FILMSPANARTEMA: UTMANA DIN SMAK

7 januari, 2015

I september 2013 hände något extraordinärt i filmbloggosfären. Tretton filmbloggare fick i uppgift att utmana en utvald kollega med en film denne inte hade sett och som låg utanför dennes normala bekvämlighetszon och jag tror faktiskt aldrig det varit roligare att vara en del av Filmspanarna än just den dagen. Otroliga texter, så mycket klurighet och fiffighet och alla hade verkligen ansträngt sig till det yttersta när det gäller att hitta rätt utmanarfilm.

Idag är det filmbloggarnas julafton igen då det återigen är dags för Utmana din smak-temat. Så himla härligt! Den här gången är vi hela femton bloggare som sett och skrivit om filmer vi inte själva har valt och den filmbloggare som fick mitt namn på lotten var Steffo från Flmr filmblogg. Min utmaning löd såhär:

Tänkte att du skulle ta och kolla in den ytterst charmiga och ytliga ”FÖRTROLLAD” (Enchanted) från 2007. Hoppas du inte sett den. Inte vad jag kan se från din blogg iaf. En riktig rejäl smetig produkt från Disney…som dock charmade brallan av mig när jag såg den! För nånstans bakom glittret döljer sig lite skön självironi och vuxenhumor. Skulle vara kul att se om du känner samma sak eller bara tycker att jag är full med B-S!

Hahaha! Är du telepatisk Steffo?

När Fripps filmrevyer-Henke skrev så fint om den här filmen för nåt år sedan trodde jag faktiskt att jag sett den. Jag blev sugen på att se om den men gav upp redan efter tio minuter. Antingen hade jag sett den och glömt allt eller så hade jag blandat ihop den med nån annan film. Hur som helst tyckte jag den var dötrist och jag stängde av. Nån månad senare hade Steffo sett filmen och skrev något minst lika lyriskt om den och jag var på´t igen. Började titta på filmen – somnade. Började om igen – somnade igen. Snark alltså, det gick bara inte.

Så visst är det en utmaning att nu ”tvingas” se filmen, en utmaning långt mycket större än Steffo kanske trodde när han valde filmen till mig.

Så nu gjorde jag som så, jag hyrde filmen på I-tunes för att kicka mig själv i baken. Med blott 48 timmars hyrtid måste det bli av. Det är en mysig eftermiddag när jag bullar upp med kaffe och lussebulle i soffan, fluffar till kuddarna, tänder ljus. Sätter igång filmen, fikar klart och är det inte jätteskönt att luta sig lite? Vila den trötta kroppen bara litegrann? Kanske lägga sig i soffan till och med, kanske stoppa om sig med den mjuka filten?

MENFÖRHELVETEVADÄRDETFÖRMUSIIIIIIK?

Jag vaknar till. Dreggel i mungipan och snustorra linser i ögonen. Har jag någonsin varit med om maken till jobbigt bakgrundsljud till en powernap? Musiken är hemsk, HEMSK är vad den är. Högt och knepigt, oljud rent utav. Men har jag sovit? Hur länge? HELA FILMEN? Det här är vansinne, vad gör denna film med mig egentligen, är den förtrollad, kastar den sömngrus i mina ögon och sjunger vaggvisor jag inte hör eller vad händer?

Men jag är inte den som är den. Utsövd och envis som en hemlös bäver sätter jag mig upp i soffan igen och startar om filmen. Nu jävlar ska filmen bli sedd!

Filmen börjar och slutar animerad, det kan man tycka vad man vill om men det är det som är själva grejen med filmen. Den animerade prinsessan som kommer till nutidens New York och blir verklig och levande, kulturkrockarna som sker mellan dessa två världar. Amy Adams spelar den verkliga prinsessan Giselle, Patrick Dempsey hennes amerikanska kärleksintresse Robert och James Marsden är Giselles prins-fästman som kommer till verkligheten även han.

Amy Adams är charmig som fan i den här filmen, det hade varit superlätt för henne att spela över och göra Giselle till en hyperaktiv disneyprinsessa. Jaha. Var det just det hon gjorde? Haha. ja precis. Men det gör inget, hon är gullig, hon är bra. Patrick Dempsey är återhållsam, manlig och funkar i sin roll, han gör det han ska och inte så mycket mer än så.

Det finns en scen i filmen, en musikalscen som utspelar sig i en park, den spolade jag tillbaka till och såg om några gånger, den tyckte jag väldans mycket om. Sen tyckte jag om scenen när det går upp för Giselle att nutidsmänniskor skiljer sig och att det är ”för evigt”.

Jag kan förstå att många tycker om Förtrollad, att många kanske till och med blir förtrollade av den. Jag är tyvärr inte en av dom. Det blir liksom för mycket av allt, som att äta strösocker ur tvåkilospåse med sked. Men jag vill tacka Steffo så jättemycket för en första klassens utmaning, det var ett bra och smart val av film, helt rätt för just mig.

 


.

Det bästa med detta inlägg är att det kommer mer, det kommer fler, det kommer mååånga fler idag. Klicka dig vidare in på mina filmspanarvänners bloggar för att se vilka filmer dom utmanats att se. Sååå spännande!

Absurd Cinema

Filmitch

Filmmedia

Flmr

Fripps filmrevyer

Har du inte sett den (blogg)

Har du inte sett den (pod) (dyker upp lite senare)

Joel Burman

Jojjenito

Movies-Noir – som utmanades av mig

Rörliga bilder och tryckta ord

The Nerd Bird

The Velvet Café

{ 24 comments… read them below or add one }

Joel Burman januari 7, 2015 kl. 06:06

Hahaah för mig är den här en solklar femma… du verkar onekligen ha åkt på nån slags voodoo förtrollning…

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 11:31

Joel:
Jag kan verkligen förstå hyllningarna, det är bara det att jag inte känner nåt för filmen. Med Nicole Kidman i huvudrollen kanske? 😉

Svara

Joel Burman januari 7, 2015 kl. 11:33

Neeeej, det är ju Amy som gör filmen…

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 11:34

Joel:
Kan förstå det – om man är ett Amy-fan 😉

Svara

Carl januari 7, 2015 kl. 09:08

Inte utan att man lider med dig. Suddig linje mellan utmaning och tortyr.

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 11:32

Carl:
Hahaha, ja kanske det 😉

Svara

David januari 7, 2015 kl. 12:31

Ha ha ha! Misstänkte nästan att den inte skulle få så bra betyg av dig, bra utmaning i vilket fall. Jag gillar att det finns nån form av självironi i den. Annars skule den ha blivit helt outhärdlig. För mycket klichéer, så den träffar inte riktigt rätt, men klart är den helt ok som hjärndöd underhållning. 🙂

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 14:08

David:
Ironin i filmen känns väldigt fräsch och den är lite fiffig ibland men den nådde helst enkelt inte in till mig alls. Kunde ha gått, det var ett bra val av film tycker jag.

Svara

Henke januari 7, 2015 kl. 13:03

Lysande film, underbar utmaning från Steffo till dig, Fiffi.

Jag antog att dina aversioner mot prinsessor skulle göra denna film en utmaning i sig. Tack för länken! Visste inte att du försökt dig på att se den så många gånger. Bra jobbat!

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 14:10

Henke:
Kanonutmaning, verkligen! Lika på pricken som Carls val till dig. 🙂

Svara

Movies - Noir januari 7, 2015 kl. 14:36

Glad att inte jag fick en sån här film. Hade kanske inte somnat så ofta som du gjorde, men tveksamt om jag hade gillat den…

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 21:11

Movies-Noir:
Eller så hade du gillat den som tusan. Många verkar göra det 🙂

Svara

Cecilia januari 7, 2015 kl. 18:18

Du somnade alltså ifrån den TRE gånger?! Ha ha ha. Roligt. Och heja dej som inte gav upp. Jag tror baskemej att JAG skulle gilla den här, tillhör skaran av Amy Adams-fans. Är den i likhet med En Prinsessas Dagbok? Det var i den jag upptäckte Anne Hathaway (liksom alla castare i Hollywood förmodligen).

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 21:13

Cecilia:
Jag somnade och sov GOTT tre gånger. Ge upp är inte min grej, ska jag göra en sak ska jag göra den ordentligt. 😉

Filmen är både lik och inte lik En prinsessas dagbok. Den här känns mer sagoaktig tycker jag men jag tror att den kanske kan falla dig i smaken. Om inte annat så kommer du få en god lång powernap 🙂

Svara

Jojjenito januari 7, 2015 kl. 20:39

Haha, rolig text och bra kämpat. 🙂

Enchanted kan jag hålla med om kanske är myckaste laget men jag gillade den. Amy är supercharnig. Kunde inte låta bli att ge filmen en trea. Här är min rekordkorta text:

http://jojjenito.wordpress.com/2014/03/03/enchanted-2007/

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 21:14

Jojjenito:
Jorå, visst är hon charmig, men jag tror det krävs att man är ett riktigt Amy-fan för att kunna ta till sig filmen på riktigt. Men en trea är inte så pjåkigt 😉

Svara

Sofia januari 7, 2015 kl. 21:39

Haha, en klockren utmaning blev det ju! Annars skulle jag ha gissat att det här borde vara en film som skulle passa dig som hand i handske. Utan att ha sett den själv, så jag kanske inte skulle gissa så mycket 😉

Men du har sannerligen utmanat dina sömnreflexer om inte annat.

Svara

Fiffi januari 7, 2015 kl. 21:42

Sofia:
Visst är det så, den _hade_ mycket väl kunnat bli en klockren 5/5 för mig, det hade inte varit omöjligt alls.Så tanken från Steffo var god 🙂

Svara

Sofia april 23, 2017 kl. 13:01

Japp, central park-scenen är bra. Aaaaand, that’s about it… 🙂

Svara

Fiffi april 23, 2017 kl. 21:44

Sofia:
Kunde inte ha sagt det bättre själv 😉

Svara

Steffo januari 8, 2015 kl. 17:51

Woohaaaha! Vad kul att du ändå (genom lite tvång) tog dig igenom den! (Och nog minsann hittade små ljuspunkter ändå)
En riktigt skön poppitopp-rulle!

Och vad bra att det blev en ganska bra utmaning dårå! 🙂

Svara

Fiffi januari 9, 2015 kl. 00:25

Steffo:
Din spark i baken var precis vad som behövdes för att filmen – nååågonsin – skulle bli sedd så t a c k så mycket, nu kan jag lägga den till handlingarna 😉

Svara

filmitch januari 8, 2015 kl. 18:00

Har gett filmen två försök men kände en lätt irritation så jag har gett upp. Starkt jobbat 🙂

Svara

Fiffi januari 9, 2015 kl. 00:26

filmitch:
Tredje gången gillt? Det funkar, jag kan skriva under på det 😉

Svara

Leave a Comment

{ 7 trackbacks }

Previous post:

Next post: