FILMÅRET 2013

Nu är det dags att offentliggöra min egen personliga lista med förra årets bästa filmer.

När jag väljer ut filmerna till den här listan går jag inte efter betyg, jag går efter magkänslan. Jag scrollar mig inte igenom bloggen för att försöka minnas vad jag sett, jag tänker efter och jag tänker hårt, jag känner efter och jag lyssnar på det som känns. Filmerna som poppar upp och som fortfarande känns i magen är dom filmer som förtjänar att vara med och vilka betyg filmerna fick är egentligen ganska ointressant.

Jag tycker 2013 var ett riktigt bra filmår, kanske det starkaste på mycket länge?

Uppdaterad 2014-05-02. Her fick lämna plats 9 och hamnade utanför listan.

Uppdaterad 2014-07-24. Big Bad Wolves fick lämna plats 9 och hamnade utanför listan.

Uppdaterad 2014-08-12. Gravity (plats 10) fick lämna listan.

Uppdaterad 2014-12-07. Wrong Cops (plats 10) och Elysium (plats 9) hamnade utanför listan.

Uppdaterad 2015-01-11. Det blåser upp en vind (plats 10) ut från listan.

.

.

.

 

10. Jakten
(Jagten, Regi: Thomas Vinterberg)

Den där stenhårda boxhandsken mitt i magen som jag fick när jag såg Jakten, känslan av den har inte släppt än. Det är som att ha fått tusen nålar i april och eftersvedan håller i sig elva månader senare. Hur ofta händer sånt?

.

.

.

.

9. Prisoners
(Regi: Denis Villeneuve)

Det var som att se världens bästa TV-serie i långfilmsformat. Prisoners är en thriller som inte tillåter att man går på toa, kokar kaffe, snyter sig, hostar eller blinkar. Prisoners är en film som kräver full uppmärksamhet – och får det – och filmen får det för att den är så bra, så tung, så svart, så välspelad och välskriven att man inte vill pausa. Man vill bara att den ska hålla på för evigt och samtidigt ta slut för den är så jävla jobbig. En ovanlig film, helt klart.

.

.

.

.

8. Enough said
(Regi: Nicole Holofcener)

Det behövs inte en massa svindyra effekter, det behövs inga flådiga kläder eller modellsnygga skådespelare. Det som behövs för att göra en riktigt bra film är ett utomordentligt manus, perfekt casting och en regissör som kan klämma ut det allra finaste och mest personliga ur dom utvalda skådespelarna. Nicole Holofcener fick in en fullträff med Enough said, en fullträff på ALLA plan som finns.

.

.

.

7. Joe
(Regi: David Gordon Green)

Nicolas Cage gör sin bästa rollprestation hittills i karriären som den skäggige, sympatiske, ensamme mannen Joe med ett mörkt förflutet men som med beslutsamhet försöker göra rätt.

.

.

.

6. Locke
(Regi: Steven Knight)

Tom Hardy kör bil och pratar i mobiltelefon i 90 minuter. En helt underbar film. En helt underbar skådis. Ett jättebra manus och en känsla som omslöt mig som one-piece av fårskinn en iskall vinternatt. Eller en varm kram från nån som menar det.

.

.

.

.

5. The Wolf of Wall Street
(Regi: Martin Scorsese)

Vad säger man om den här filmen som inte redan är sagt mer än att just den här bilden symboliserar hela Jordan Belforts liv.

Tänk dig Margot Robbies och Leonardo DiCaprios kroppar som en graf över Jordan Belforts liv ritad med en penna på ett papper. Uppgång med nytt jobb på Wall Street (Margots huvud och rygg), börskraschfall (Margots rumpa), uppgång igen med nytt jobb (Margots ben), eget företag (Margots sko) och pengar rullar in som dom ska, det går bra nu (Leos huvud). Uppgången håller i sig (Leos rygg) och sen kommer tokfallet (från Leos rumpa till knän). Fallet som det inte går att resa sig ifrån på ganska länge (Leos underben fram till skon). Fan vad jag har för mycket fritid ibland.

.

.

.

4. Mitt liv med Liberace
(Behind the Candelabra, Regi: Steven Soderbergh)

När film är som allra bäst tar den mig in i en värld där jag aldrig varit och kanske lär den mig något nytt. Vad jag lärde mig av Liberace och hans unge älskare vete tusan men en ny värld presenterades för mig i alla fall. Alltså, det här är helt enkelt en SJUKT bra film och jag skiter i att den är gjord för TV – vadå gjord för TV? Jag såg den på bio, jag köpte den på blu-ray och går den nån gång på TV så tänker jag inte zappa bort den. Den får vara gjord för rumänsk dockteater vad mig anbelangar. Har du inte sett den, gör det. Har du redan sett den, se om den.

.

.

.

.

 

3. Hotell
(Regi: Lisa Langseth)

Jag rynkar lite på näsan åt Guldbaggenjuryn, jag fattar inte hur det kommer sig att Hotell blev så bortglömd som den blev, istället utbrister jag i ett fyrfaldigt leve för Hotell och delar härmed ut Fiffis filmtajms imaginära guldmedalj för Bästa svenska film 2013. Lisa Langseth, Alicia Vikander, Anna Bjelkerud, Mira Eklund, Henrik Norlén, David Dencik och Simon J. Berger, om ni inte redan vet hur otroligt bra ni är så säger jag det en gång till: Ni är inte bara bra, ni är banne mig BÄST!

.

.

.

 

2. Enemy
(Regi: Denis Villeneuve)

Kombinationen av regissören Denis Villeneuve, skådespelaren Jake Gyllenhaal och författaren José Saramago blev synnerligen lyckad. Så lyckad att jag såg filmen tre gånger på rekordtid och under samma tid höll jag på att få en mental kollaps för filmen släppte inte taget om min hjärna. Enemy är en galet bra film. Det är också en anspråkslös liten film, inga robotar, monster eller rymdkrig så långt ögat når. Det här är ett drama om det som finns mellan öronen på oss alla.

.

.

.

 

1. Still Life
(Regi: Uberto Pasolini)

Om jag skrev att Enemy är en anspråkslös liten film så är det ingenting jämfört med Still Life. Still Life är långsam, tyst, eftertänksam, lågmäld, mysig, mänsklig och underbar i all sin litenhet. Eddie Marsan briljerar i huvudrollen och det är första gången sedan gymnasietiden som jag på fullt allvar skulle vilja gifta mig med någon som bär på en brun portfölj. Jag älskar Still Life och jag älskar den ännu mer när jag inser att den detta superstarka filmår lyckas knipa förstaplatsen.

 

Toppenbra bubblare från 2013: Her, Det blåser upp en vindElysium, Wrong Cops, The place beyond the pines, Eskil & Trinidad, Drinking buddies, The Conjuring, Big Bad Wolves, Känn ingen sorg och Gravity.

Plox, Filmitch, AddepladdeHar du inte sett den (pod), Jojjenito, The Velvet Café, Fripps filmrevyer, Movies-Noir, From Beyond (pod), Thomas och Tomas filmpodcastRymdfilm, Monir Bounadi och Filmmixern (pod) har också summerat 2013. Och nu även Flmr, FilmitchRörliga bilder och tryckta ord och Filmnight.

 

34 svar på ”FILMÅRET 2013”

 1. UNDERBART att läsa listor! Din var inget undantag! 🙂
  Kan bara hålla med om många här. Vissa lägger jag omedelbums in i att-se-loopen (Enough said, Wrong Cops)..och så svenskt också! Jo jag tackar!

  För övrigt har du nog en frände angående Elysium. Börjar misstänka att jag KAN ha satt en stjärna för lite på den i mitt betyg. Stärktes än mer efter att jag sett om både District 9 och E i samma sväng….och tjusats av den snyggt maskerade samhällskritiken som ständigt tycks finnas inneboende hos denne regissör…

  1. Steffo:
   High five på Elysium, vi är verkligen inte många som ser storheten i den. Och Hotell är en film som till och med en svensk-film-skeptiker som du kan tycka om – kommer tycka om. Ja, jag är banne mig säker på att du kommer tycka den är riktigt sevärd 🙂

 2. Grattis till en överraskande och spännande lista Fiffi!

  Blev lite chockad av Gravity. Trodde ett tag att du gått över till den mörka sidan och listat din lista i 1-10 istället för det mer spännande läsformatet; börja med tian och räkna ner till ettan. Sen blev jag chockad över dess blygsamma placering… Du har kanske gått över ändå? 😉

  Min lista kommer förhoppningsvis nästa lördag (om jag hinner)…

  Har sett alla på din topp-10 utom Jakten och Candelabra. Några eller någon av dina kommer kanske med på min lista också…

  1. Henke:
   Tackar! Kul att du tyckte den var överraskande, den var nämligen inte det alls för mig 😉

   Jag tycker inte nummer 10 på en årsbästalista är en blygsam placering, inte under ett så pass starkt år som 2013 i alla fall. Men Gravity har ju legat i topp hos så många så jag tror Cuaron/Bullock/Clooney överlever en tiondeplats hos mig 😉

 3. Tack Fiffi för att fick mig minnas en film jag så gärna ville se, men glömde bort, ikväll blir det Behind the candelbra – längtar!
  För övrigt : HOTELL; HOTELL;HOTELL – blev så tokkär i den <3
  Såg om Wallstreetvargen..som jag gillade så mkt på bio…o fick e fadd smak av trötthet i munnen. Oväntat,såg mer av Scorseses fixering vid vissa saker än förra gången.
  "rumänsk dockteater"…en typisk Fiifi-ism, love ém! 🙂

  1. Snowangel:
   Åååå, du hade inte sett Liberacefilmen? Härligt! Hoppas du tycker om den 🙂

   Jag har sett Wolf of Wall Street fyra gånger nu och för mig är det tvärtom, den växer för varje visning och dom tre timmarna blir bara kortare och kortare för varje gång jag ser filmen.

   Hotell!! <3

 4. Har sett exakt hälften av filmerna på din lista och hela två var med på min. Kvar att se som jag har stort intresse av är: Her, Enought said samt Jakten.

 5. Wrong Cops – en skrattfest – ja tack. Den åker in på att-se-listan på direkten. Behind the candelabra ligger där sedan tidigare, men den tog ett par kliv uppåt i hierarkin. Övriga åtta har jag sett och gillar merparten.

  Kul och varierande lista! Precis som jag vill ha det. 🙂

  1. Plox:
   Min lista var olik din men ändå inte på nåt vis. 🙂 Vore kul att höra vad du tycker om Wrong Cops och Behind the candelabra när dom är sedda, om du får omdefiniera din årsbästalista efteråt? 😉

 6. Listkärleken i filmbloggosfären kan tydligen inte överskattas 🙂

  Skulle nog i likhet med Henke trott att Gravity skulle ha hamnat högre upp men kan inte annat än tycka att Hotell är värd en topplacering.

  Däremot skulle ditt listmakande inte funka för min del. Jag vill gärna titta igenom en slags bruttolista och bli påmind om bra filmer. Men så har jag också minne som ett såll 😉

  1. Sofia:
   Och jag tänker att även mitt minne är ett såll men att filmerna som runnit igenom inte förtjänar en plats på listan 😉

   1. Fast grejen är ju att ibland minns man ju filmer för att de inte var bra… Och andra filmer skulle man kanske komma ihåg under andra omständigheter. Är nog ute efter att det är andra saker än enbart filmens goda kvaliteter som kan göra att man minns den men inte en annan.

    1. Sofia:
     Det sista du skriver är absolut sant men även om jag minns (tex) After Earth som om det var igår jag såg den så hjälper det ju inte när det vankas filmårslista ;D

     1. Många uppdateringar har det blivit 🙂 Utifrån vår diskussion i just det här inlägget kan jag också säga att jag _måste_ utgå från någon slags bruttolista, annars är det inte en chans att jag skulle minnas vilja filmer från ett specifikt år som jag har sett och inte. Utan din listan skulle jag ju tex ha missat Still Life och det skulle ju inte ha gått för sig…

      Förresten,. det det pyrt ut med Self/less för din del tidsmässigt på lördag. Vi får se när tiderna kommer ut på onsdag…

      1. Sofia:
       Nej….hur skulle det ha sett ut? Missat Still Life, denna lilla filmpärla? Tur att du hann se det i tid (och därmed slippa uppdatera listan senare) 🙂

       Blir det knas på lördag så blir det. Då får jag se filmen en annan dag helt enkelt. 🙂

 7. Spännande lista! Har sett alla förutom Wrong Cops och Her, och har höga förväntningar på den sistnämnda. Min lista hade nog sett ganska annorlunda ut men tre-fyra filmer är vi eniga om. Elysium är inte en av dem 😉

  1. Viktor:
   Haha, Elysium kan inte ens beskyllas för att vara en vattendelare, det är nog snarare 95-5 i procent, med dom som inte gillar den i majoritet 🙂

   Vilka av de övriga filmerna är vi eniga om?

 8. Det har du nog rätt i hehe, det var nog årets besvikelse för min del..

  Prisoners, Jakten och Gravity hade alla hamnat högt på min lista. Jag tycker om de övriga filmerna på listan också, men inte i samma utsträckning som du 🙂

 9. Känner mig inte helt redo för en 2013-lista. Har tio filmer, ja kanske femton jag tycker var bra från året. Men har fortfarande ett par kvar som kan ta sig in. Å andra sidan kanske man får vänta några månader till innan man får se dem 😉

  Av de du har på din lista har jag inte sett Wrong Cops, Behind the Candelabra och Hotell. Ingen av dem känns som måste-filmer, men omöjligt är det inte att jag tar mig en titt på någon av dem.

  Trodde faktiskt Gravity skulle vara etta hos dig. Fick för mig att du gillade den väldigt mycket. Den tar sig dock inte in på topp tio hos mig.

  Elysium hamnade högt, överraskande. Jag tyckte den var lite av en besvikelse. Enough Said var en kul överraskning på listan. Tyckte den var småtrevlig, men inget topp tio-material för egen del.

