TANGERINE

Kan man spela in en hel långfilm med en mobiltelefon? Klart man kan. Kan man spela in och få till en RIKTIGT BRA långfilm enbart med en mobiltelefon? Ja, det går. Tangerine är ett ypperligt exempel på det.

Med ett bra manus, väl utvalda skådespelare och en Iphone 5S har regissören och manusförfattaren Sean Baker fått till en yster film som med dokumentär stil tar oss med på en resa bland amerikanska medborgare som man kanske inte ser alltför ofta på film.

Transpersonerna Sin-dee Rella (Kitana Kiki Rodriguez) och Alexandra (Mya Taylor) sitter på ett fik. Det är julafton och Sin-dee har precis kommit ut från fängelset. Hon gömde knark åt sin pojkvän (och hallick?) Chester (James Ransone) men har alltså sonat sitt bort och verkar nu drömma om ett stabilt liv med honom. Alexandra vet däremot att Chester inte är den trogna typen och råkar försäga sig. Samtidigt får vi följa ett par taxichaufförer och deras dagliga rutiner med kunder i baksätet och upplockade prostituerade i framsätet.

Filmens olika sidohistorier flätas ihop i varandra så tillslut blir Tangerine en helhet som känns väldigt fin att ha fått se. Filmen känns sådär ungdomligt frustande, som om Sean Baker VILL så himla mycket med sitt filmande och liksom bara står och hoppar för att kunna knö in allt. Det känns fräscht. Upplyftande. Snabba klipp, hög musik och en skön känsla filmen igenom.

Nu blir jag jättesugen på att se fler filmer av Sean Baker och ännu gärna ännu fler exempel på bra mobilfilmade filmer. Som sagt, det är inte bra idéer och berättelser som kostar pengar, det är allt annat runtomkring.

8 svar på ”TANGERINE”

 1. Ja, den är väldigt fin! Kanske lite lång slutscen på restaurangen men jag gillade den skarpt. Speciellt Sin-dee var ju hur skön som helst! 😉

  Kul att dom lyckades hitta en steady-cam för IPhone…

 2. Har varit lite halvt om halvt intresserad av denna.
  Vad jag vet så finns det åtminstone två skräckisar inspelade på mobil om de är bra är däremot en annan fråga…..

  1. filmitch:
   Bra eller dålig film beror kanske inte på Iphonen men jag gillar grejen att man inte kan/behöver skylla på finansieringen för att få/inte få en film gjord, det är bara att börja filma.

 3. Hoppas att detta mästerverk inte öppnar för folk med mindre kreativitet och förmåga att göra iPhone-film. Men man får verkligen hoppas att den öppnar för fler kreativa filmskapare att faktiskt få chansen. Och kanske för fler transpersoner som kan spela Eddie Redmayne-roller.

  1. Carl:
   Jag tänker att mobilfilmade filmer blir som bloggar för människor som tycker om att skriva men som aldrig skulle få chansen till ett avlönat krönikejobb på en dagstidning. Alla kan hitta sin egen nisch och nå ut utan att det kostar skjortan. Man får ju helt enkelt sålla, både bland mobilfilmade filmer och bloggar 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.