Månadens filmsnällis: Zeb

När jag var i 10-års-åldern var veckans höjdpunkt Lilla Sportspegeln med Tom&Jerry men inte BARA det. Några gummilimpmackor med Port Salut-ost, ett stort glas mjölk, en fåtölj, en filt och veckans avsnitt av Macahan – DET var det mysigaste som fanns.

Jag må ha tyckt att Luke var den snyggaste men åldermannen i gänget, Zeb Macahan, han var definitivt coolast av dom alla.

James Arness, mannen som spelade Zeb, var i mina ögon en mycket gammal man redan då i början av 80-talet. Gammal, vis, fysiskt trasig och tokrynkig i ansiktet, självklart såg jag honom som en urgammal gubbe fast han var faktiskt bara 53 när han började spela Zeb.

Att Zeb Macahan kvalificerar sig som Månadens filmsnällis är en självklarhet för mig. Han må vara hård och butter och ingen du vill ha till fiende men som vän är han lojal ända in i döden. Han har civilkurage i stora mått och skyddar sin familj och sina närmaste med alla till buds stående medel.

Zeb Macahan levde efter mottot ”Never quit, never lie, never apologize”och bortsett från den sista tredjedelen så kunde detta vara James Arness devis även i sitt privata liv. Han verkar ha varit en ödmjuk och snäll man på alla sätt och vis och nu är världen en mysig farbror fattigare. I fredags drog han sin sista suck, 88 år gammal.

Vill du läsa med om James? Här är hans officiella hemsida.