TROPA DE ELITE

Men det var väl själva FAAAA-AAAAN vad det satt långt inne att se den här filmen.

Trots att jag fick en redig och välbehövlig spark i rumpan av Sofia när hon föreslog att vi båda skulle slå slag i saken och se Tropa de Elite så har jag nog aldrig förr hittat på så många bortförklaringar inför mig själv för att slippa se en film. Ska jag inte gå en promenad och plocka vitsippor istället? Ska jag inte deklarera lite? Ska jag inte frosta av frysen istället, jo det verkar kul. Ska jag inte börja träna inför en framtida Vätternrunda? Ska jag inte se en film med hajar som simmar i snö istället? Eller nåt med fyra gubbar som åker till Las Vegas?

Tropa de Elite är en såndär ”måstefilm” att se, det är en film som ”alla” hyllar, en film som är med på mängder av årsbästalistor från 2007. Jag har haft den på min radar länge men alltid hittat någon annan film som känns mer intressant att se. Det är konstigt hur en del filmer liksom ”fastnar i vinkelvolten” och inte kan ta sig ur den av egen maskin. Ofta har det ingenting med bristande kvalitet att göra eller att den inte känns intressant, det bara blir så.

BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais) är en elitgrupp inom militärpolisen i Rio de Janeiro. Nascimento (Wagner Moura) är kapten över dessa specialpoliser men med en gravid flickvän hemma är han inte längre hårdhudad nog för sitt uppdrag. Han känner att han behöver hitta en ersättare och ger sina bardomsvänner Neto och Matias (Caio Junqueira och André Ramiro) chansen. Nascimento är medveten om att ingen av dom är perfekt för jobbet, helst hade han velat ha en klon av dom båda, den enes intellekt och den andres hjärta men supermänniskor existerar bara i fiktiva världar, vilket man även skulle kunna säga om hederliga knarkpoliser.

Korruption, sönderstressade poliser som sett för mycket skit, överfulla samveten, beväpnade män utan spärrar, ja män står för hundra procent av allt helvete i den här filmen. Dom få kvinnor som är med är andningshål, dom sitter på en imaginär pidestal och symboliserar nån form av godhet, trygghet och lugn.

Nu när filmen är sedd känner jag en glädje över att den är just det – sedd. Jag tyckte den var bra, väldigt välgjord, ibland fick jag nästan en dokumentär känsla. Sista halvtimmen är ohyggligt stark. Filmen är också väldigt tuff, sådär på ett machosätt som jag inte tycker känns så väldigt…i brist på bättre ord….fräscht. Så med risk för att få på tafsen så undrar jag om inte Tropa de Elite är urtypen av en film som tilltalar män mer än kvinnor?

Nu kan det vara som så att jag får äta upp min sista mening på direkten. Klicka här för att läsa vad Sofia tyckte om filmen. Hon  kanske gillar den jättemycket?

Fiffis filmtajm jämför: ROBOCOP då och nu

Jag var femton år när RoboCop kom in i mitt liv. En stor, no-mercy-robot-polis som manglade bus på Detroits gator i en väldigt mörk actionfilm regisserad av den store Paul Verhoeven.

Tjugosju år senare kom en remake och hur tusan tacklar man det? Mina minnen från toppenfilmen från 1987, stämmer dom? Skulle den vara en 5/5-film om jag såg den idag med aningens mer erfarna ögon? Att den var 5/5 DÅ är en självklarhet.

Det fanns bara en sak att göra för att få reda på hur filmen står sig idag – se om den!

Filmen drar igång med RoboCop-loggan i metalliskt silver och ett nyhetsinslag som visar ett stökigt Pretoria som den sydafrikanska polisen planerar stävja med hjälp av en atombomb. Polisen Alex Murphy (Peter Weller) går in på sin arbetsplats polisstationen, hälsar på kollegor och vi förstår att kollegan Fredrikson dött i tjänst. Murphy blir tilldelad en ny partner, Anne Lewis (Nancy Allen) och han verkar inte särskilt negativ mot att få en kvinnlig kollega.

