Veckans klassiker: HETS

Den som trodde att Caligula bara var en romersk kejsare har helt fel. Caligula var även lärare i latin på ett läroverk nångång på 40-talet.

Jan-Erik Widgren (Alf Kjellin) vill inget annat än gå ut gymnasiet med okej betyg men han har svårt för latin. Att han har en sadistisk jävel till lärare gör inte saken bättre, inte heller att dom dejtar/umgås med/köper sex av samma kvinna, den ”lättfotade” Bertha (Mai Zetterling). Caligula får för sig att Jan-Erik fuskar på ett prov och därifrån finns det bara en väg och den är utför.

I november såg jag en fransk skolklassiker av François Truffaut som heter De 400 slagen. Det diskuterades lite i kommentarsfältet om likheterna mellan den filmen och Hets och jag måste säga att det finns en hel del beröringspunkter, om inte annat så är dom båda intressanta svartvita tidsskildringar av skolmiljöer.

Helt otippat valde jag Hets som fredagsfilm härom veckan och hade det varit sommar hade jag nog trott att jag fått en släng av aggressiv solsting. En fredagkväll med Stig Järrel, vad tänkte jag med? Kanske tänkte jag inte alls, kanske visste mitt undermedvetna nåt som mina fortfarande aktiva fredagshjärnceller inte förstod för Hets visade sig vara en tämligen lättsedd och BRA film. Jag tyckte inte alls att det kändes som att den har 69 år på nacken.

Ingmar Bergman skrev manus, Alf Sjöberg regisserade och jag nickade och tänkte ”fusk, vadå fusk?”

 

4 svar på ”Veckans klassiker: HETS”

 1. En jättebra film 🙂 som givetvis är lite daterad med alla nasala och gälla rösterna på gammaldags Stockholmska. Men ack vad kul det är att höra hur ungdomarna, som ser ut att vara fullvuxna där i skolbänkarna, svär och pratar sinsemellan om saker som har helt andra ord idag! För att inte tala om Stig Järrels insats som Caligula! Som kuriosa bör nämnas att Bergman fick regissera den triumferande slutscenen 🙂

  1. dan:
   Preciiiis. Ungdomarna i filmen ser ut och beter sig som dagens trettioåringar – och knappt det. Vilken skillnad det är! Dagens kids är ju snorungar i jämförelse i ALLA hänseenden. Kläder, språk, uppförande.

 2. Länge sen jag såg denna svenska klassiker, men minns att jag gillade den. Bättre än Bergmans filmer jag sett (som han regisserat). Dock kanske den funkar bättre som matiné än fredagsfilm om jag skulle få bestämma 😉

  1. Movies-Noir:
   Som fredagsfilm var den lite…annorlunda, men den funkade bättre än väntat. En söndagseftermiddag hade nog varit optimalt dock. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.