SOMMEREN´92

Gillar du dansk film? Klappar ditt hjärta lite hårdare när det vankas sportfilm? Kanske gillar du även filmer om underdogs, förlorare som blir vinnare mot alla odds? Och kanske den viktigaste frågan: längtar du till fotbolls-EM?

Svarar du ja på två av frågorna här ovan så skulle jag säga att Sommeren ´92 är en film för dig!

Sommaren 1992 var det fotbolls-EM i Sverige. Matcherna var utspridda över landet så både Göteborg, Malmö. Norrköping och Stockholm kunde få se kanonfotboll live på hemmaplan och många var vi som följde turneringen på TV. Det jag minns bäst är att Danmark vann och ingen fattade hur. Det skulle liksom inte gå. Varför det var så otippat hade jag egentligen ingen aning om, jag visste bara ATT och jag visste att ett helt land var alldeles yrsliga av glädje då dom fick hem ett landslag som lyckats med det omöjliga. Att vi i Sverige skulle få uppleva samma typ av eufori blott två år senare kunde väl ingen ana då…

Den här spelfilmen handlar alltså om Danmarks väg till EM-guld ´92, om tränaren Richard Møller Nielsen (Ulrich Thomsen) som varken det danska fotbollförbundet eller spelarna tyckte om eller ens respekterade, om lagets stora målskyttar John ”Faxe” Jensen (Esben Smed Jensen) och Kim Vilfort (Mikkel Boe Følsgaard), den sistnämnde som spelar EM samtidigt som han har en liten  cancersjuk dotter hemma och den handlar om Brian Laudrup (Cyron Melville) och målvakten Peter Schmeichel (Gustav Dyekjær Giese).

Filmen är gjord med glimten i ögat och den blandar in autentiska rörliga bilder från matcherna, allt snyggt klippt och utan att man stör sig det minsta. Deras vinst känns än mer otrolig och ännu STÖRRE nu när jag sett filmen och jag kommer aldrig sluta förundras över vad människor i grupp faktiskt kan skapa tillsammans om man bara vill – och har en hel del tur också som grädde på moset. Sport-boats av det här slaget är bästa sortens underhållning!

 

Kandidaten

Jonas Bechmann (Nikolaj Lie Kaas) är försvarsadvokat, en såndär hot-shot-höjdare vad jag förstår det som. Han bor ihop med Camilla (Tuva Novotny) i en vacker lägenhet med högblanka spegeldörrar och hon verkar vara väldigt förälskad i honom. Mer än han i henne om man säger så.

Hans pappa, den ännu högre advokat-höjdaren förlorade ett stort mål och hittades sedan död i sin bil. Jonas har ända sedan olyckan misstänkt att han blev prejad av vägen och således mördad men han har inga bevis.

Jonas beter sig tämligen underligt och Camilla känns rätt utled på att aldrig få kontakt med honom. Det har gått ett år sen pappans död och han har sedan dess slutit sig i ett skal som verkar omöjligt att knacka hål på. Dom börjar tjafsa och Jonas drar, löser problemet genom att gå på krogen med en polare (David Dencik i högform) och träffar där Louise, en snygg blondin. En hotellnatt senare vaknar han upp, brutalt bakfull och hittar Louise halvnaken och mördad på toaletten. Det är då det börjar på riktigt, både filmen och promenaden mot den betygsmässiga ättestupan.

Kandidaten låter på pappret som en hyggligt spännande thriller. Det är den inte.  Det  här är en film som gör mig precis lika irriterad som en natt i tält på en berghäll i högsommarvärme utan myggnät och liggunderlag. I princip ALLT irriterar mig. En advokat som ser livrädd ut i ALLA lägen, han har liksom bara ett ansiktsuttryck. Tänk dig Jens Lapidus med flackande nervös blick och smutsigt okammat hår. Skulle han funka på Efterlyst med den auran? Inte en chans. Det är massor av  logiska luckor och rena idiot-fel, allt är på tok för enkelt, fan, är det en thriller gjord för lågstadieelever med danska som modersmål eller vadå?

Jag vill egentligen bara stänga av och återgå till mitt normala liv men stänga av och snabbspola är inte mina bästa vänner när det gäller att titta på film så jag ser den klart. Och ångrar mig.

Jag tänker uppdatera mina vänner nu.