THE LAST AIRBENDER

Om förra fredagens biopremiär hade världens fånigaste titel så har denna världens ballaste.

The last airbender är en titel som förpliktigar. En film som heter så ger intrycket att vara en tuff film, alltså ingenting för mesar, veklingar och folk som lätt blir förkylda.

Filmen är baserad på en tecknad TV-serie som tydligen går på Nickelodeon som heter Avatar: The Last Airbender eller Avatar: Legenden Om Aang (ibland är det bra att ha en halvstor son för det här har gått mig helt obemärkt förbi).

Världen serien och filmen utspelar sig i består av fyra olika nationer där invånarna kan bända det element dom tillhör hur dom vill. De fyra folkslagen består av Eldnationen, Vattenfolket, Jordriket och Luftnomaderna.

Den 12-årige luftbändaren Aang (Noah Ringer) är en pånyttfödd Avatar och den ende som kan bemästra alla fyra elementen. Att hålla elementen i balans är viktigt för att bibehålla fred på jorden.

I första filmen får vi lära känna två syskon, Sokka (Jackson Rathbone) och hans syster Katara (Nicola Peltz) som är vattenbändare och det är dom som hittar Aang nedfrusen i en stor isklump och…..nej, jag orkar inte skriva mer om handlingen nu. Den är mig fullkomligt likgiltig. Jag känner aggressionerna bölja upp inom mig och jag försöker verkligen se objektivt på filmen för jag fattar att den inte är gjord för 38-åriga kvinnor men va faaaaan, lite kan man väl få kräva ändå? Typ någorlunda vettigt skådespeleri?

Jackson Rathbone är den jag retar mig mest på. Jag får fan klåda i underlivet av att se honom agera. Han ser sjukt dum ut med sina uppspärrade ögon och inte en enda gång lyckas han använda dom korrekt och titta mot rätt punkt på blue screenen så att effekterna runt omkring honom blir trovärdiga. Alltså, jag snackar om en kille som inte skulle platsa i Glada Hudikteatern men som av någon skum jävla anledning fått en roll både i denna och i Twilight. Den självklara frågan jag ställer mig är: vem har han sugit av för att få dessa?

Den enda skådespelaren som får godkänt är Dev Patel, killen från Slumdog millionaire som här spelar Prince Zuko. Det är en kille som kommer gå hur långt som helst.

Regissören M. Night Shyamalan är innan detta mest känd för sina annorlunda och personliga filmer Sjätte Sinnet, Signs, Unbreakable och The village. Jag gillar det han gjort förut och låter det vara så i min värld. Jag ska försöka förtränga den här, gå vidare och låtsas som det regnar när affischerna för uppföljarna dyker upp på stan. Jag ska helt enkelt behandla filmen som luft.

The last airbender är alltså inte avataren Aang, det är jag!

22 svar på ”THE LAST AIRBENDER”

 1. Där satte jag morgonkaffet i halsen. Det var ord och inga visor och just denna typ av totalsågning gör mig som alltid otroligt nyfiken på att se filmen. Att få irritera mig är nog något av en hobby…

 2. Jag var intresserad av denna film en gång i tiden men det var tills alla sågningarna kom ….. Nu kanske man ska bilda sig en egen uppfattning men om alla säger att den suger kan man ska lägga sin tid på t.ex Brokeback Montain?

 3. Jo, det här måste vara en av de mest utskällda filmer på år och dagar. Det finns intressanta (ja, flera) diskussioner hos Filmcast (Slashfilms podcast program) där dom inte bara totalsågar filmen utan dessutom ifrågasätter om den indiske regissören egentligen är så begåvad… Omdömet verkar i vilket fall bli sämre för varje film.

 4. filmitch:
  Vilken film jag tycker du bör välja är nog ganska självklart. Jag hade faktiskt relativt höga tankar om den här filmen innan jag såg den, ville verkligen inte att den skulle vara så dålig som den var….:(

 5. D R-L:
  Den är utskälld – med rätta.
  Det finns ju så många "effektfilmer" och för att en sån ska funka måste den (i mitt tycke) vara extremt välgjord. The last airbender är allt annat än välgjord.

