X-MEN: FIRST CLASS

Helt ärligt, jag vet inte var jag ska börja. Ska jag börja med filmen eller med omständigheterna kring den? Äsch, jag börjar med det tråkigaste.

Jag såg filmen nu ikväll på en biograf i en halvstor ort i mellansverige (*host* Borlänge).

Jag skulle kunna hänga ut både biografen och denna salongs maskinist men i nuläget väljer jag vänta på eventuellt svar på mitt mejl till SF samt att svälja tungan och förlama fingrarna för inget gott kommer ur förnedrande könsord skrivna i affekt, jag är bara så grymt besviken.

Att stora delar av reklamen och en trailer blev ”förstörd” pga suddigt ljud och sprakande högtalare, det är trist men inget stort problem. Det tråkiga var att problemen fortsatte även när filmen började och dom första tio minutrarna av filmen var så suddiga att händelserna knappt var skönjbara och texten gick inte att läsa alls. Några minuter till gick och maskinisten fick till det. En rand i mitten av duken – ca 2 meter bred – hade perfekt bild, resten var fortsatt suddigt. Efter ytterligare tio minuter fick jag nog och gick upp och pratade med maskinisten som då stod inne i salongen för att titta på den suddiga bilden som han enligt egen utsago ”inte fick till bättre än så”. När jag ifrågasatte detta så svarade han: ”Jag kan inte göra mer”.

Att en av dom vänstra högtalarna dessutom var sprucken och såg till att alla höga ljud och actionsekvenser lät som en klockradio gör på maxvolym, det liksom bara brölade och sprakade, det gör inte saken ett dugg bättre.

Mitt förslag till maskinisten var att stänga av filmen och åtminstone förklara läget för oss alla som var där men när jag sa det tittade han på mig som om jag kom från månen. Att i det här läget fortsätta visa filmen med sämre bild än en sönderspelad VHS, det tycker jag är rent respektlöst mot oss som betalat pengar för att se filmen.

Nu kanske du undrar varför jag inte bara reste mig och gick och krävde pengarna tillbaka? Jag valde att inte göra det för att jag åkt 7,5 mil enbart för att se filmen och att åka 7,5 mil tillbaka igen utan att ha sett den alls kändes inte bra det heller. Filmen var däremot….bra. Mycket bra till och med!

Att få följa Charles Xavier ända från 12-års ålder tills han blev Professor X och den polska judiske pojken Erik Lehnsherr som såg sin mamma bli ivägskickad till koncentrationslägret och hela hans resa tills att han blev Magneto det kändes både maffigt och fint. Det här är verkligen en prequel som gör nytta!

James McAvoy som Xavier och Michael Fassbender som Magneto är båda helt fenomenala i sina rolltolkningar. Fassbender är verkligen en framtidens man som jag tror kommer segla upp och bli en av dom riktigt stora när som helst. Han är redo, frågan är om världen är det.

Jennifer Lawrence, tjejen alla med ett mänskligt hjärta tyckte synd om i Winter´s bone, spelar Raven/Mystique och jag har jättesvårt för henne i den rollen. Den känslan släpper visserligen efter halva filmen men nånstans är det ändå så att hon spelar exakt likadant oavsett om hon är seriemutant eller trasig hillbilly. Om det är att vara en ”bra skådespelerska” eller om det är att ha lättillgängliga manér det vet inte jag, jag vet bara att jag retade mig på henne i lårhöga stövlar när hon pratande på samma sätt som när hon var Ree.

Det jag tycker allra mest om med X-men: First class är ändå Matthew Vaughn, regissören. Jag tror jag är lite kär i honom. Han har alltså inte bara lyckats göra kultfilm av Kick-ass, här lyckas han göra en serietidningsaction som håller hela vägen från start till mål, som får min puls att gå på högvarv i 132 minuter, som får mig att längta efter en ledig dag med brutal nederbörd så jag kan se om dom tre tidigare X-men-filmerna OCH som får mig att le som en proppmätt bonnkatt hela vägen hem från bion TROTS allt detta tjafs med suddig bild och spruckna högtalare.

Heja Matthew Vaughn, jag är med i ditt lag!

Uppdaterat 11-06-05.

Jag fick svar från SF imorse:

”Hej,

Tack för ditt mail.

Va tråkigt att det hade blivit så. Jag har kontaktat biografansvarig angående ditt ärende. Behåll biljetterna så länge så kommer vi återkomma till dig.”

Ett par timmar senare fick jag följade mejl:

”Jag har varit i kontakt med biografansvarig och vi vill ersätta dig med ersättningbiljetter som du kan använda till valfri film (giltig alla dagar i 3 månader). Skicka in dina biljetter till oss.”

Mitt svar till SF:

”Tack för snabbt svar.

Jag skickar in mina biljetter och tar med glädje emot nya. Samtidigt undrar jag hur det blir med alla andra som ser/har sett den här filmen i denna undermåliga salong, dom som inte mejlar er eller pratar med personalen på plats. Visst förstår jag att det är upp till var och en att protestera men det känns som att det inte är första prio att laga utrustningen inför kommande föreställningar och dom som inte klagar högt kanske istället väljer att aldrig mer komma tillbaka.

