Tre om en: Filmtips för Halloween

Night of the living dead (1968)

Den färgglada filmaffischen har egentligen föga gemensamt med George A. Romeros svartvita zombieklassiker. Affischen ser mer ut som en Broadwayposter för ett Agatha Christie-drama med Angela Landsbury live på scen än för en suggestiv skräckfilm.

Night of the living dead satte standarden för hela zombiegenren. Ett gäng vanliga människor ska slåss mot dessa infekterade varelser på en begränsad yta, ja, helst besegra dom och överleva såklart, samtidigt som det utspelas olika typer av relationsdramer.

Det är människor som tycker om varandra som kämpar, det är människor som vägrar offra någon för sin egen överlevnad och det är så väldigt mycket lättare att komma in i storyn när jag tänker och känner att det liksom är på riktigt. Hur skulle jag agera om det var MIN unge, om det var MIN man, MIN bror?

Musiken i filmen är fantastisk, vartenda ljud är perfekt, stämningen är både ruggig och mysig och precis som en riktig klassiker så håller den att se om och om igen.

Blod behöver inte vara rött för att vara blod.

 

 

Klicka här och se filmen alldeles gratis.

 

 

Hatchet (2006)

Victor Crowley ser inte ut som andra barn. Han är deformerad och ser rätt läbbig ut, dessutom bor han ensam med sin pappa och självklart i ett hus vid ett träsk. (Hallå! Det är en skräckfilm det här!)

Det är Halloween och ett gäng ungdomar sätter eld på huset (Klart det är Halloween! Hallåååå! Det är en skräckfilm!) och Victor dör. Eller……gör han?

Legenden om Victor Crowley är alldeles självklart snodd och lätt omarbetad från historien om Jason Vorhees och ingenting är nytt under solen, ändå gillar jag det här. Det är läskigt, det är snyggt, det är blodigt, det är bra tempo och det är en film som uppmanar till att krypa upp i nån bredaxlad snubbes knä. Eller…ja, om du så vill, i nån bredaxlad kvinnas knä, det går precis lika bra.

Jag hoppar till redan efter några minuter när Robert Englund & son sitter i en båt i träsket och fiskar och DET bådar gott. Hatchet är ingen film som kommer göra stora avtryck i filmhistorien men det är en väl fungerande film för dess ändamål.

Det är som när man är godissugen och har ohyggliga cravings efter choklad. Inte fan köper man EN handgjord pralin av 80%-ig mörk rättvisemärkt choklad, hur välarbetad och nyttig och politiskt korrekt den än är, man köper en 200-grammare Marabou Schweizernöt och äter den fort och med hela ansiktet.

Hatchet är Marabou.
Eraserhead är den där kravpralinen.

Hyr filmen här.

 

 

Fredagen den 13:e (1980)

Sista natten jag sov mellan min mamma och pappa var natten efter att jag sett Fredagen den 13:e på bio.

I byhålan jag bodde i då kom inte filmerna till bion när dom var purfärska direkt, nej, det kunde ta några år. Så när denna väl kom fanns det ingen annan råd än att packa badmintonväskan, låsa upp cykeln och säga till mamma att jag skulle åka till träningen. Istället parkerade jag cykeln utanför biografen, försökte karska upp mig och brösta ut mig så jag såg ut som 15 år. Jag lyckades, betalade och gick in.

Historien om Jason Voorhees, killen som drunknade i Camp Crystal Lake och sen dess har ett aldrig sinande behov av att döda halvnakna ungdomar är så enkel att den blir genial (precis lika genial som filmaffischen som i mitt tycke är en av världens absolut snyggaste). Det finns liksom en anledning till att det gjorts en hel radda mer eller mindre bra uppföljare.

Det finns även en anledning till att vissa filmer har 15-års gräns på bio. Att kissa i sängen av ren rädsla för att behöva gå upp på muggen (för att det kan stå nån jävel med hockeymask bakom toadörren) när man sover mellan sina föräldrar fast man är obstinat tonåring kan vara en.

Jag säger inte att det är en anledning, men det kan vara det.

 

 

Här kan du hyra den här fantastiska skräckklassikern.

19 svar på ”Tre om en: Filmtips för Halloween”

 1. Night of the Living Dead är en verklig klassiker, dessutom "filmiskt" riktigt bra. Jag gillar första Fredagen den 13:e också, tycker den har en rätt otäck stämning.

 2. BlueRoseCase:
  Undras just varför du inte sa något om Hatchet? Det kan väl inte vara så att du tycker den är …..filmiskt dålig? ;D

 3. @Micke: Kul lista, den hade jag faktiskt missat trots att jag är på din blogg lite då och då. Tack för länken.

 4. @Fiffi: Kul urval, minst sagt och affischen var underbar, ju. Såg Friday the 13th för första gången mot midnatt en fredag den 13:e (kan ha varit lucia) och det var total feststämning i hela lokalen. Alla jublade för vartenda "Om du går och kollar där så går jag och kollar här och så möts vi sedan…"

 5. Hatchet har jag liggandes hemma men har inte sett än, har däremot nu sett Brokeback o Snääl man på din inrådan ;), Night o Friday är båda bra filmer även om jag gillar Friday 2 bättre

 6. Sofia:
  Vilket härligt sätt att se den där filmen! Blir avis nu ju, det där är ju ett bra mycket bättre minne än en nerkissad dubbelsäng 😉

 7. filmitch:
  Wohoooooo! Bååda två!!!! Vilken grej, nu blir jag ju alldeles…..glad.
  Vill läsa lite recensioner nu. ;D

 8. @Fiffi: Ja, det är ett skönt filmminne. Någonstans finns det säkert dock folk som uppskattar en nedkissad säng också 🙂

  @filmitch: Brokeback-recension — nuuuuu!

 9. Night Of The Living Dead är ju en klassiker, men då ska man se den svartvita versionen, finns även en färglagd version. Tom Savini regisserade en nyinspelning 1990.

  Hatchet gillar jag, en skön Friday The 13th-kopia. Victor Crowley spelas av Kane Hodder som spelat Jason Voorhees fyra gånger. Hatchet II vill jag se.

  Friday The 13th köpte jag på VHS, men det var en klippt version. Till exempel så får man inte se hur Kevin Bacon dör, han bara försvinner ur handlingen. Flera år senare släpptes den oklippta versionen på VHS.

 10. Micke:
  Tänk så mycket som klipptes bort förr jämfört med nu. Nu verkar det mesta släppas igenom fast det är sjutusen gånger klafsigare än det som klipptes bort förr…

 11. Vrångmannen:
  Det är absolut inget fel på tvåan, men jag personligen har liksom lite…starkare…minnen av första filmen ;D

 12. Fredagen den 13… Kan det bli mer långsökt än så. 1/5. Tycker personligen inte den var så otäck. Vill man se något riktikt obehaglikt rekomendera jag istället om Motorsågsmasaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.