TROPA DE ELITE

Men det var väl själva FAAAA-AAAAN vad det satt långt inne att se den här filmen.

Trots att jag fick en redig och välbehövlig spark i rumpan av Sofia när hon föreslog att vi båda skulle slå slag i saken och se Tropa de Elite så har jag nog aldrig förr hittat på så många bortförklaringar inför mig själv för att slippa se en film. Ska jag inte gå en promenad och plocka vitsippor istället? Ska jag inte deklarera lite? Ska jag inte frosta av frysen istället, jo det verkar kul. Ska jag inte börja träna inför en framtida Vätternrunda? Ska jag inte se en film med hajar som simmar i snö istället? Eller nåt med fyra gubbar som åker till Las Vegas?

Tropa de Elite är en såndär ”måstefilm” att se, det är en film som ”alla” hyllar, en film som är med på mängder av årsbästalistor från 2007. Jag har haft den på min radar länge men alltid hittat någon annan film som känns mer intressant att se. Det är konstigt hur en del filmer liksom ”fastnar i vinkelvolten” och inte kan ta sig ur den av egen maskin. Ofta har det ingenting med bristande kvalitet att göra eller att den inte känns intressant, det bara blir så.

BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais) är en elitgrupp inom militärpolisen i Rio de Janeiro. Nascimento (Wagner Moura) är kapten över dessa specialpoliser men med en gravid flickvän hemma är han inte längre hårdhudad nog för sitt uppdrag. Han känner att han behöver hitta en ersättare och ger sina bardomsvänner Neto och Matias (Caio Junqueira och André Ramiro) chansen. Nascimento är medveten om att ingen av dom är perfekt för jobbet, helst hade han velat ha en klon av dom båda, den enes intellekt och den andres hjärta men supermänniskor existerar bara i fiktiva världar, vilket man även skulle kunna säga om hederliga knarkpoliser.

Korruption, sönderstressade poliser som sett för mycket skit, överfulla samveten, beväpnade män utan spärrar, ja män står för hundra procent av allt helvete i den här filmen. Dom få kvinnor som är med är andningshål, dom sitter på en imaginär pidestal och symboliserar nån form av godhet, trygghet och lugn.

Nu när filmen är sedd känner jag en glädje över att den är just det – sedd. Jag tyckte den var bra, väldigt välgjord, ibland fick jag nästan en dokumentär känsla. Sista halvtimmen är ohyggligt stark. Filmen är också väldigt tuff, sådär på ett machosätt som jag inte tycker känns så väldigt…i brist på bättre ord….fräscht. Så med risk för att få på tafsen så undrar jag om inte Tropa de Elite är urtypen av en film som tilltalar män mer än kvinnor?

Nu kan det vara som så att jag får äta upp min sista mening på direkten. Klicka här för att läsa vad Sofia tyckte om filmen. Hon  kanske gillar den jättemycket?

7 svar på ”TROPA DE ELITE”

 1. Här har (hade) du en frände avseende i att lyckas undvika rullen av någon konstig anledning. Kan säga att den ofta står i hyllan på biblioteket där jag brukar låna en och annan film….och glor på mig lite sådär uppmannade.
  Hittills har jag dock alltid blundat.

  Men..nån gång så.

 2. Mitt extra halva betyg kanske kommer sig av att min motstånd inte var lika kompakt och jag inte uppfattade den som lika spekulativ? Rå, absolut men jag skulle åtminstone vilja ändra din sista mening till ”en film som _generellt_ tilltalar män mer än kvinnor”. Jag blev helt klart tilltalad men var sist jag kollade fortfarande mer kvinna än man 😉

  1. Sofia:
   Det låter bra mycket bättre att klämma in ordet generellt, jag håller med dig där. Annars verkar vi tycka ganska så lika om filmen ändå. 🙂

 3. Vad jag minns har bara sett den en gång var det en höjdarrulle. Den kändes rafflande och äkta iofs lite väl macho men det visar en machokultur. Rekommenderar tvåan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.