Tolv minuter in i filmen händer en grej som väldigt tydligt sätter stämningen på hela filmen. Den nya RoboCop-prototypen ska visas upp i ett fullsatt konferensrum och en olycka händer. Roboten gör inte som den är programmerad till och dödar en kostymnisse, väldigt brutalt skall tilläggas. Plussa på tolv minuter och nästa grej händer. Murphy blir skjuten och ja….han dör. Kolsvart är det. Jobbigt. Upplivningsförsöken misslyckas, han är ”legally dead” och RoboCop-uppfinningsmännen använder det som är kvar av honom för att skapa den ultimata RoboCopen, en som faktiskt kan tänka litegrann och inte enbart handla.

Musiken är jättebra precis som jag minns den. Bortsett från den där skakiga inklippta robotprototypen så känns inte effekterna såååå åldriga. RocoCop himself är supertuff precis som jag minns honom. Jag bryr mig om Alex Murphy. Hela filmen är så skönt ”köttig”, så stenhård, så manglande metalliskt härlig att jag faktiskt – på riktigt – tycker att den skulle hålla för att visas på bio 2014 precis som den är.

 

 

När det blev offentligt att Joel Kinnaman skulle ikläda sig rollen som denna generations Alex Murphy blev jag både glad och bekymrad. Glad för att jag gillar Joel i allt han hittills gjort och bekymrad för att han kändes så lite ”Peter Wellersk”, i alla fall så som jag mindes Peter Weller.

Nu när jag sett båda filmerna inom loppet av ett dygn kan jag säga att nån skådespelare mer lik Peter Weller än Joel Kinnaman går knappt att hitta. Dom har samma ganska ordinära utstrålning, samma frisyr, ansikts- och kroppsform och snälla ögon. Joel Kinnaman är helt enkelt jättebra som RoboCop.

Den här filmen kör igång precis på samma sätt som originalet – fast tvärtom. Ett nyhetsinslag med en småslemmig Samuel L Jackson som ankare i vågat hår visar klipp från ett stökigt Teheran där stora robotar försöker hålla ordning på gatorna. Sen tjongas RoboCop-loggan upp över hela duken i metalliskt silver precis som i originalet. Den lilla skillnaden att att bokstäverna på vissa ställen glänser lite i rött och blått.

Polisen Alex Murphy (Joel Kinnaman) går in på sin arbetsplats polisstationen, hälsar på kollegor och när han går in till polischefen, sätter sig vid hennes skrivbord så förstår vi att nånting gått på tok. En kollega har råkat illa ut och Alex skyller det på sig själv.

I den här nya versionen är den kvinnliga rollen inte tilldelad en poliskollega utan Murphys fru Clara (Abbie Cornish). Jag vet inte om jag tycker det är bättre eller sämre egentligen, det blir bara annorlunda. Sonen David hamnar också i fokus och det är klart att vi ska se Alex som en familjefar lika mycket som en god polis.

Det som gör remaken till en helt okej film är Joel Kinnaman, Gary Oldman, Abbie Cornish och Michael Keaton. Utan dessa fyra skulle filmen kännas ännu mer B än den gör nu. Nu känns den ”lagom B men ändå med stil” på nåt vis. När man får se Alex efter RoboCop-förvandligen, hur lite som finns kvar av hans kropp och kameran fokuserar på paniken i hans ögon, fan, det är snyggt gjort både av effektmakarna och Joel själv.

Jag tyckte remaken var småunderhållande men aldrig riktigt engagerande. Den var välspelad men aldrig helgjuten. Men att tvivla på att Joel Kinnaman skulle fixa att agera lika bra som Peter Weller….. bahaaaaaaah, hur dum kunde jag va?

RoboCop (1987)

RoboCop (2014)

Vi var ett gäng filmspanare som såg nya RoboCop tillsammans i lördags, här är deras recensioner av den filmen. Jojjenito, Fripps filmrevyer, Movies-Noir och Except Fear.