I vilket fall så tackar jag på förhand för nya biljetter och jag hoppas jag kan gå på samma salong på samma biograf när Transformers 3 har premiär utan att behöva få magsår och sitta och kisa hela filmen igenom.”

14 svar på ”X-MEN: FIRST CLASS”

 1. Publicera gärna all mailkommunikation när du får några svar. Har bara läst om omständigheterna, väntar med att läsa om filmen tills jag sett den själv.

 2. Trist biobesök, pengarna tillbaka och bensinpengar dessutom som plåster på såren! Men vad jag förstått är filmen bra, har inte läst eller hört ett ont ord om filmen. Som serienörd är detta naturligtvis en given film att se. Vaugn har ett bra track-record so far: Kick-ass, Layer cake, Stardust ( som var ok ) och nu den här 🙂

 3. filmitch:
  Jag tror det är svårt att kräva något alls i efterhand, det är ju baksidan med att välja att sitta kvar i salongen i lägen som dessa.
  Jag hade inte läst en enda recension av filmen innan jag satte mig i salongen och det var skönt, jag hade noll förväntningar. Men filmen ÄR bra, sjukt välgjord och med ett jättebra flow.

  Frågan är hur bra jag hade tyckt att den var under godkända tekniska förutsättningar. 🙂

 4. Ja du, tråkigt att det ska strula med det tekniska och att personalen liksom inte verkar förstå poängen. Jag hade blivit skogstokig, vilket jag antar att du också blev (fast kanske mer på "knyta näven i fickan"-sättet). Imponerande att liksom kunna släppa det och se på filmen.

  Jag gillar X-Men-filmerna (då har jag inte sett Wolverine-filmen, hur var den, någon?). Kul att den här omstarten verkar bra.

 5. Som sagt var, trist med tekniska problem och otroligt dåligt bemötande från personal. Antar att det kan vara en sådan där gång när det är helt beroende på vem som svarar på ditt mail men när jag klagade av exakt samma orsaker till SF fick jag utan diskussion en gratisbiljett tillbaka.

  Kul att filmen ändå tycks hålla måttet, nu vart jag allt lite sugen.

  @Jojjenito: Wolverine var väl inte direkt världens bästa film om vi säger så men hyfsad popcorn-action, om inte annat bara för Wolverines skull.

 6. Jojjenito:
  Hade jag varit på hemmaplan hade jag aldrig gett mig. Jag hade klagat stenhårt och gått därifrån, åkt hem och sett den någon annan dag. Men nu var jag ganska långt både från en storstad och från mitt vanliga liv och såg fram emot en ledig sommarkväll med en blockbuster på bion. Ville liksom inte att hela kvällen skulle skita sig bara för att biografen inte fungerade så det var bara att knyta handen i fickan, kisa allt vad jag hade för att se bilden och strunta i dom två killarna bakom som tuggade kola med öppen mun halva filmen. 😉

  Ang Wolverine-filmen så tyckte jag den var bra. Inte lika bra som denna men ändå bra. 🙂

 7. Det är ju helt klart dig Fiffi man ska gå på bio med, haha. Skulle själv behöva tuffa till mig lite när det kommer till biobesöken – men brukar liksom mest köra på den klassiskt svenska modellen "förbannad som fan – men gör inget åt skiten". Dumt, jag vet.

  Angående filmen så blir det nog faktiskt ett biobesök, var ganska opeppad inför den här filmen – men efter alla hyllningar så måste den ju i alla fall vara bättre än 3:an och den fruktansvärda Wolverine-filmen.

  Sen är ju January Jones från Mad Men med också och henne kan man ju inte missa på stor duk.

 8. Plox:
  Om man är missnöjd och håller tyst om det så blir det ju aldrig någon förändring. Ju. 😉

  När det kommer till biobesök är jag en tigerhona. Jaaaa, jag VET att det kan ses som värsta I-landsproblemet att det blir strul/tjafs i en biosalong men för MIG är det viktigt och jag står inte ut med biografpersonal som inte tar sitt jobb på allvar. Dom ritar inte prickar på dominobrickor eller monterar ihop klädnypor, dom har ett serviceyrke (vilket många verkar ha missat när dom sökte jobben).

  Hur som helst, pallra dig iväg till biografen och ha en kul kväll med X, Magneto och January Jones 😉

 9. Precis hemkommen från filmen, ett ypperligt actionäventyr 😀
  Ang. woverine så verkar jag höra till minoriteten som gillar den – inget mästerverk men den var vad jag förväntade mig. En anledning till att jag nuförtiden är lite positivare när det gäller superhjältefilmer är att manusförfattarna faktiskt verkar ha läst förlagorna.

 10. Jag är sjukt beviken på den här filmen. Riktigt trist med tanke på hur mycket jag gillar franchisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.