Vägen ut

10 januari, 2011

Reine (Björn Kjellman) är en framgånsrik skådis med fast anställning på en av dom större teatrarna i Stockholm. En kollega får sparken av en anledning Reine inte kan acceptera och han går i klinsch med sin kvinnliga teaterchef, målar in sig i ett hörn och tvingas säga upp sig själv.

Reine blir snart varse att det inte kryllar av jobb på Arbetsförmedlingen för arbetslösa skådespelare och han tvingas ta jobb som fritidsledare på Kumlafängelset. Som en frisk men väldigt blåögd vind drar han in på anstalten och vispar runt med sin energi. Han vill sätta upp en pjäs med internerna själva i rollerna. Fängelsedirektören Hillevi Gibson (Viveka Seldahl) är den som är minst skeptisk till hela idén men både fångvaktaren Jakobsson (Peter Haber) och fångarna själva är allt annat än med på noterna.

En klick av fångarna ser pjäsen som vägen ut ur finkan, som chansen till den perfekta rymningen och säger ja till att medverka i uppsättningen och det är en brokig samling tilltufsade brottslingar som ska lära sig agerandets ädla konst.

Michael Nyqvist som Diego har en backslick som skulle göra stekarna kring Stureplan gröna i fejset av avund, Göran Ragnerstam är Heikki den aggressive, Thomas Hanzon är Ekman, kungen på avdelningen som alla är rädda för, Oliver Loftéen är nykomlingen Andrej, Lamine Dieng är greken Kostas som längtar efter livet på utsidan med sin kvinna och Shanti Rooney är Glenn och aldrig förr har jag sett någon som passar bättre att heta just Glenn än Shanti Rooney i den här rollen.

Vägen ut är en film som håller från första minutrarna till den sista vilket är ganska få svenska filmer förunnade. Dessutom är det en film som både min son och dotter tyckte var ”en av dom bästa filmerna vi sett”, vilket kanske är otippat. Å andra sidan tycker dottern att Björn Kjellmans ”Älskar du livet” är en av dom bästa låtarna i Melodifestivalens historia så ja, hon kan vara liiiite jävig i just den här frågan.

 

 

Det finns en imponerande samling svenska filmer i Lovefilms filmbibliotek varav denna är en av ganska många riktiga guldkorn.

{ 8 comments… read them below or add one }

Sofia januari 10, 2011 kl. 09:22

Ja, den här är riktigt bra även om jag aldrig tyckte Kjellman såg ut som en "Reine". Det var på den gamla goda tiden innan man hunnit bli spyless på både Nyqvist och Kjellman.

Svara

Anonymous januari 10, 2011 kl. 13:18

Haha 🙂
Håller med att den var awsome ! 🙂

Svara

f i f f i januari 10, 2011 kl. 17:45

Sofia:
Är du spyless på dom? Kan man bli det? 😉

Svara

f i f f i januari 10, 2011 kl. 17:46

Anonym:
Filmen eller låten?

Svara

filmitch januari 10, 2011 kl. 17:52

En av om inte den bästa roll Kjellman gjort. Rolig och bra film. Alltid roligt att se kulturarbetare i motvind t.ex Hamlet 2. Bästa replik? "Mig ska ingen kunna lita på"

Svara

Sofia januari 11, 2011 kl. 05:11

Svensk filmindustri kan uppenbarligen inte bli det i alla fall 😉

Svara

f i f f i januari 11, 2011 kl. 16:06

filmitch:
Jag tycker också han är otroligt bra i den här rollen, liksom han är som Candy Darling i Livet är en schlager.

Svara

f i f f i januari 11, 2011 kl. 16:06

Sofia:
Haha. Nej. ;D

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: