Kandidaten

Jonas Bechmann (Nikolaj Lie Kaas) är försvarsadvokat, en såndär hot-shot-höjdare vad jag förstår det som. Han bor ihop med Camilla (Tuva Novotny) i en vacker lägenhet med högblanka spegeldörrar och hon verkar vara väldigt förälskad i honom. Mer än han i henne om man säger så.

Hans pappa, den ännu högre advokat-höjdaren förlorade ett stort mål och hittades sedan död i sin bil. Jonas har ända sedan olyckan misstänkt att han blev prejad av vägen och således mördad men han har inga bevis.

Jonas beter sig tämligen underligt och Camilla känns rätt utled på att aldrig få kontakt med honom. Det har gått ett år sen pappans död och han har sedan dess slutit sig i ett skal som verkar omöjligt att knacka hål på. Dom börjar tjafsa och Jonas drar, löser problemet genom att gå på krogen med en polare (David Dencik i högform) och träffar där Louise, en snygg blondin. En hotellnatt senare vaknar han upp, brutalt bakfull och hittar Louise halvnaken och mördad på toaletten. Det är då det börjar på riktigt, både filmen och promenaden mot den betygsmässiga ättestupan.

Kandidaten låter på pappret som en hyggligt spännande thriller. Det är den inte.  Det  här är en film som gör mig precis lika irriterad som en natt i tält på en berghäll i högsommarvärme utan myggnät och liggunderlag. I princip ALLT irriterar mig. En advokat som ser livrädd ut i ALLA lägen, han har liksom bara ett ansiktsuttryck. Tänk dig Jens Lapidus med flackande nervös blick och smutsigt okammat hår. Skulle han funka på Efterlyst med den auran? Inte en chans. Det är massor av  logiska luckor och rena idiot-fel, allt är på tok för enkelt, fan, är det en thriller gjord för lågstadieelever med danska som modersmål eller vadå?

Jag vill egentligen bara stänga av och återgå till mitt normala liv men stänga av och snabbspola är inte mina bästa vänner när det gäller att titta på film så jag ser den klart. Och ångrar mig.

Jag tänker uppdatera mina vänner nu.

2 svar på ”Kandidaten”

 1. Tack för tipset… att undvika filmen alltså¨. 😉

  Angående Nikolaj Lie Kaas så har jag sett honom i två filmer av danske Christoffer Boe (Reconstruction och Allegro). Ganska märkliga sf/fantasy-filmer. Sevärda men… konstiga. Kaas skötte sig väl ok även om han känns som något av en pretty boy (?). I Reconstruction var för övrigt Marie Bonnevie. Det börjar väl nästan bli en trend det där att man blandar svenska och danska skådisar, en sorts samproduktioner. Det har ju börjat nån ny krimserie med han från Pusher och Sofia Helin.

  Förresten, måste bara delge alla handlingsbeskrivingen av Reconstruction från Filmtipset (man hör verkligen varningsklockorna ringa):

  ”Det är enkelt. Det finns fyra personer. August och hans fru Aimee. De är gifta. Alex och hans flickvän Simone. De är inte gifta. Två personer träffas på en bar. Har de träffats förut? Känner de varandra? Kom ihåg att det inte är på riktigt. Det är bara en film. Det är viktigt.”

  Fast den var ganska bra faktiskt.

  1. Jojjenito:
   Tack för tipset att kaaaaanske se Reconstruction FAST den verkar knepig 😉

   Antar att det är Bron på SVT du menar med Kim Bodnia och Sofia Helin. Jag tycker den verkar helt klart sevärd 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.