APORNAS PLANET: (R)EVOLUTION

Tänk att det ska vara så svårt, tänk att vi aldrig lär oss.

Det här med att undervärdera andra oavsett om det är människor eller tänkande varelser som utomjordingar eller i detta fall apor, det är bara så himla korkat. Vilka tror vi att vi är liksom, vi ”civiliserade” upprättstående figurer med hjärna? Vad får oss att tro att vi är så unika?

Will Rodman (James Franco) är en forskare som försöker hitta en fungerande Alzheimermedicin. Att han är beslutsam och energisk med en klar målbild framför ögonen  kan bero på många saker men att han har en Alzheimersjuk pappa boendes hemma (John Lithgow) spelar givetvis in. Han experimenterar på apor och forskningen är väldigt nära ett genombrott när en av mamma-aporna går fullkomligt bananas (häpp!), forskarna tror att det beror på medicinen men i själva verket försöker hon bara skydda sin son. När mamman skjuts till döds tvingas Rodman ta hand om den lille apan, vilket han gör med den äran. Han döper apan till Cesar och behandlar honom sitt eget barn.

Lille Caesar växer upp och blir en hyperintelligent apa. Medicinen hans mamma fick fungerade och den övergick i fostret när apkillen låg i sin mammas mage. Således kan Rodman bota även sin sjuka pappa. Slutet gott, allting gott, eller hur var det nu igen?

Att se John Lithgow på bioduken var ett glatt återseende och det gjorde mig både upprymd och förvånad att se  busskrocken James Franco i en roll som han faktiskt behärskar och gör bra. Annars är det aporna som spelar huvudrollerna, aporna  som är så GRYMT bra gjorda att det är svårt att tro att dom inte är på riktigt. Att mitt eget mammahjärta typ EXPLODERAR av kärlek när jag ser lille Caesar sitta i en barnstol och dricka välling med dubbelhandsfattning är bara ett plus i kanten, i alla fall för mig.

Om det stämmer att Robert Rodriguez, Kathryn Bigelow och Tomas Alfredson tackade nej till att regissera den här filmen så tycker jag att inte att det gör nåt, det är deras förlust. Filmen blev alldeles tillräckligt bra med den tämligen okände Rupert Wyatt bakom spakarna.

Vill du läsa mer om filmen så har även  Flmr, Jojjenito, The Velvet CaféAficionadon och  Another bughunt sett den.

20 svar på ”APORNAS PLANET: (R)EVOLUTION”

  1. Steffo:
   Jag sågar folk som förtjänar det och jag skriver gott om dom som förtjänar det – även om det i vissa sällsynta fall rör sig om samma person. Det är i alla fall min intention.

   Vad gäller James Franco i detta fallet så sved orden inte ens. Han ÄR bra här. 🙂

 1. Kul att du gillade filmen. Har för mig att du var aningen skeptiskt tidigare och skyllde då på cgi-apor men nu kommer det alltså fram att det var Franco som var den klämmande skon. 😉

  Håller med om att det var riktigt kul att se Lithgow. Och sen var Franco faktiskt riktigt bra.

  Tack för ping!

  Pssst: Another Bughunt heter Anders blogg. Fast bloghunt funkar är väl ett helt ok namn det med. 😉

  1. Jojjenito:
   Jag var lite trött på effektfilmer efter att ha sett en hel drös precis efter varandra i somras men jag har aldrig haft nåt emot den här filmen specifikt. Men visst, att Franco var med låg INTE på pluskontot.

   Pssst. Har ändrat bloggnamnet nu, tryckfelnsnisse kom fram av bara farten men jag tycker nästan felskrivningen var ett coolare bloggnamn. Vet dock inte om Anders håller med om det 😉

     1. Fiffi: Skeptisk?? 🙂 Han är jättebra i Milk. Hans paradroll är nog som stenad hippie i Pineapple Express. Han blev dock inte Oscarnominerad för den.

      1. Anders:
       Ja, jag är skeptisk för det mesta när det gäller Franco. Jag är inte med i hans Fanclub, jag tycker inte han gjort mycket alls som ens är värt att nämna och det var därför jag blev så glad när jag såg den här filmen och han faktiskt är BRA.

       Vad gäller Pineapple express så HATAR jag den filmen. Starka ord, I know, men likväl sanna. Det kan vara en av mina topp-10-sämsta-filmer-jag-någonsin-sett.

       1. Haha, jag var lite lätt ironisk när jag nämnde Pineapple Express 🙂 Han körde samma akt under Oscargalan med sisådär resultat kan man säga.

        Jag tror Franco har väldigt mycket talang men han behöver jobba med en regissör som är bra på att lyfta fram hans talang. Darren Aronofsky ligger närmast till hands, som tagit fram det bästa ur Mickey Rourke och Natalie Portman på bara några år.

        1. Anders:
         Du har säkert rätt angående hans talang det är bara det att jag har väldigt svårt att se den. Å andra sidan lyckades ju Rupert Wyatt över förväntan med honom i den här filmen 🙂

 2. Har sett filmen men har inte fått ut ngt inlägg om den än. Roligt att du gillade filmen Fiffi, jag tyckte den var helt ok, bra underhållning för stunden med ruggigt bra gjorda apor.

 3. Jag fick kämpa för att inte gråta som ett litet barn i biosalongen. Tycker inte om att se djur i bur och speciellt inte när de blir behandlade på detta vis.

 4. Jag blev inte alls lika impad av filmen. Den var sorlig och budskapet tydligt men själva filmen i sig var inte min kopp av thé. Hade på något sätt förväntat mig mer av Franco.

  1. MB4Y:
   Där har vi en stor skillnad mellan mitt och ditt sätt att se på saken eftersom jag inte förväntade mig någonting alls av herr Franco, 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.