FRIDAY THE 13TH

Är det inte fantastiskt vad ödet hoppar in och styr ibland? Mitt Fredagen den 13:e-tema avslutas som av en händelse fredagen den 13:e. Coolt va?

Tolv veckor, tolv filmer, 199 mord exklusive alla gånger Jason själv bragts om livet. Det har varit en lång resa att se om samtliga dessa filmer (ja, jag hade sett alla minst en gång förut) men trevlig ändå på nåt vis. Inte för att Jason i sig är mysig att ha å göra med men jag gillar filmserien som helhet,  jag förstår varför det tickat på med filmer ända sedan 1980 och jag är övertygad om att det här inte är det sista vi får se av en storväxt man med hockeymask (mer om detta nästa vecka).

Friday the 13th är regisserad av Marcus Nispel, en snubbe som verkar ha gjort till sin grej att göra remakes av stora ”snackisfilmer”. 2003 gjorde han The Texas Chainsaw Massacre, 2009 denna och 2011 Conan The Barbarian med Jason Momoa i Arnolds gamla paradroll och jag tycker han lyckats helt okej med samtliga.

Friday the 13th känns som en välavvänjd uppfräschning av originalet från 1980. Det är en film som kidsen kan ta till sig, dom kids som aldrig för sitt liv skulle se en ”gammal film”, alltså en film gjord tidigare än 2008. Filmen är full av ungdomar som är perfekt snygga anno 2010. Det är surfer-dude-frisyrer på samtliga pojkar, det är Barbie-lockar på tjejern, det är den obligatoriska svarta killen i det för övrigt snuskigt ariska gänget och det är bröst som inte rör sig nämnvärt vid språngmarsch genom skog och mark. Det kryddas på med lite själlös amerikansk rockmusik, lite motorcykel, solglasögon och närbilder på dessa ungdomar, kisande, fundersamma och allvarliga.

Jag som älskar originalet och känslan i dom äldre filmerna tycker såklart att mycket i den här filmen är på tok för välansat och retuscherat MEN jag inser också att många som gillar den här filmen kanske letar sig tillbaka och ger dom första filmerna den chans dom så väl är värda.

Visst finns det riktiga magplask bland dessa tolv filmer men den här är inte en av dom. Friday the 13th är en ordinär modern skräckfilm, den är inte superläskig men den funkar en mörk natt på filmtittare som inte är alltför härdade.

Originaltitel: Friday the 13th

Produktionsår: 2009

Regissör: Marcus Nispel

Jason: Derek Mears

Bodycount: 15 döda

Mest minnesvärda scen: Titta på filmaffischen. Jason är snyggt belyst sådär bakifrån. Han ser maffig ut på nåt vis.

HANSEL & GRETEL: WITCH HUNTERS

Det hade varit roligt att vara en vägglus på Will Ferrells matsalstapet vid Thanksgivingmiddagen 2012 eller kanske 2011.

Jag kan sätta en tjuga på att Jeremy Renner satt där och mumsade fullstuffad kalkon tillsammans med pappa Ferrell som pratade om en häxfilm han ville medfinansiera och orerade sig varm för filmens förträfflighet. Nån annan anledning till att Renner tackade ja till huvudrollen i denna filmiska skymf kan jag inte se. Han måste helt enkelt vara dödspolare med Will Ferrell.

Hansel & Gretel: Witch Hunters är så dålig att jag är förbannad på mig själv under hela filmen. Varför stänger jag inte bara av? Vad är det för fel på mig? Hur kan filmer som denna få göras? Var finns censuren när man som bäst behöver den? Var är smak-polisen?

Jeremy Renner är cool. Gemma Arterton är cool. Så långt kan jag sträcka mig. Jag skulle gärna se dom två i en actionfilm vilken-som-helst som inte enbart är fullsmockad av pepparkaksblinkningar, klafsiga och lökiga effekter samt troll som blev ratade vid provfilmningen till Trolljägaren.

Ge mig ett U.

U!

Ge mig ett S.

S!

Ge mig ett E.

E!

Ge mig ett L.

L!

Vad blir deeeeet?

U S E L!

film4fucksake och filmitch har också sett filmen. Vårat sammanlagda medelbetyg är allt annat än högt (för att vara diplomatisk).