Fredagsfemman # 116 – Lyssnarlistan

5. Skräckfilmspodden

Så skulle jag vilja benämna podcasten From Beyond, en initierad, vältalig och trevlig podd med skräckisar och lite  andra subgenrefilmer i fokus. Det är i alla fall den enda svensktalande skräckfilmspodden jag känner till i nuläget. Vill du lyssna på en filmpodd som handlar om något annat än de vanligaste biofilmerna, lyssna här vettja.

.

.

.

4. Fler poddis-snubbar

Det finns en hel del svenska filmpodcasts som är intressanta att lyssna på. Några av dessa är extra tacksamma då det känns som man får sällskap av en polare eller två i örat för en stund. Filmspanarkompisarna Erik och Markus i Har du inte sett den? till exempel som blandar högt och lågt, eftertänksamma diskussioner med sköna utåtagerande känsloyttringar eller podden med det övertydliga namnet Tommy filmar Niklas och Emilio där Tommy och Niklas pratar om film, spel och serier och om varför Emilio inte är på plats. I Filmmixern är det Patrik, Viktor, Rasmus och Hannes (eller två av dom, eller tre) som diskuterar de nyaste filmerna och det är pålästa grabbar med koll på namn, årtal och uttal och det är alltid spännande att höra vad Viktor benämner som ”magiskt”. I Thomas och Tomas filmpodcast är det inte överraskande Thomas och Tomas som pratar film. Snubbar som pratar om film alltså. Bara snubbar. Det är egentligen ingenting som stör mig och det är heller inte särskilt förvånande men sett till den procentuella fördelningen mellan könen på filmbloggarna så borde det åtminstone finnas EN filmpodd med och av tjejer, vilket det kanske gör, jag kanske bara missat den? Enlighten me please.

.

.

.

3. Frågor från Lundh

Jag tycker om fotboll. Jag är intresserad av fotboll. Jag försöker lyssna, läsa och titta på så mycket fotboll som jag hinner och orkar och därför blev jag glad när jag hittade Lundh, en podcast om fotboll där Olof Lundh intervjuar diverse personligheter inom denna sport. VM-domaren Jonas Eriksson, Håkan Mild och Pia Sundhage (med assistenter) har hittills varit med. Bra frågor, sköna samtal. Nu väntar jag bara på att Johanna Frändén ska göra detsamma. Hon är min fotbollsjournalistfavvo!

.

.

.

2. Genier i öronen

Jag tror Moa Gammel har lämnat Tommy och hans kriminella pengabyte långt bakom sig nu, i vilket fall så är hennes podcast Genier ljusår från denna svenska film i intelligens. Genom Moas intervjuer med intressanta (hittills enbart) kvinnor känner jag att hjärnan mår lite bättre och att hela jag känner mig klokare.

.

.

.

1. In i labyrinten

Jag kan inte strunta i att ta med mitt påsksällskap på den här listan. Sigge Eklunds roman In i labyrinten är den första hela bok jag lyckats lyssna mig igenom som ljudbok och trots att jag tycker mycket om Sigges röst så är ljudböcker inte riktigt min grej. Jag vill ha en bok i min hand, jag vill se bokstäver, jag vill bläddra. Fördelen med ljudbok är ju att man kan göra andra saker samtidigt vilket underlättade vid krattning, matlagning, äggmålande och bilkörning. Hur boken var? RIKTIGT BRA! Mitt enda aber just nu är att den är slut…

 

 

12 svar på ”Fredagsfemman # 116 – Lyssnarlistan”

 1. Härligt med poddar! De har blivit mina bästisar på lunchpromenaderna…och inte minst på resorna ned till Småland!
  Kul att du också upptäckt Lundh!! 🙂

  Ber också att få tipsa om två nästan likadana…”Pådden med Patrick Ekwall och Mats Olsson” och ”Agendasättarna” med sportjournalisten Anders Cedhamre. Värda att kolla in!

  Mer Johanna F åt folket! Ställer mig bakom ditt upprop!

  Och som vanligt….GO helg! 🙂

 2. Förra året vande jag mig äntligen vid ljudböcker och även om jag föredrar den fysiska formen är det bekvämt att göra ngt annat samtidigt som någon läser en bok åt en. Det tråkiga blir nästan lite roligt.
  Till poddarna har jag inte kommit – än.

  1. filmitch:
   Jag avundas dig som vant dig, jag har försökt och försökt men näe, det går banne mig inte. Fast gillar du ljudböcker tror jag du skulle älska många av poddarna som finns därute.

 3. Kul att du börjat med ljudböcker 🙂 Fortfarande är jag för snål med min tid för större mängder poddar, men From Beyond lät ju onekligen farligt lockande.

  Trevlig helg!

  1. Sofia:
   Jag har börjat med ljudböcker väldigt många gånger och slutat precis lika många gånger. Jag kommer sluta även denna gång, det är inte min grej. Jag har alltid trott att min koncentrationsförmåga är toppen men jag har hittat situationen då den blir utmanövrerad – oavsett bok.

   Trevlig helg 🙂

 4. Jag pratade med en för ett tag sen som berättade om sitt stora ljudboksintresse. Jag sa att jag har väldigt svårt att hålla koncentrationen uppe när jag lyssnar och därför sällan kan hänga med i berättelserna. Han svarade att han förstod och överraskande nog höll han dessutom med mig, men med invändningen att ”man får ju lyssna på varje bok 2,5 gånger, då får man med allt”.

  1. Pladd:
   Vilken grej! Skulle man läsa en bok 2-3 gånger för att man inte fått med allt gången/gångerna innan? Jag tror det är föga troligt att man skulle ha liknande tålamod med en vanlig bok.

   Men jag känner igen mig i din kompis, jag lyssnade på många långa passager i Sigge-boken 2,5 gång eftersom appen laggade så förskräckligt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.