  Att skådisarna är så urbota dåliga kan ju ha med att göra att dom både ÄR usla och har med en andra klassens regissör att göra, men jag väljer att inte tro på det sistnämnda.
  Jag tycker M. Night Shyamalan har gjort bra ifrån sig i mycket han gjort och det kanske är så att denna genre inte är det han ska pyssla med.

 6. @filmitch: Jag tycker du kan satsa på bådeoch. Själv är jag trots alla sågningar, den här inräknad hur välformulerad den än var, fortfarande lite småsugen på att se den. Om inte annat brukar de vara sätt snygga, hur var det med det Fiffi?

 7. Sofia:
  Menar du om filmen är snygg? I såna fall, tillåt mig småle eller kanske ännu hellre – hånskratta! Det är ballare effekter i Superman, den gamla, med Christopher Reeve.

  Trailern bådar gott, sen går det bara utför.

  Tycker jag. 😉

 8. Sofia:
  Japp! 🙂
  Som jag ser det finns det ingenting i den här filmen som ger Shyamalan-känsla. Ingenting. Och DET är jättesynd tycker jag.

 9. Nu har jag inte läst någonting positivt om den här filmen. Så jag vågar inte gå och se den. Visserligen trodde jag inte att den skulle bli särskilt bra när jag såg trailern första gången; det brukar inte funka att göra "verklighet" av något tecknat. Som tecknad serie är det nog det bästa jag sett. Jag har följt serien maniskt (ja, med min 7-9-åring). Den tecknade serien är fylld av underbara karaktärer och häftiga scener. Fast det mest fascinerande är väl det där med bändningen. Som när Katara (vattenbändare) lär sig att även bända blod – alltså styra människor. Hur coolt som helst. /Pinga

 10. Pinga:
  Jag har inte sett någonting av den tecknade serien men jag kan tänka mig att den är mycket bättre än filmen. Men jag vet ju inte. 😉

  Du får jättegärna skriva en kommentar om du ser den här filmen. Hade varit kul att läsa en jämförelse från någon som verkligen sett serien. Det är liksom inte storyn som är det verkliga problemet med filmen, det är känslan av att den är gjort med vänsterhanden och med ENBART dollars på banken som motivation.

 11. Jag såg den i morse. Det gör jag inte om.

  Usla skådisar, värdelös dialog, lååååååååååååångsam, tråkiga effekter, förutsägbar, låååååååååångtråkig och rakt igenom kass.

 12. Nej jag har valt att undvika den här filmen tack vare sitt enorma magplask både av filmkritiker och publik. Jag tror jag väntar tills den finns för ens home entertainment 🙂

 13. Anton:
  Det gör du alldeles rätt i.
  Du kan vänta längre än så och du lär inte missa nåt. Se den när du sitter på hemmet, då kanske möjligtvis kan den göra lite nytta för nostalgitarmen, inget annat.

 14. Eftersom alla andra har dissat den här filmen, så kommer jag att komma med lite positiva åsikter:

  Jag älskade den här filmen, det är min absoluta favorit film. Men trots det, så fanns de en hel brister i filmen..

  Jag tyckte, som många andra, att dialogerna lät oäkta och obekväma. Skådisarna var inte heller så lyckade… Jag tycker dock att Noah Ringer (Aang) var den som lyckades sämst. MEN: han är bara 14 år och har aldrig spelat i en film förut, så jag förlåter honom 🙂

  Effekterna tycker jag att var helt ok, utan att vattnet som de bändade såg oäkta ut.

  En av orsakerna till att så många dissar den här filmen är för att den skiljer sig så mycket från den ursprungliga (väldigt populära) tecknade serien. Men jag tycker att M. Night. Shyamalan har gjort ett väldigt bra jobb med att sammanfatta en 20×20 minuters tecknad serie till en 2 timmars film.

  Jag tror att detta är en sådan film som man antagligen hatar eller älskar. Så jag måste rekommendera alla att se den filmen fast den har fått så mycket negativ kritik. Om det skulle visa sig att du är en av dem som älskar den här filmen, så har du missat en fantastisk upplevelse.

 15. Katarina S:
  Det är ju det här fenomenet som är så fantastiskt med film: det någon avskyr älskar någon annan. Men visst är det bra att ge en film en egen chans och inte blint förlita sig på vad andra tycker och tänker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.