Fredagsfemman # 91: Tips på skräckfilmsrelaterade utstyrslar till Halloweenmaskeraden

5. Det enkla är det ruskiga

Att som filmnörd gå på maskerad är tacksamt. Det går alltid att leta fram nån suspekt biroll som passar ens garderob och förhoppningsvis är det nån mer filmnörd på partyt så att nån förstår storheten i kostymen. Men att som filmnörd gå på Halloweenmaskerad kräver nåt alldeles extra och det där extra behöver inte på något sätt vara påkostat a la Freddy Kreuger-mask på Buttericks, nejdå, det finns smartare alternativ, läskigare och framförallt mer kreativt. Klä ut dig till någon av psykopatmördarna i Michael Hanekes Funny Games till exempel. Kan det bli bättre? Kostymen är dessutom dansvänlig till skillnad mot många andra.

[Såhär gör du: Gräv lite bland sommarkläderna. Försök hitta ett par cityshorts och en vit tröja, gärna ren. Har du ett par seglarskor är lyckan fullständig. Gå sedan till en välsorterad färgbutik och be att få köpa ett par äggplockarhandskar. Ja det var det.]

.

.

4. Linda Blairs snurrande huvud

Alla människor som sett Exorsisten tycker den är läskig. Hundra procent. Även om man inte sett Exorsisten så vet man vem Linda Blair – och att hennes huvud snurrar. Att få till nåt som efter X antal drinkar kommer uppfattas som en CGI-kostym är alltid raggvänligt på maskerad även om du ser ut som en lerigt missfoster.

[Såhär gör du: Köp en billig peruk på nätet, gärna ordinär råttfärgad. Smeta in peruken i matolja, gegga in lera och oboypulver och tupera sedan peruken i lämplig volym. Sminka ansiktet vitt med zinkpasta och se till att ha rediga påsar under ögonen, antingen framjobbade med hjälp av sömnsvårigheter under en längre tid eller ditmålade med mörk ögonskugga.  Ta ett självporträtt med mobilen och skriv ut bilden i svartvit  i A4-format. Klistra fast den på baksidan av peruken. Använd den enklaste av alla enkla utklädningskläder, ett lakan – gärna svart – som du klipper ett hål i för huvudet. Stå sedan aldrig still. Snurra oavbrutet under minglet och succén är given.]

.

.

3. En blodig Carrie

I vissa filmer ser blod ut som ketchup. I vissa fall som hallonsaft och i vissa som lingonsylt. Ja, du ser ju! Kan det bli enklare och billigare än att klä ut sig till Stephen King´s Carrie?

[Såhär gör du: Ta på dig enfärgade och oömma kläder, gärna figurnära, tajta eller urvuxna, alternativt ett nattlinne.  Ställ dig i badkaret/duschen. Håll händerna rakt ner och blunda. Be en kompis tömma en Heinz Chilisås familjesize ner över skallbasen på dig, gnid sedan in lite lingonsylt i hårbotten. När detta torkat till kan du med fördel tömma en liten flaska oblandad Fun Light Raspberry också, just for the fun of it. Se till att du och kläderna torkar till en aning innan du går iväg till kommunala färdmedel eller sätter dig i bilen.]

.

.

2. Ta med ett random barn till festen

Jag fortsätter att oförtrutet hävda att bland det läskigaste som finns på film är små lugna barn med isande och stadig blick. Det är nåt psykopatiskt otäckt med dessa ungar som inga monster i världen kan bräcka.

[Såhär för du: Har du en god vän som ska gå på Halloweenfest men saknar barnvakt – erbjud dig. Ta sedan med vännens barn på den maskerad du ska gå på. Förutom barnets vanliga kläder kan det behöva en parkas. Kamma sedan barnets hår fem-tio minuter för länge. Fördelen med denna typ av maskeradattiralj är att man kan gå hem innan festen spårar ur och man kan köra egen bil. Nackdelen kan vara att barnet har tråkigt och kanske beter sig aningens mer som ett ”vanligt barn” än hen borde göra som ett Damien-Omen-utklätt maskeradbarn, men det är smällar man får ta. ]

.

.

1. Majskolv

Alltså. Såklart. Ingenting är läskigare i en skräckfilm än ett majsfält. Det dyker alltid upp varelser av nån sort där, mördare, skitläskiga bleka barn, rymdmonster och det enbart på grund av att majs har världens bästa blast att gömma sig i. Dessutom är det skönt ”hipstrigt” att dyka upp på en maskerad i en noll procent uppenbar outfit men ändå vara coolast OCH läskigast på festen.

[Såhär gör du: Köp ett grönt underställ och en tub dunderklister, typ PL 400. Klistra fast ett par hundra tennisbollar på kläderna. Klipp ut stora blad ur någon överbliven tapetrulle som du sprayar gröna. Klistra fast dom ovanpå tennisbollarna. Drick dig sedan salongsberusad lite snabbt så att du kan stå och liksom vaja i vinden, cornfield style.]

Dagen till ära har även Filmitch gjort en fredagsfemma. Kolla här vad han skriver om för ruskigt.

Skräckfredagsfemman # 39: Filmer som fått mig att nästan grädda på mig (och i vissa fall inte bara nästan)

5. Children of the corn (1984)

Läskiga barn på film är verkligen vrålläskiga. Enda sedan jag såg Children of the corn har jag skitit knäck både av välklippta barn i amish-hattar och vajande majsfält.

 

 

4. Salem´s lot (1979)

Tobe Hooper tar sig an Stephen Kings vampyrskräckis och jag hackar tänder. Fortfarande. Jag hade den här filmen på sönderspelad VHS, så pass sönderspelad att den till slut inte gick att tejpa ihop och om jag nångång i min tidiga ungdom drabbats av förstoppning hade Salem´s lot kunnat avhjälpa detta betydligt smidigare än en hink katrinplommonpuré.

 

3. Dead Birds (2004)

Otippad uppstickade på den här listan men det är en film jag upplevde som osannorlikt otäck den enda gång jag sett den. Jag var knappt funktionell efteråt, så rädd var jag. En sponsrad helpall med vuxenblöjor hade tacksamt tagits emot.

 


2.The Ring (2002)

Det är sällan jag sitter i folks knän på bio men när jag såg den amerikanska varianten av The Ring hände det. Det kan ha varit tvärtom också, att det var bästa kompisens sambo som satt i mitt knä, jag minns inte riktigt. Jag vet bara att vi var rädda, lika nåt-så-in-i-helvete-rädda, båda två.

 

 

1. Fredagen den 13:e (1980)

Den första gången jag upplevde ren och skär filmisk skräck i min flickkropp var när jag såg Fredagen den 13:e på bio. Jag var så rädd att jag på riktigt kissade på mig, inte då och där i biosalongen men när det skulle sovas framöver så hände det olyckor ett par gånger när jag vaknade kissnödig men inte vågade gå upp för att ta mig till toan. Jag minns att jag pratade om osthyvlar med alla som ville lyssna, om att jag hade sett vad en osthyvel kan göra med en människa om man ger sig fan på att hyvla hårt utav bara helvete. Precis som den första kyssen för alltid har en speciell plats i mitt medvetande så har denna film hackat sig in mitt filmhjärta och sett till att det köttknivsstora ärret aldrig läker. En ohotad etta.

Filmitch har dagen till ära gjort en alldeles egen Fredagshemma. Hoppa över dit och kolla vettja. Klicka här.