SAVING FACE

VAD I HELVETE ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK?

Eller folk förresten, det går att vara mer specifik än så i den här frågan. VAD FAN ÄR DET FÖR FEL PÅ PAKISTANSKA MÄN SOM KASTAR SYRA I ANSIKTET PÅ SINA FRUAR? Vad är det för jävla snack om att dom vill ”skydda sin värdighet” på det här sättet? Har man ens rätt till värdighet om man häller batterisyra i ansiktet på en sovande kvinna, en kvinna mannen ifråga dessutom säger sig älska och sen tänder på?

Usch, jag mår verkligen piss av att se såna här filmer men jag känner att det är viktigt att jag inte avstår. Det hjälper inte att blunda, skiten finns ju kvar och jag gillar inte att ta den enklaste vägen. Över hundra pakistanska kvinnor per år utsätts för denna vidriga form av ”straff” för att dessa småkukade jävla as ska känna sig lite större, lite bättre, lite…manligare.

Jag är så arg att jag skulle kunna tänka mig att åka till Islamabad med en dunk syra och ge igen, öga för öga, tand för tand, köttslamsa för köttslamsa men samtidigt, vad hjälper det? Det som hjälper är att dessa kriminella män kan straffas för sitt handlande så att dom fattar att det inte är en rättighet vilket är lätt att tro eftersom det fram till 2004 inte fanns några lagar som reglerade detta överhuvudtaget. Nu har sekulära lagar ersatt vissa av sharialagarna och gjort det aningens drägligare för kvinnor. Aningens. Pakistan är fortfarande ett jävla skitland. (Läs gärna mer här om du är intresserad).

Saving Face vann en Oscar 2012 för bästa dokumentära kortfilm. En välförtjänt vinst.

[Filmen finns på Netflix]

11 svar på ”SAVING FACE”

  1. Micke:
   Jadu Micke, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Grattis kanske är på sin plats? 😀 Tänk att du nu har något i din ägo som du längtat efter i trettio år, helt galet. Kommer den ligga på en hylla eller kommer du försöka lära dig hantera den?

   1. Jag har använt piskor när jag var yngre, så jag är ingen nybörjare på det. Provade min nya piska förra fredagen i gympasalen. Det blir sköna knallar när man använder den!

    Som sagt, det här var inget impulsköp, har länge tänkt köpa en, men priset har satt stopp för det. Nu när jag fick den för ca en tredjedel av priset, så blev det ett köp.

     1. Steffo:
      Det är i alla fall den känslan jag får när jag sett filmen. Tyvärr. Önskar reptilhjärnan var lite svagare ibland. Våld löser ju ingenting. Eller? 😉

    1. Micke:
     Lite nyfiken här. Hyrde du gympasalen för att prova piskan eller har du tillgång till en gympasal ändå på något vis?

 1. Hm vet inte vart piskan passade in här Micke men kanske en tanke att Fiffi skulle ta med den till Pakistan 😉 Skämt åsido dessa handlingar är för mig så obegripliga att jag nästan (men bara nästan) blir oberörd. Det är så out of order att jag saknar ord. Logik funkar inte här det är upp och nedvända världen.
  Läste dock om ngt fall i Iran (förra året?) men kommer inte ihåg om det var syra inblandat – mannen blev dömd och det var den utsatta kvinnan som fick utmäta straffet – hon valde att skona sin förövare så det ”bara” blev fängelse. En historia som visar på medmänsklighet i de mest fruktansvärda situationer.

  1. filmitch;
   Bra spaning där med piskan, den skulle kanske kunna ”göra nytta” i Pakistan? 😉

   Ibland när jag ser filmer som denna känner jag att jag ”stänger av mig” mentalt för att jag ska kunna fixa att titta men ibland går det inte hur mycket jag än försöker. När jag såg Saving Face var jag rabiat i hela kroppen, helt tossig och samtidigt…uppgiven. Värdelös kombo, den leder verkligen ingenstans alls.

 2. Nu skriver du ju att det ”bara” är en kortfilm men är det några män som får berätta eller reflektera runt _varför_ de tyckte att det kändes som en bra idé att hiva syra i ansiktet på en närstående?

  1. Sofia:
   Reflektera….hm….vet inte om jag skulle kalla det reflektion men ja några män berättar om varför och det är det där ordet ”värdighet” som dyker upp hela tiden. Dom gjorde det för att ”skydda sin värdighet”. Sällan har 40 minuter film gjort mer intryck än denna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.