Asiensommar: SURVIVE STYLE 5+ (2004)

22 augusti, 2017

Ja, herregud, vad ska jag skriva om den här filmen, hur tusan ska jag kunna beskriva den? Såhär bara någon timme efter att den slutat är mitt sinne helt fullt av snurr, av död, av fåglar, av reklamfilmer, av en väldigt homosexuell asiatisk man med rent groteskt fula tänder, av Vinnie Jones karakteristiska brittiska aggressioner, av färgglada scener a la värsta Almodovar, av irrationella knasigheter a la David Lynch när han är som bäst och ändå – till slut – knöts historierna ihop på slutet och frågetecknet la sig verkligen inte men allt föll på plats ändå på nåt vis.

Survive Style 5+ är alltså fem historier, fem filmer som klippts ihop till ett hopkok som med rätta kan kallas långfilm, det är fem historier som till synes inte har ett dugg med varandra att göra men som ändå har det. Ja precis. Till slut. Men ändå inte. Ja va fan, filmen ÄR rörig och ja, den ÄR knasig och till och med helt BISARR emellanåt men personligen satt jag som förhäxad mest hela tiden. Fan, jag ÄLSKAR verkligen filmer som denna, som visar sånt jag aldrig sett förut och som spränger alla ramar för hur en film ”ska” vara.

En film behöver inte vara på nåt sätt alls annat än intressant och sevärd och DET kan egentligen vilket format som helst lyckas med bara manuset är tillräckligt genomarbetat.

Den japanske regissören Gen Sekiguchi långfilmsdebuterade med den här filmen 2004 och har sedan dess endast gjort en film, Quirky guys and gals (2011). Det et är synd tycker jag. Han känns spännande, visuellt galen och tossig nog att göra fler filmer av detta slag. Det här var nämligen en filmupplevelse jag kommer bära med mig ett bra tag framöver.

Här är en lista på övriga filmer jag skrivit om i detta tema.

 

 

{ 2 comments… read them below or add one }

David augusti 23, 2017 kl. 22:17

På min lista över mina topp tio favoritfilmer någonsin. Helt unik och så helt j-vla underbar. Betyg 5+ så klart. Jag skrev en hel artikel om den filmen till den här antologin. Tror det finns flera texter i den som skulle kunna intressera dig: http://www.bokus.com/bok/9789197454827/motstraviga-synsatt-om-rorliga-bilder-som-bjuder-motstand-en-vanbok-till-olle-sjogren/

Svara

Fiffi augusti 24, 2017 kl. 11:35

David:
Tack för tipset! Ska klicka in och läsa 😀

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: