Månadens filmsnällis: Zeb

När jag var i 10-års-åldern var veckans höjdpunkt Lilla Sportspegeln med Tom&Jerry men inte BARA det. Några gummilimpmackor med Port Salut-ost, ett stort glas mjölk, en fåtölj, en filt och veckans avsnitt av Macahan – DET var det mysigaste som fanns.

Jag må ha tyckt att Luke var den snyggaste men åldermannen i gänget, Zeb Macahan, han var definitivt coolast av dom alla.

James Arness, mannen som spelade Zeb, var i mina ögon en mycket gammal man redan då i början av 80-talet. Gammal, vis, fysiskt trasig och tokrynkig i ansiktet, självklart såg jag honom som en urgammal gubbe fast han var faktiskt bara 53 när han började spela Zeb.

Att Zeb Macahan kvalificerar sig som Månadens filmsnällis är en självklarhet för mig. Han må vara hård och butter och ingen du vill ha till fiende men som vän är han lojal ända in i döden. Han har civilkurage i stora mått och skyddar sin familj och sina närmaste med alla till buds stående medel.

Zeb Macahan levde efter mottot ”Never quit, never lie, never apologize”och bortsett från den sista tredjedelen så kunde detta vara James Arness devis även i sitt privata liv. Han verkar ha varit en ödmjuk och snäll man på alla sätt och vis och nu är världen en mysig farbror fattigare. I fredags drog han sin sista suck, 88 år gammal.

Vill du läsa med om James? Här är hans officiella hemsida.

13 svar på ”Månadens filmsnällis: Zeb”

 1. Port Salut ost är en höjdare bland ostar! Jag kommer också ihåg dessa högtidsstunder, man var så bekymmrad över hur det skulle reda upp sig för familjen Machahan då Sheriff Stillman och Mr. Peasley härjade med dom men när Zeb kom inhaltandes visste man att allt skulle ordna sig.

 2. filmitch:
  Visst är det konstigt att man kan tycka det när Port Salut ju är en ost som faktiskt inte smakar ett endaste dugg. Den är bara gul på utsidan och alldeles alldeles uuuunderbar! 😉

 3. Min favoritost är Krutrök, som nu har bytt namn till Norrglimt. Mr. Peasley var en av de bästa karaktärerna i serien.

 4. Helt rätt, hushållsost är en smaksensation i jämförelse med Saluten men den går ändock hem.
  krutrök har jag inte hört talas om men bra namn på en ost.

 5. Klockrent med en ost som heter Krutrök. Själv föredrar jag edamer eller hushålls ost på mina film mackor.

 6. Haha, jag börjar inse att jag har missat något stort med att inte ha filmmackor öht, ostpålagda eller andra.

 7. Hej och hopp ”Fiffi”! Long time no write 😉 Hoppas allt bra med dig! Kollade in en snabbis här på din r u g g i g t snygga sida (!) och hittade Zeb här:-) Vet inte hur många gånger jag sett Familjen Macahan, klart en av de bästa serier som gjorts. Även om serien inte är likabra idag så har jag under vuxen ålder säkert plöjt genom serien tre gånger. Fast utan Zeb hade det varit pladask.

  Hursomhelst så tycker jag att avsnittet när Mr. Peasley går bort är en av de bästa, och därefter tappar serien i avsevärt i kvalité. Håller med här ovan att Mr. Peasley var en av de bättre karaktärerna, Harris Yulin som skådespelaren heter, gör säkerligen om inte den bästa, så en av sina bästa rollprestationer här. Kram på dig!

  1. Halloj där ”Torso”, det var inte igår! Kul att du hittat hit 🙂
   Hur säljer våra skivor? Jag får bara medlemstidningen från Stim men inga pengar 😉

   Visst är världen en snällis fattigare nu när Zeb inte finns längre.

   1. Hehe, det har inte blivit någon skiva tyvärr… Däremot har jag varit med i något mindre projekt där JAG inte fått några pengar: -)

    Får du verkligen stimtidningen?

    1. Torso:
     Det är ju nästan ÄNNU värre! 😉

     Japp, jag får stim-tidningen. Tror det beror på The lesbian nun 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.