Veckans klassiker: HETS

Den som trodde att Caligula bara var en romersk kejsare har helt fel. Caligula var även lärare i latin på ett läroverk nångång på 40-talet.

Jan-Erik Widgren (Alf Kjellin) vill inget annat än gå ut gymnasiet med okej betyg men han har svårt för latin. Att han har en sadistisk jävel till lärare gör inte saken bättre, inte heller att dom dejtar/umgås med/köper sex av samma kvinna, den ”lättfotade” Bertha (Mai Zetterling). Caligula får för sig att Jan-Erik fuskar på ett prov och därifrån finns det bara en väg och den är utför.

I november såg jag en fransk skolklassiker av François Truffaut som heter De 400 slagen. Det diskuterades lite i kommentarsfältet om likheterna mellan den filmen och Hets och jag måste säga att det finns en hel del beröringspunkter, om inte annat så är dom båda intressanta svartvita tidsskildringar av skolmiljöer.

Helt otippat valde jag Hets som fredagsfilm härom veckan och hade det varit sommar hade jag nog trott att jag fått en släng av aggressiv solsting. En fredagkväll med Stig Järrel, vad tänkte jag med? Kanske tänkte jag inte alls, kanske visste mitt undermedvetna nåt som mina fortfarande aktiva fredagshjärnceller inte förstod för Hets visade sig vara en tämligen lättsedd och BRA film. Jag tyckte inte alls att det kändes som att den har 69 år på nacken.

Ingmar Bergman skrev manus, Alf Sjöberg regisserade och jag nickade och tänkte ”fusk, vadå fusk?”

 

Filmer som handlar om skolan

Idag händer det grejer på bloggen Rörliga bilder och tryckta ord.

Sofia har samlat en hel liten drös filmbloggare som alla skrivit på sina egna finurliga vis om skolväsendet, sett genom filmens ögon.

Jag drog mitt strå till stacken genom att skriva om en film som berörde mig nästan äckligt mycket när det begav sig: Döda poeters sällskap med Robin Williams.

Så ställ dig på stolen och tjoa Oh Captain, my captain och klicka dig vidare till väldigt intressant läsning om något som faktiskt berör oss alla.

Sofia själv synar världens roligaste internatskola – Hogwarts,  Johan från Filmitch har sett Bad Teacher, Micke från Blue Rose Case besökte skolan där man närvarar på liv eller död, Jonas från Plox — Om film beskriver sitt möte med Caligula och här är mitt inlägg. Carpe diem.