Veckans filmtips från Moya: KEITH

Veckans filmtips visar en kärlekshistoria mellan en ung tjej vid namn Nathalie, en såndär tjej som har allt och ÄR allt, ja du vet, snyggast i klassen men ändå schysst, läshuvud OCH duktig på sport och har en massa kompisar och den där killen Keith, han som är ”svart och svår  – 17 år”.

Opposites attract heter det ju och i det här fallet är det verkligen så. Dom har egentligen ingenting gemensamt annat än att dom delar bord på kemilektionerna och Nathalie tycker Keith verkar annorlunda och spännande och Keith tycker Nathalie är snygg. Nathalie är ihop med Rafael men träffar Keith ändå på fritiden på nåt slags ”icke-dejter” och Rafael börjar bli svartsjuk.

Nu känns det – precis som det har gjort i halvtid med så många av av filmtipsen jag fått från Moya – att jag förstår vart filmen är på väg. Jag tänker att det är en ”vanlig high-school-film”, att jag vet vad jag ska få se, att det är ett kärleksdrama jag tittar på. Men icke sa Nicke, så är det inte. Filmen vänder hux flux när Nathalie hittar en viss sak i Keiths ficka och sen blir filmen något annat och något bättre.

Jag tycker filmen börjar väldigt segt och då jag inte känner igen någon av skådisarna har jag liksom ingenting att ”hänga upp” mig på. Men att sitta kvar och fortsätta titta och ta in det jag ser, det gav utdelning. Filmen växer allt eftersom och sista tredjedelen är riktigt bra.

Jag kan ärligt säga att det här är en film jag aldrig ens hittat på egen hand och det är därför detta tema är så himla roligt. Att jag egentligen inte tillhör målgruppen förstår jag men jag tycker filmen är godkänd och jag kan verkligen förstå att den hittat sin publik bland yngre filmintresserade.

Här kan du hitta länkar till tidigare filmer i detta tema. Nästa tisdag dyker jag ner i nästa filmtips från Moya.

Mors-dag-helg: MARS NEED MOMS

Vad är mammor bra till egentligen? Vad ska man ha dom till? Laga mat, kasta sopor, tvätta kläder, hålla ordning, alltid finnas hemma och ta skit när det passar andra? Nioårige Milo tar sin mamma en aaaanings mycket för givet och förstår det inte riktigt förrän hon en dag är borta. Det är inte så att hon fått nog och stuckit, att hon dött eller flyttat ihop med en random snubbe på annan ort, nejdå, det är nåt helt annat som hänt. Hon har blivit bortrövad. Av marsianer.

Milos mamma befinner sig på Mars för är det nånstans i världsrymden som det är underskott på bra mammor så är det just på Mars. Det känns helt logiskt på nåt vis. Det som också är fullt logiskt är att Milo saknar sin mamma och vill ha henne tillbaka OCH att han beger sig till Mars för att leta reda på henne.

Mars needs moms (med den svenska titeln Milo mot Mars) är en välgjord Disneyproduktion men som saknar liiiite ”det” för att sticka ut över mängden. Jag tror den är tänkt att tilltala lite yngre barn än en 40-årigt och jag tror att många mindre barn kan få sig en tankeställare av filmen och kanske uppskatta sina mammor lite mer innan dom blir bortrövade av aliens. För det kan hända. Det är logiskt.