunde förstoras som en tavla.

Filmen fortsätter på samma vis, med samma känsla. Ohyggligt snyggt fotat, det jobbas med olika skärpedjup, med färger, med vinklar och hela filmen är som en gottepåse för både kropp och själ även om den är nåt så överjävligt mörk. Polisen hittar nämligen en man dom tror är skyldig till barnarov, dråp och pedofili. Han binds fast, misshandlas, förödmjukas men det finns inga bevis. Efter detta tilltag får en av poliserna sparken men kan inte sluta med sitt sökande. Döda småflickor har hittats utan huvud och nån därute, nån sjuk vidrig man, är skyldig.

Jag tycker den här filmen är fenomenalt bra. Den har en del scener som twistar upp min hjärna ganska så rejält och jag känner att jag är tämligen amerikansk-film-skadad. Tankeverksamheten på nåt sätt är inställd på ”det gamla vanliga”, att det här är en genre jag tycker mig känna till och kan läsa av men det jag glömmer både med denna film och Rabies är att dramaturgin inte alltid fungerar på samma sätt i alla länder och det är SÅ KUL att bli varse!

Att Quentin Tarantino kallade denna film för The best film of the year kan jag förstå, såklart han tycker det, en viss scen i början av filmen är en ren homage till Reservoir Dogs. Men strunta i Tarantino och lyssna på mig istället. Leta upp den här filmen, släpp sargen, titta och njut. Det är inte förra årets allra bästa film men det är en av dom tio som definitivt hamnar i topp.

Klicka här om du vill höra Erik från Har du inte sett den-podden prata om filmen och just idag skriver även Filmitch om den.