Årets filmbloggsfilmer 2010

Såhär på årets sista dag ska jag inte bara säga skål tamejfan, önska dig ett alldeles förträffligt nytt år, räkna ner minutrarna inför mitt headerbyte och därmed säga hejdå till Sylvester Stallone som hängd med mig sedan starten, jag ska även försöka samla ihop tankarna kring förra årets filmer.

Det är inte är det lättaste. Vilka ÄR 2010-års filmer? Är det dom som producerats under året, dom som gick på bio eller helt enkelt dom jag själv sett?

Jag går på det sistnämnda och låter det bli lite svävande men lägger samtidigt till både lite av höjdpunkterna och dom riktigt kliande lågvattenmärkena under mitt filmbloggarår.

.

Årets filmbloggssnackis utan motstycke: The expendables

Det som var extra kul med filmen var att jag fick en hel drös nya läsare efter den recensionen. Sånt gör mig självklart glad.
Vi är många filmbloggare som diskuterat denna film i varandras kommentarsfält sedan i somras. Längtan efter The expendables var så stor och förhoppningarna så upphaussade att det liksom blev pyspunka, men en väldigt intressant sådan.

 

 

 

 

 

.

Årets filmbloggssnackis 2: The social network

Alla filmbloggare med självaktning har sett den, har skrivit om den och har en åsikt om den. Sällan har storpotäterna (= dom massmediala ”kändiskritikerna”), vi hobbyskribenter och vanliga biobesökare tyckt mer lika om en film än om just denna. Det är svårt att säga något negativt när det är en BRA film helt enkelt.

.

Årets absolut mest överskattade: Avatar

Jag vet att den kom redan 2009 men med tanke på hur länge folk vallfärdade till biograferna och att jag själv såg denna tidigt i januari så får den följa med till detta års lista.

.

Årets superhjältefilm: Kick-ass

En fartfylld, färgsprakande, nyskapande och en superhärlig superhjältefilm kom 2010. Aaron Johnson charmade mig totalt med sin Kick-ass-figur och nu längtar jag till 2012 när uppföljaren kommer.

 

 

 

 

 

.

Årets storbölare: The road

Det gick åt en hel toarulle fast jag inte ens såg klart filmen.

.

Årets mest kommenterade inlägg: Detta.

97 st. Idioter på bio upprörde – och upprör – tydligen fler än mig.

.

Årets mest klickade inlägg: The human centipede

Jag fattar egentligen inte hur det kommer sig men 2949 klick talar sitt tydliga språk: det här ÄR en film som lyckats ta sig fram i mediabruset och som blev en riktig ”snackis”.

.

Årets barnfilm: Till vildingarnas land

En jättehärlig och supermysig film med fantastiskt filmmusik gav mig en resa tillbaka till barndomen på ett sätt jag inte var beredd på men gärna gör om.

.

Årets plåga: Biolöss

Samtal på Apoteket:

Apotekspersonal: Har dina barn löss?
Jag: Nej.
Apotekspersonal: Har nån annan i din närhet löss?
Jag: Nej.
Apotekspersonal: Går du mycket på bio?
Jag: Euuhhmm, ja.
Apotekspersonal: Då vet du var lössen kommer ifrån. Vuxna som får löss och som har barn som inte har löss får ALLTID sina på en biograf.
Jag: Saaaaatan vad det kliiiiar!

.

Årets svenska film: Cornelis

Snacket tystnade lite för fort när det gäller den här filmen men min åsikt kvarstår: det här är en ny svensk klassiker.

 

 

 

.

Årets mest brutala sågning: Göta kanal 3

Jag har aldrig sett nåt liknande och jag hoppas vid min gud att jag slipper vara med om det igen.

.

Årets mesta överraskning: Tron Legacy

Att mentalt förvandlas till en 13-årig pojke hör inte till vanligheterna, men Tron Legacy lyckades med bedriften. Jag tänker fortfarande på den, dagligen. En stor filmupplevelse för mig, helt klart.

.

Fiffis filmtajms mesta regissör 2010: Michael Haneke.

Med recensioner av Funny games, Det vita bandet, Dolt hot, Vargens tid, Den sjunde kontinenten och Pianisten vann Haneke definitivt priset som årets mesta Fiffis filmtajm-omskrivne regissör. Woody Allen får ursäkta. Tyvärr i Hanekes fall är inte kvantitet och kvalitet samma sak.

.

Fiffis filmtajms mesta skådis 2010: Jesse Eisenberg.

Herregud, den här killen är överallt. Måtte han inte bli utbränd.
2010 har jag sett fem filmer med honom och i jämförelse med Haneke så har Eisenbergs filmer ett imponerande högt genomsnittsbetyg: Solitary man, The social network, The squid and the whale, Zombieland och Adventureland och det finns ingenting som tyder på att han kommer synas mindre under 2011.

