Fredagsfemman # 55: Härliga Oscarmoments

5. Woody´s in da house!

New York blir aldrig mer sig likt efter den där hemska septemberdagen 2001 och på Oscarsgalan 2002 skulle staden vi alla sett i så många filmer hyllas på ett alldeles speciellt sätt. Då händer det, det som händer så sällan att jag nästan skulle kunna skriva aldrig: Woody Allen kommer och han presenterar detta på sitt alldeles speciella vis.

4. ”The streets of heaven is too crowded with angels”

Det är Sverige 2013 och dom sociala medierna svämmar över av superlativer för att vår Kronprinsessa dyker upp på Gaygalan och delar ut ett pris. Jag tänker mer: Varför skulle hon INTE göra det? För tjugo år sedan vann Tom Hanks en Oscar för sin roll som den homosexuelle advokaten Andrew Becket som dör i AIDS i filmen Philadelphia. Kanske kan man säga att det är den amerikanska filmvärldens Torka aldrig tårar utan handskar? Kanske var Tom Hanks 1993 vår tids Jonas Gardell? Kanske går det NU att förstå storheten, viktigheten, det magnifika i att Tom Hanks faktiskt VANN det året? Det var ingen självklarhet och det förstår man när man hör tacktalet. Det fina.

3. Jättefina tal av jätteglada kvinnor.

2002 vann Halle Berry en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll som första svarta kvinna i historien.

Sandra Bullock som blir så glad men ändå lyckas hålla sig så skönt humoristisk torr när hon håller sitt tal.

Och 2010 blir Kathryn Bigelow den första kvinna någonsin att vinna Bästa regi-kategorin. The time has come!

2. Lovebombing upphöjt till fem!

När priset för Bästa manliga huvudroll skulle delas ut 2010 kommer fem stora skådespelare ut på scenen. Alla fem ska presentera varsin nominerad man som också i detta fall är deras motspelare och/eller vän. Det blir tolv minuter lovebombing av sällan skådat slag och det är ett klipp jag återvänder till ibland när jag behöver få en slurk oscarnostalgi som osar ren och skär kärlek.

1. And to all the Rocky´s in the world: I love you!

Såhär med facit i hand, såhär trettiofem år senare och med vetskapen om att det kom filmer som Specialisten, D-tox, Angelos hämnd och Stopp! Annars skjuter morsan skarpt så känns det som en utopi att Sylvester Stallone skulle ha stått på en oscarsscen som en vinnare. Men det gjorde han! 1977 vann Rocky en Oscar för Bästa film och Sly stod på scen i babyrosa kråsskjorta med snibbkragar och mös. Det är svårt att göra nåt annat.

29 svar på ”Fredagsfemman # 55: Härliga Oscarmoments”

 1. Aj just lööööv your fredagsfemmor! 🙂

  Have a good one next week and lots of löööv in jor dajrektion – the ONE dajrektion 😉

 2. Har knappt tid att läsa andras blogga nu i starten av mitt Bond-projekt, men fredagsfemman får man ju inte missa!

  Vilka känsloyttringar! Man kanske skulle låtsas att man är 25 igen och sitta uppe på söndag natt ändå?

  1. Henke:
   Jag förstår att det går åt en hel del tid åt varje inlägg men det blir ju SÅ bra!!

   Du behöver inte låtsas att du är 25, det går bra att sitta uppe hela långa natten även om man är lite äldre. Kan jag, kan du 😉

 3. Det finns många minnesvärda ögonblick från Oscarsgalan. Tyvärr fick man inte se de bästa ögonblicken live. Det var trots allt bättre tider förr. Nu är allt så tillrättalagt och korrekt. Men visst kommer man titta på söndag natt 😉

   1. Ja, för då var det skådespelare och regissörer som jag gillade, RIKTIGT bra prestationer och filmer, inte som det är nuförtiden. Jag menar, filmer som The French Connection, Gudfadern, Taxi Driver (bara för att nämna några på 70-talet) och skådespelare som De Niro, Pacino, Hackman, Lemmon, and the list goes on.

    Tänk dig 1976 års Oscarsgala. De fem nominerade filmerna var Gökboet, Barry Lyndon, Dog Day Afternoon, Hajen och Nashville. Snacka om BRA filmer (nu har jag inte sett Nashville, så minst FYRA toppfilmer).

    Det är väl bara jag som uppskattar sånt mer. Nu ska Argo, Lincoln, Life of Pi och kanske någon till göra upp om Oscarn. Skitfilmer i jämförelse, ärligt talat.

    Så ja, det var bättre förr, åtminstone kvalitetsmässigt på filmerna och skådespelarna 😉 Men jag kommer ändå titta, utan att känna någon vidare spänning…

    1. Movies-Noir:
     Dom filmer du räknar ju upp är visserligen klassiker men det var ju inte klassiker DÅ, då var det ”bara nya filmer”, precis som nya filmer inte ses som klassiker (eller extraordinära) nu. Jag tror att många filmer som vi ser nu kommer att hålla bra och säkerligen ses som klassiker från vår tid, även om det är filmer som vi just nu kanske ser som medelbra.

     1. Hmm, jag säger inte att de var klassiker när de kom, men de var jäkligt bra då och nu. Dagens nominerade filmer kan inte jämföras. Zero Dark Thirty kommer hålla bäst, men det är fortfarande inte i samma klass.

      Eller är det bara jag? Det är isf ok med mig det också 😉

  1. filmitch:
   Jag skriver som till Movies-Noir här ovan, var det verkligen bättre förr?

   Det härliga med att se Oscarsgala live är ju att det finns en chans att få se morgondagens stora känslosamma oscarmoments precis när dom händer. Nutidshistoria in the making liksom. Det är fint! 🙂

 4. Oj, vad mycket känslor. Nästan lite överdos… Tur att du inte inkluderade Roberto B också, då hade nog inlägget imploderat. Älskar Jeffs mysmin när Michelle pratar.

  Jag vill se bildbevis av den kråsskjortan på Fiffi imorgon kväll!

   1. När du har skrattat klart är det bara att öppna garderoben — inget säger Fiffi som rosa och kråsskjortor i min värld. Skulle vara pumps och knytblus i så fall 😉

    1. Sofia:
     Fiffi = rosa kråsskjortor, ja om Fiffi i detta fall är namnet på en fransk liten pudel. Om det syftar till mig så kan jag leta fram pumps ur garderoben – och mycket annat konstigt – men knytblus, haha, neeeejdu.

 5. vet du möjligen vid vilken tid ungeför de sagt att Best Actor är? hittar det ingenstans o funderar på att ta en tupplur tills dess innan jag kräks på FoF som får sabba ännu en gala..(dock har de en rolig hiss.show)

    1. Sofia:
     Hela galan gick smidigt och talen var väldigt korta. Tror det slutade ca en timme tidigare än förra året. MEN vad kul det var!!!

  1. Snowangel:
   Den är live på bloggens startsida nu. Klicka på Fiffis filmtajm-loggan längst upp så du kommer till förstasidan så ser du 🙂

  1. Snowangel:
   Tack själv!!! 🙂
   Jag skrev precis en kommentar på ”bloggsidan”, vilken NATT! Gud så kul det var! En sån här natt kan man leva på länge. Men jag förstår att du är trött idag 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.