  Tre av dina topp tio har bra chans att hamna på topp tio hos mig. En av dina topp tio, Jakten, har jag på 2012-års lista. Samma gäller The Place Beyond the Pines (#2 hos mig)…

 10. Movies-Noir:
  Du har helt rätt med Gravity, jag tycker jättemycket om den. Det är en solklar 5/5 som filmupplevelse men det är inte en film som stannar kvar känslomässigt i kroppen, inte om man jämför med flera av dom andra filmerna.

  Jakten och The place beyond the pines borde enligt mitt sätt att göra listor hamna på 2012 eftersom dom står som 2012-filmer på Imdb (tror vi gör likadant där?) men det är kantboll att jag tar med dom här ändå. Det får bli så den här gången.

  Att Elysium hamnade så högt överraskade mig med men det är en film jag inte kan släppa och den klådde mina förväntningar med råge.

  Så Behind the candelabra är inte en måstefilm trots att Michael Douglas är med? 🙂

  1. Känner till känslan med en film man tycker är mycket bra när man ser den, men som tappar ju längre tid det går.

   Sant, jag går också efter IMDb när det gäller årtal och inte när jag såg den. Men i vissa fall är det lurigt då en del filmer bara kommer på obskyra filmfestivaler innan den riktiga premiären året efter.

   Elysium hoppades jag på, men blev mest besviken på att den var så enkelspårig. Hade förväntat mig mer helt enkelt.

   Det är mest att Behind the C. är en TV-film som gjort att jag inte riktigt trott på den eller pioriterat den. Men det ska egentligen inte påverka då Steven Soderbergh är en duktig regissör när han får till det. Ska försöka se den när det är läge.

   1. Movies-Noir:
    Precis som jag skrev i en kommentar till dagens Matt Damon-fredagsfemma – om Behind the candelabra inte varit en TV-film hade Matt Damon sannolikt gett Jared Leto en match om Bästa manliga biroll. Det är så synd för filmen att den fått TV-filmsstämpel för den förtjänar att ses och behandlas som vilken vanlig film som helst. Det ÄR ju en vanlig film.

    Vad gäller Elysium så förväntade jag mig ingenting när jag såg den, något som vi ju konstaterat många gånger alltid är ett plus när man ser en film. Man blir sällan besviken då 🙂

 11. Då kommer jag med mina kommentarer här. 🙂

  10. Intressant om upplevelse vs film. Jag betygsätter upplevelsen och där kan Gravity inte bli annat än etta på min lista.
  9. Fanns mycket att tänka på här och jag borde ha blivit mer berörd men blev inte det av nån anledning. En bra film är det.
  8. Inte sett en enda film av snubben. Risken är stor att det för blir så. 😉
  7. Jag gillar ju också Elysium även om den inte platsade på min topp-10-lista.
  6. En tidig film som gjorde intryck och därför fick plats på min lista också. Grymt bra.
  5. Och så snyggt foto också! Älskade denna rulle. Plats tre hos mig.
  4. Din Short Term 12?
  3. Ibland är du briljant. 🙂
  2. Jag har sett denna och gillade den. Platsade dock inte på topplistan. Recension kommer förhoppningsvis snart. ”Tv-film” är väl ett bedagat begrepp. Det är en film. Bara producerad av HBO.
  1. Jaha, då har vi kommit till ettan och jag checkar ut. 😉 Hoppas på nån sorts repris i augusti.

  En fråga dock: Var är Movie 43?

  1. Jojjenito:
   8. Jag tror att om du såg en Quentin Dupieux-film vid ett exakt-rätt-tillfälle-tillfälle så skulle du bli helt golvad. Jag tror nämligen att du om någon skulle kunna uppskatta hans filmer, det knasiga och udda.
   4. Det kan definitivt vara min din Short Term 12.

   Movie 43? Hade jag gjort en lista med dom tio roligaste filmerna från 2013 så hade den kommit tvåa, helt klart. Jag gav hela tre totalgalna komedier 5/5 förra året vilket känns som rekord. Men Movie 43 är ingen bita-sig-fast-i-magen-film på det sättet att den kan kravla sig upp på en lista som denna. Har du sett den än? 😉

 12. Vi har två filmer som överlappar. Men du har även Jagten (som jag hade på 2012). Prisoners på 9:e plats?! Intressant, den var given etta för mig. Trevligt att du tyckte om Enemy. En rätt udda film som många inte verkar uppskatta. Jake Gyllenhaal är ju så bra.

  1. Simon:
   I mina ögon är 2013 det tredje starkaste filmåret genom alla tider och DET vill inte säga lite. Det är och var otroligt svårt att göra en topp-tio-lista när det finns minst 20 filmer som vilket annat år som helst kommit på listplats.
   Men att jag har med Jakten här är egentligen fel men jag låter det vara så och Prisoners är GRYMT bra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.