Veckans Gosling: LARS AND THE REAL GIRL

Lars (Ryan Gosling) är en kuf. Han är en såndär udda snubbe som man kan se i små byar, en sån som bor hemma hos mamma i det grå eternithuset tills mamma dör och han ärver huset och sen bor han kvar där med sjutton tufsiga katter och kanske en stor hund tills han själv dör och under hela denna tid har han endast ägt EN täckjacka vilken aldrig känt doften av Ariel.

Nu bor inte Lars hemma hos sin mamma för hans mamma har varit död länge. Lars bor i sin brors garage och både hans släkt och arbetskamrater börjar känna oro för att han ”aldrig träffar nån”. Så gör han det och inte ens då blir det bra.

Lars träffade sin Bianca ”på internet”. Det är visserligen sant men ses inte som särskilt normalt av invånarna i byn eftersom Bianca är en uppblåsbar Barbara som visserligen har ”anatomiskt korrekta funktioner” men som trots allt är gjord av plast (okej, hon är ingen Barbara, den korrekta benämningen är Real Doll).

Lars bror och svägerska (Emily Mortimer) blir oroliga och tror att Lars lider av vanföreställningar. Doktor Dagmar (Patricia Clarkson åååå vad du är bra!!) tar sig an Lars och lyckas få byborna att spela med och på så sätt komma innanför skalet på Lars.

Bianca välkomnas nu med öppna armar i den lilla stan och behandlas som vem som helst. Fru Gruner konstaterar högt och krasst i kyrkorådet att det är väl inte konstigare än att fru Schindlers systerson gav alla pengar till en UFO-klubb eller fru Petersens kusin som klär sina katter i små klänningar.

Lars and the real girl är en liten anspråkslös film som på ett fint och humoristiskt sätt tar upp rätt svåra frågor. Rädslan för närhet kontra oviljan att vara ensam kontra paniken i att bli lämnad är frågor så allmängiltiga att dom riskerar att bli banala men skrapar man på ytan så inte fan är det banalt. Det är kärlek, det är stort – det är livet.

Ryan Gosling är för övrigt HELT FANTASTISK i den här rollen! HELT FANTASTISK är han i sina urtvättade loppiskläder och varenda liten känsloyttring sitter som en smäck. Han kör runt med sin Bianca av plast i en rullstol och jag önskar inget hellre än att han fick slösa all sin kärlek på någon som kunde ge honom lika mycket tillbaka men nej…det är Bianca han vill ha. Det finns en speciell scen när han dansar lugnt för sig själv på en fest (53 minuter in i filmen) med stängda ögon och ser ut att vara helt inne i sin egen värld. Den scenen är helt magisk!

Sa jag att han är FANTASTISK?

Här finns filmen.

23 svar på ”Veckans Gosling: LARS AND THE REAL GIRL”

 1. va faen är det här? sa jag när min fru kom hem med filmen "den får du se själv". Turligt nog började jag titta trots allt och vad annat kan man säga än att det är en alldeles liten underbar film med en FANTATISK Gosling i huvudrollen.

 2. Det står komedi på baksidan, men jag skulle klassa den som drama. För övrigt så är Bianca en Real Doll, ingen uppblåsbar Barbara.

 3. Micke:
  Och den andra kostar en femhundring och blåses upp för egen maskin? Okej, jag fattar. Men båda har samma användningsområde? 🙂

 4. 6000 dollars för en gummidocka? Ja jisses.

  Nåja, såg den här filmen för ganska länge sen och lyckas alltid blanda ihop den med Margot at the Wedding av någon konstig anledning, har väl ingenting gemensamt egentligen, haha.

  Tror därför jag behöver se om båda två innan jag yttrar mig. 🙂

 5. Plox:
  Du känner dig alltså inte som målgruppen för dylik docka….? 6000 dollars i plånboken och ingenting vettigare att lägga dom på? ;D

 6. fiffi: nä, jag hyllar filmen.

  fiffi: användningsområde? Lars har ju inte sex med Bianca…

  Plox: jag måste se "Margot at the wedding", speciellt efter din kommentar + Noah B.

 7. Henke:
  Jag såg det. Tog dig bara på orden när du skrev "sågade rejält". 🙂

  Vad gäller användningsområde så tänkte jag mig "surrogat-tjej", vilket Bianca ju är, med eller utan sexet. Men vet man verkligen att han INTE satte på henne?

 8. @Plox: Haha, kanske en antydan om att Kidman "börjar" se lite plastig ut? 😉

  @Fiffi: Tack för en fin recension, ytterligare en Goslingfilm som hoppar flera hack upp i Listan

 9. Vicky:
  Det är svårt att INTE gilla den här filmen och ännu svårare att inte gilla Gosling. Han är ju alldeles FANTASTISK här. 😉

 10. Lars and the real girl förtjänar storpublik. Hoppas att framtiden kommer ge både Gosling och filmen ett större erkännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.