Stephen King-tisdag: SÖMNGÅNGARE (1992)

16 augusti, 2016

Här är dom, föregångarna till vampyrerna! Sömngångarna som är en blandning av människa och katt och som lever av livskraften från unga oskulder. Lökigt så man smäller av men trots det inte helt ocharmigt.

Men här har vi alltså ett originalmanus skrivet av Stephen King himself och jag känner mig lite skeptisk till dessa, jag vill liksom att filmerna ska baseras på nåt han skrivit i bokväg för att det ska kännas som “på riktigt”. Kanske är det lite larvigt, vad vet jag, men det är så jag känner.

Sömngångare – Sleepwalkers – har 24 år på nacken och OJ vad det syns. Den där ansiktsmasken Brian Krause tvingas ha på sig när hans blonda snygglo-Charles förvandlas till nånting helt annat än en skolhunk den är inte att leka med. Tänk smält stearin och lingonsylt mixat i hela fejset.

Unge herr Krause spelar alltså Charles som bor med sin mamma Mary (Alice Krige) och dom är båda sömngångare. Charles får vittring på Tanya (Mädchen Amick) i skolan, hon verkar tydligen vara alldeles perfekt för att andas i sig oskuldsångor från men Tanya är inte riktigt lika sugen på det – såklart.

Äsch, va fan, det här är skrattretande uselt egentligen men jag kan inte låta bli att tjusas liiiite i alla fall. Det är som sagt rätt charmigt även om det också är totalt ospännande, vilket lätt kan ses som ett minus eftersom vi snackar skräckfilm här. Men en etta kan det inte bli tal om. Jag är snäll idag. Och lite nöjd.

 

 

.

Nästa vecka kommer en Stephen King-film som även den börjar på bokstaven S – i alla fall på svenska.

{ 6 comments… read them below or add one }

Pappan augusti 16, 2016 kl. 13:49

Jag minns att filmens ton var väldigt off. Först kändes det som en riktig skräckfilm, sedan blev det helt plötsligt en komedi av det hela. Resultatet blev en något underhållande film och skum film.

Svara

Fiffi augusti 16, 2016 kl. 21:00

Pappan:
Skum är verkligen ett bra ord när det gäller den här filmen. Redigt skum är den.

Svara

Sofia augusti 16, 2016 kl. 14:00

Japp, historien och effekterna är lökiga men jag kan inte låta bli att gilla Alice Krige, hon är bad ass. Vem annars kan trycka in en kokt majskolv i ryggraden på någon?! Tyckte dock att filmen blev lite problematisk eftersom den bad oss att ha medlidande med “monstren”. Då blir de inte så läskiga…

Svara

Fiffi augusti 16, 2016 kl. 21:01

Sofia:
Hahaha! Det måste vara själva definitionen av badass!!

Svara

filmitch augusti 18, 2016 kl. 16:12

Har aldrig sett filmen och är tveksam om det blir av…..

Svara

Fiffi augusti 19, 2016 kl. 07:05

filmitch:
Du kan strunta i den med gott samvete 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: