THE WAVE

22 november, 2015

Norrmännen har gjort det igen!

Så HIMLA kaxigt att få till en katastroffilm av denna dignitet utan hollywoodmiljarder innanför västen. Däremot var inte filmen gratis att göra, 50 miljoner norska kronor har filmen kostat och det syns. Varenda krona är PERFEKT använd och jag kan inte göra annat än att lyfta på hatten och säga Grattis Norge!

Den hisnande vackra norska naturen, små pittoreska hus vid fjordens strand och dom höga bergen, spelplatsen för en naturkatastrof är banne mig perfekt. Det är nämligen inte särskilt svårt att se katastrofen framför sig, den där 80 meter höga flodvågen som helt utan pardon kommer braka in i den lilla norska byn Geiranger och – om invånarna inte hinner evakuera sig – döda alla i sin väg.

Jag har väldig respekt för vatten. Jag tycker det är jobbigt att hålla andan och ha huvudet under vattenytan någon längre stund. Det är en form av rädsla/fobi/egenhet som får sig en törn när man ser den här filmen. Det var långa perioder då det kändes som jag inte kunde andas alls. Jag hade nåt jävla ångesttryck över bröstet, stickningar i benen och tyckte historien på duken var sjukt spännande.

Jag hoppas att den här filmen kommer att distribueras så den blir lättillgänglig i Sverige. Den förtjänar att ses av MÅNGA och det är dessutom Norges oscarsbidrag detta år. Hallå där Roy Andersson, här får du nåt att bita i!

Idag är sista dagen på Stockholms Filmfestival och det blev få men desto mer lyckade besök på festivalen för min del i år. Vi ses igen 2016!

{ 11 comments… read them below or add one }

filmitch november 22, 2015 kl. 15:03

filmen var helt ok. Personligen är jag inte så förtjust i katastroffilmer men de är ofta lagom underhållande på sina premisser. 50 miljoner det lät billigt för om något så var filmen både välgjord och snygg.

Svara

Fiffi november 22, 2015 kl. 15:14

filmitch:
Gillar man inte katastroffilmer så kan jag förstå att filmen inte riktigt lyfter. Jag blev bara så väldigt imponerad över det skruvstäd jag satt i filmen igenom, jämfört med tex San Andreas (med en budget på 110 000 000 DOLLARS!) som visserligen var okej men inte någon nagelbitare.

Svara

Sofia november 22, 2015 kl. 15:25

Jag gör vågen för Vågen. Bara för att den står emot Roy 😉

Svara

Fiffi november 22, 2015 kl. 15:30

Sofia:
Ska bli intressant att se om någon av dom går vidare till sista fem. Eller båda kanske. Nordiskt mästerskap i film på oscarsgalan 🙂

Svara

Sofia november 23, 2015 kl. 13:36

Och med tanke på vilken juryn gillade av Ida och Wild Tales känns utgång rätt given i så fall. Tyvärr…

Svara

Karl-Anton november 22, 2015 kl. 22:10

Så bra alltså? Den ska kolla in! 🙂

Svara

Fiffi november 23, 2015 kl. 20:47

Karl-Anton:
Ja, precis SÅ bra är den! 🙂

Svara

Movies - Noir november 24, 2015 kl. 01:50

Jag gillade den också. Fanns inte mycket att klaga på, den levererade. Det enda jag tyckte var väl att den var bättre under uppbyggnaden då det mesta stämde.

Så här skrev jag om filmen som definitivt borde komma upp på svenska biografer och ses av fler (publiksuccé i Norge).

Svara

Fiffi november 24, 2015 kl. 08:29

Movies-Noir:
Det är bara att hålla tummen! 🙂

Svara

Michael Yngman december 14, 2015 kl. 12:28

Hej,
Tack för tipset. Jag hade troligen inte hittat denna om det inte var för din blogg. Filmen var riktigt bra tycker jag. Kul att se att norrmännen kan.

Svara

Fiffi december 14, 2015 kl. 22:30

Michael:
Hej! Vad kul att du letade upp den OCH gillade den! Där ser man hur mycket man kan göra med (någorlunda) begränsad budget och riktigt bra folk bakom spakarna. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: