2 DAGAR I PARIS

När Julie Delpy regisserar 2 dagar i Paris gör hon två fel som jag ser det:

1. Hon försöker likna Woody Allen både när hon skriver manus, när hon agerar efter sitt eget manus och när hon försöker regissera sig själv och andra

2. Hon ger den manliga huvudrollen till en trähäst.

Adam Goldberg har samma sprudlande personlighet som den där jättehästen dom gömde soldater i i Troja. Han är hemsk. Fruktansvärd. Han ser arg ut, skitsur, trist, han gnäller oavbrutet och jag kan inte fatta hur hon kunde falla för honom överhuvudtaget. Han verkar inte förstå själv hur han kunde falla för henne heller, eller så är han bara oförmögen att agera utifrån givna förutsättningar. Svindålig är han i vilket fall. Dumt val av Delpy. Riktigt illa.

Nu tänkte jag börja skriva om andra saker i filmen men det går inte, jag känner att jag fastnat i vinkelvolten. Med risk för att låta som en ältande kärring så är Adam Goldberg så dålig att han lägger sordin på hela filmen. Även det som hade kunnat vara bra blir det inte med honom i bild. Jag känner mig orättvis som sågar honom/henne/filmen på detta vis men jag ser ingen annan utväg. Det hade kunnat bli riktigt bra. Ju. Fan. Skit också.

Jag gillar Julie Delpy, jag fick värsta feelingen för henne efter Bara en natt men där visar hon att det krävs en motspelare med karisma  för att hon själv ska lysa och där får hon det i Ethan Hawke. Adam Goldberg kan inte få en lysmask att lysa. Han skulle suga i sig den stackars maskens energi och döda den inifrån som nån form av själv-lys-svält. Jävla människa att vara irriterande.

Att filmen inte får lägsta betyg beror på att jag är alldeles för snäll och att jag vill att filmen ska vara både roligare och känslosammare än den är. Jag känner mig lite rädd för att se uppföljaren 2 dagar i New York för Delphy har inte bara bytt stad, hon har bytt ut Goldberg mot skränpellen Chris Rock och jag vet inte om det är ett dugg bättre. Sparar det lite lägre betyget till den filmen ifall det skulle behövas.

(Till filmens försvar ska sägas att OM du tycker Adam Goldberg är världens bästa skådis eller rent utav skitsnygg då kan du strunta i betyget och dissa allt jag skrivit. Då kommer du gilla filmen. Som fan.)

Filmen går att streama på Lovefilm.

11 svar på ”2 DAGAR I PARIS”

 1. Men vad tråkigt :/ Den filmen som är så bra! Tråkigt att en filmupplevelse ska fastna i logistik som ska störa genom hela filmen. Tycker att humorn och den underliggande stämningen är det som är filmens behållning. Den fick mig att skratta, helt enkelt. Inte att skratta rent fysiskt och rakt ut, utan med huvudet.

  Visst är det väldigt mycket Woody Allen över hela konceptet med alla rappa kommentarer. Fast grejen med Adam Goldberg är väl just att han ska vara dryg och skeptisk, värre tycker jag det är om en skådespelare är usel och agerar onaturligt. Att han gnäller på hans tjejs prettokompisar som pratar oförståeligt om konstverk samtidigt som han själv ser på den tyska klassikern ”M” från 1931 är t ex en del i filmens olika lager som gick hem hos mig.

  Fast efter att ha sett trailern, jag vet att man inte borde tänka så, vill jag inte heller se ”2 dagar i New York”. Verkar vara mer av en buskishistoria.

  Även jag gillar Julie Delpy. Har du sett uppföljaren till ”Bara en natt”, föresten? Om inte, gör det! 🙂

  1. dan:
   Jag tror att filmen skulle behöva en omtitt (eller två) för att jag ska uppskatta det du gillade med filmen, Jag måste helt enkelt få ur Goldberg ur systemet innan det kan funka.

   Jag har absolut sett Bara en dag. En stor besvikelse så jag ÄÄÄÄÄLSKAR Bara en natt.

 2. Känns inte som en speciellt intressant eller uppseendeväckande film oavsett tycke om Goldberg. Blir lite lockad av titeln, men det finns ju bättre filmer som använde Paris (och NY) av en viss glasögonorm.

 3. Såg filmen precis häromdagen. Håller inte med dig utan tyckte det var en småcharmig historia som hade en och annan poäng. Fann den franska familjen , speciellt pappan, mkt underhållande. Ingen toppfilm men trevlig för stunden. Uppföljaren ser jag däremot inte. Chris Rock är med och filmer han är med i bör undvikas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.