Skräckvecka: THE DEVIL´S BACKBONE

1 november, 2012

The Devil´s backbone eller El espinazo del diablo? Den spanska titeln låter sjukt mycket läskigare även om man som jag inte kan spanska.

Diablo, smaka på ordet. Tungan anar lite Omen, lite djävulsutdrivare, lite grönt kaskadkräk, lite övernaturligt läbbans sådär. Det låter helt enkelt väldigt mycket otäckare med diablo än devil eller djävulen för den delen.

Älskade Guillermo Del Toro, du färgglada oljekrita i blyertspennelådan, jag högaktar dig, jag tycker du är så vansinnigt bra och jag vill så gärna få samma WOW-känsla i magen av alla dina filmer som jag fick av Pans labyrint. The Devil´s backbone har alla förutsättningar att vara en riktig kanon men nåt stämmer inte, den funkar inte, filmen klickar inte. Jag kan inte säga att jag är jättebesviken för filmen är fortfarande helt okej men jag sitter här och frågar mig själv varför. Varför är den så spretig? Varför lyckas du inte få den att  hålla hela vägen? Varför litar du inte på att det är en rysare/skräckfilm du vill göra, varför måste filmen tangera varenda genre någonsin påhittad?

Precis som Pans labyrint så kretsar handlingen i den här filmen kring spanska inbördeskriget. 12-årige Carlos (Fernando Tielve) hamnar på barnhem där det idkas fysisk och psykisk misshandel, mobbning, tjafs och bråk och som grädde på moset ser Carlos ett pojkspöke som visar sig heta Santi.

Santi är en ganska otäck filur dom första tjugofem gångerna han är i bild. Sen bleknar han i takt med att filmen mer och mer blir nån form av thriller/drama. Det är synd tycker jag. Om jag fick bestämma skulle Del Toro ha spelat på stora bongotrumman och gjort filmen apläskig istället. Men nu är det inte jag som bestämmer annat än om betyget och det blir okej, knappt godkänt, inte mer än så.

Jag längtar efter att det ska bli 2013 och att filmen Pacific Rim får premiär. Jag tror på den, jag tror på Guillermo Del Toro och jag tror jag kommer få uppleva WOW-grejen igen, om inte förr så den 19 juli 2013.

Filmitch har också sett filmen men skriver idag om en helt annan typ av skräckfilm. Klicka här får du se.

 

{ 6 comments… read them below or add one }

Sofia november 1, 2012 kl. 08:29

Ja, någon Pan’s Labyrinth kan man inte förvänta sig. Möjligen kan man kanske se den här som något slags förarbete, ett första försök. Som lite lagom mysryslig spökfilm tycker jag den funkar helt ok. Skulle nog klämma i med en trea, tror jag.

Svara

Fiffi november 2, 2012 kl. 19:24

Sofia:
Det är möjligt att jag skulle höja den lite vid en omtitt men samtidigt är det svårt, killen har gjort Pans labyrint, allt blir blaj i jämförelse.

Svara

filmitch november 2, 2012 kl. 15:06

Tackar för dubbellänkning och visst tyckte vi i det närmaste exat lika om filmen.

Svara

Fiffi november 2, 2012 kl. 19:25

filmitch:
Ja det gjorde vi 🙂

Svara

Movies - Noir november 2, 2012 kl. 16:02

Har också sett denna och hör och häpna – jag gav den också 2/5 😉 Fann den inte alls spännande, men som du säger hade den en del saker som funkade.

Svara

Fiffi november 2, 2012 kl. 19:26

Movies-Noir:
Nämen! Vi tyckte lika! Det var inte igår 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: