Fredagsfemman # 55: Härliga Oscarmoments

5. Woody´s in da house!

New York blir aldrig mer sig likt efter den där hemska septemberdagen 2001 och på Oscarsgalan 2002 skulle staden vi alla sett i så många filmer hyllas på ett alldeles speciellt sätt. Då händer det, det som händer så sällan att jag nästan skulle kunna skriva aldrig: Woody Allen kommer och han presenterar detta på sitt alldeles speciella vis.

4. ”The streets of heaven is too crowded with angels”

Det är Sverige 2013 och dom sociala medierna svämmar över av superlativer för att vår Kronprinsessa dyker upp på Gaygalan och delar ut ett pris. Jag tänker mer: Varför skulle hon INTE göra det? För tjugo år sedan vann Tom Hanks en Oscar för sin roll som den homosexuelle advokaten Andrew Becket som dör i AIDS i filmen Philadelphia. Kanske kan man säga att det är den amerikanska filmvärldens Torka aldrig tårar utan handskar? Kanske var Tom Hanks 1993 vår tids Jonas Gardell? Kanske går det NU att förstå storheten, viktigheten, det magnifika i att Tom Hanks faktiskt VANN det året? Det var ingen självklarhet och det förstår man när man hör tacktalet. Det fina.

3. Jättefina tal av jätteglada kvinnor.

2002 vann Halle Berry en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll som första svarta kvinna i historien.

Sandra Bullock som blir så glad men ändå lyckas hålla sig så skönt humoristisk torr när hon håller sitt tal.

Och 2010 blir Kathryn Bigelow den första kvinna någonsin att vinna Bästa regi-kategorin. The time has come!

2. Lovebombing upphöjt till fem!

När priset för Bästa manliga huvudroll skulle delas ut 2010 kommer fem stora skådespelare ut på scenen. Alla fem ska presentera varsin nominerad man som också i detta fall är deras motspelare och/eller vän. Det blir tolv minuter lovebombing av sällan skådat slag och det är ett klipp jag återvänder till ibland när jag behöver få en slurk oscarnostalgi som osar ren och skär kärlek.

1. And to all the Rocky´s in the world: I love you!

Såhär med facit i hand, såhär trettiofem år senare och med vetskapen om att det kom filmer som Specialisten, D-tox, Angelos hämnd och Stopp! Annars skjuter morsan skarpt så känns det som en utopi att Sylvester Stallone skulle ha stått på en oscarsscen som en vinnare. Men det gjorde han! 1977 vann Rocky en Oscar för Bästa film och Sly stod på scen i babyrosa kråsskjorta med snibbkragar och mös. Det är svårt att göra nåt annat.