HOTEL RWANDA

Jag har börjat titta på den här filmen tre, fyra gånger, minst. Varje gång har jag stängt av och valt en annan film istället. Kanske någon lättsammare, någon som kräver mindre av mig, någon som inte har Don Cheadle i huvudrollen. Don Cheadle är inte bra. Hade Denzel haft huvudrollen i Hotel Rwanda hade jag sett den redan 2004, så simpel i sinnet är jag.

Det finns en podcast som heter Thomas & Tomas filmpodcast, antagligen för att dom som har den heter Thomas och Tomas och dom pratar om film. Jag lyssnar på podden varje vecka och oftast pratar dom om ganska nya filmer men den här veckan hette avsnittet ”Hotel Rwanda – Det otäcka avsnittet” och större delen av diskussionstiden gick till denna film som alltså har tolv år på nacken. Efter 82 avsnitt var det som att det blev en helt annan aura kring inspelningen. Killarna pratade lite saktare, lite mer eftertänksamt och det blev allvarligt på ett sätt det sällan behöver bli kring ”vanliga” filmer.

Samtidigt i en soffa nära mig. Jag är förkyld på ett sätt jag väldigt sällan är. Jag håller på att snyta ut hjärnan ur kroppen, har ont överallt, hostar så det svider från stämbanden till naveln och jag känner att jag håller på att bli man-cold-Steffo mentalt och I don´t wanna go there. Så jag kommer på världens bästa grej. Jag behöver perspektiv på tillvaron. Jag behöver känna att jag har det jävligt bra även om (och när) jag mår piss. Så nu – NU – ska det bli av, nu ska jag äntligen se Hotel Rwanda!

Paul Rusesabagina (Don Cheadle) är hotelldirektör och hutuer. Hans fru Tatiana (Sophie Okonedo) är tutsier. Utseendemässigt är det ingen större skillnad på dom men för det kristdemokratiska regeringspartiet MRND och dom hutunationalistiska milisgrupperna är skillnaden lika stor som mellan arier och judar i nazityskland. Hutuerna gav sig fan på att tutsierna och det blev startskottet för ett folkmord världen sällan skådat. Nästan en miljon tutuer dödades under dom tre månaderna 1994 då utrensningen pågick.

Paul Rusesabagina lät över tusen tutsier husera på hotellet och räddade därmed deras liv, alltså bara bråkdelen färre människor än Oskar Schindler räddade under andra världskriget genom att anställa judar i sin fabrik. Heter anledningen till att så många fler känner till Oskar Schindler Steven Spielberg? Om han regisserat även Hotel Rwanda, hade fler känt till namnet Paul Rusesabagina då? Eller bryr vi oss helt enkelt väldigt mycket mindre om vad som händer i Afrika än i Tyskland?

Frågorna hopar sig i min snorfyllda hjärna. Jag kan inte riktigt tänka klart. Scenerna när Pauls fru bryter ihop har fastnat, när hon panikgråter sådär som vilken mamma som helst skulle göra inför det faktum att både man själv och barnen troligtvis kommer dödas. Musiken dröjer sig också kvar. När sluttexterna rullar och jag försöker greppa att det här faktiskt inte ”bara är på film” utan allra högsta grad verklighet får jag svindel.

Sen tänker jag på att vi stänger gränserna för folk som behöver hjälp. Sen tänker jag att om jag och mina barn hade behövt fly och ingen jävel hade sträckt ut en medmänsklig hand, hur hade det känts i magen? Sen tänker jag att INGEN som säger nej till att hjälpa flyktingar och ingen som tycker illa om människor på grund av annan hudfärg kan ha sett den här filmen. Dom kan inte ha sett Schindler´s list heller. Förintelsen, ägde den ens rum? Och sommaren 1994 hände väl viktigare grejer än ett folkmord i Rwanda? Sverige grävde ju guld i USA…

Tack för sparken i baken Thomas och Tomas!

Fredagsfemman # 116 – Lyssnarlistan

5. Skräckfilmspodden

Så skulle jag vilja benämna podcasten From Beyond, en initierad, vältalig och trevlig podd med skräckisar och lite  andra subgenrefilmer i fokus. Det är i alla fall den enda svensktalande skräckfilmspodden jag känner till i nuläget. Vill du lyssna på en filmpodd som handlar om något annat än de vanligaste biofilmerna, lyssna här vettja.

.

.

.

4. Fler poddis-snubbar

Det finns en hel del svenska filmpodcasts som är intressanta att lyssna på. Några av dessa är extra tacksamma då det känns som man får sällskap av en polare eller två i örat för en stund. Filmspanarkompisarna Erik och Markus i Har du inte sett den? till exempel som blandar högt och lågt, eftertänksamma diskussioner med sköna utåtagerande känsloyttringar eller podden med det övertydliga namnet Tommy filmar Niklas och Emilio där Tommy och Niklas pratar om film, spel och serier och om varför Emilio inte är på plats. I Filmmixern är det Patrik, Viktor, Rasmus och Hannes (eller två av dom, eller tre) som diskuterar de nyaste filmerna och det är pålästa grabbar med koll på namn, årtal och uttal och det är alltid spännande att höra vad Viktor benämner som ”magiskt”. I Thomas och Tomas filmpodcast är det inte överraskande Thomas och Tomas som pratar film. Snubbar som pratar om film alltså. Bara snubbar. Det är egentligen ingenting som stör mig och det är heller inte särskilt förvånande men sett till den procentuella fördelningen mellan könen på filmbloggarna så borde det åtminstone finnas EN filmpodd med och av tjejer, vilket det kanske gör, jag kanske bara missat den? Enlighten me please.

.

.

.

3. Frågor från Lundh

Jag tycker om fotboll. Jag är intresserad av fotboll. Jag försöker lyssna, läsa och titta på så mycket fotboll som jag hinner och orkar och därför blev jag glad när jag hittade Lundh, en podcast om fotboll där Olof Lundh intervjuar diverse personligheter inom denna sport. VM-domaren Jonas Eriksson, Håkan Mild och Pia Sundhage (med assistenter) har hittills varit med. Bra frågor, sköna samtal. Nu väntar jag bara på att Johanna Frändén ska göra detsamma. Hon är min fotbollsjournalistfavvo!

.

.

.

2. Genier i öronen

Jag tror Moa Gammel har lämnat Tommy och hans kriminella pengabyte långt bakom sig nu, i vilket fall så är hennes podcast Genier ljusår från denna svenska film i intelligens. Genom Moas intervjuer med intressanta (hittills enbart) kvinnor känner jag att hjärnan mår lite bättre och att hela jag känner mig klokare.

.

.

.

1. In i labyrinten

Jag kan inte strunta i att ta med mitt påsksällskap på den här listan. Sigge Eklunds roman In i labyrinten är den första hela bok jag lyckats lyssna mig igenom som ljudbok och trots att jag tycker mycket om Sigges röst så är ljudböcker inte riktigt min grej. Jag vill ha en bok i min hand, jag vill se bokstäver, jag vill bläddra. Fördelen med ljudbok är ju att man kan göra andra saker samtidigt vilket underlättade vid krattning, matlagning, äggmålande och bilkörning. Hur boken var? RIKTIGT BRA! Mitt enda aber just nu är att den är slut…