.

Årets förberedelser: Fiffi blogs Oscar.

Jag ska liveblogga hela oscarsgalan igenom och det krävs en hel del förberedelser inför det. Roliga sådana, tidskrävande, javisst, men det ska bli en väldans intressant grej att prova på och jag hoppas jag får några envisa koffeinsörplande filmfanatiker som hangarounds den natten.
Skriv in den 27 februari i almanackan. Jag är vaken. Är du?

Men nu är det 31 december 2010 och imorgon är en helt annan dag, ett helt nytt år, nya filmer att se, nya recensioner att skriva.

Vi ses igen 2011!

26 svar på ”Årets filmbloggsfilmer 2010”

 1. Haha, mycket roligt att kommentera här. Men jag nöjer mig med en Gott Nytt År-hälsning!

  Den 27 februari är ett heligt datum. Tittar definitivt förbi hos dig. =)

  Annars brukar jag hålla till i filmsnacks (www.filmsnack.se) livechatt – där brukar vi få till ett bra surr. Så har du vägarna förbi – titta gärna in.

 2. Oj vilket roligt inlägg. Detta får bli min sista kommentar till dig detta året. Lite egna tankar om din blogg du du skrivit ett så långt inlägg tycker jag att du förtjänar lite kommentar.
  Det är alltid roligt att titta in hos dig och kommentera då man vet att du svarar på minsta lilla struntkommentar ofta roligt oxå, jag har fått många skratt både här och på min egen blogg. Mina favoriter på min sida är Choke och Rocky 4 inläggen. F.ö blev min lillebror lite rädd när du hotade med skuggboxning på hans trappa. Jag fick lugna honom 😉
  Jag gillar oxå passionen för filmerna som lyser igenom i alla din inlägg. Det har inspirerat mig. Så tack än en gång Fiffi för inspration och läsglädje 🙂

 3. Ett riktigt Gott nytt år till dig och de dina från oss!

  Jag som inte är en tillnärmelsevis lika flitig biobesökare som du går i alla fall aldrig utan luvtröja numera 🙂 Jag flinade rysande igen åt din biolusupplevelse. Lika otippad som hemsk. Huga.

  Får jag be om ett tips? Tack! 🙂 A o jag har en ledig kväll på tisdag och har tänkt oss iväg på bio och DET händer ju inte så ofta att vi ska gå tillsammans, nu undrar jag; ska vi se Get Low eller Fyra år till eller tycker du nåt heeelt annat? Änglagård 3 ska vi se så småningom men den känns som att vi lika gärna kan hyra den, sen.

  Hoppas ni får ett fint nyår!

 4. Jättebra inlägg som summerar året hos fiffi på ett bra sätt! Tror kanske du kommer ändra uppfattning om Haneke när du sett hans kanske "normalaste" (och bästa?) film kod okänd.

  Att Centipede ligger så högt säger också mycket om vad som gillas därute. Intressant på alla sätt!

  Gott nytt år!

 5. Plox:
  God fortsättning 🙂
  Jag ska se om jag hinner in på filmsnack under den natten, men jag ska försöka kolla in livechatten. Låter kul ju 🙂

 6. filmitch:
  God fortsättning och tack för alla fina ord. Nu fick jag början 2011 med att bli alldeles glad i magen 🙂

 7. Sara:
  Inte bara en utan TVÅ gånger detta år har biolössen intagit mitt hår. Det är så äckligt och så irriterande att jag blir tokig för jag lärde mig tydligen ingenting första gången. Jag borde aldrig gå på bio utan duschmössa ;D

 8. Boknörden:
  God fortsättning till er alla tre!

  Ett biotips om jag vore i era skor…..hmm….Fyra år till kan vara en bra idé, likaså Svinalängorna. Det beror på om ni vill skratta eller få er ett drama som sitter kvar ett tag. Eller varför inte Hämnden förresten?

  (Eller Tron Legacy??? ;D)

 9. Joel:
  God fortsättning 🙂
  Jag tror det kommer bli en del Haneke även i år för jag ska verkligen försöka ta mig igenom hela hans produktion. Kod okänd står på listan 🙂

 10. God fortsättning! Kul lista, den lovar gott inför 2011. Och tack för 2010, även om allt annat förgås har du alltid äran av att vara min första kommentator 😉 Oscarsinitiativet är lovvärt men jag är en ruggigt sömning person på kvällar och nätter. Om ni håller i er till typ halv sex kan jag däremot göra er sällskap på morgonkvisten.

 11. Låter bra det. Och visst är det väl så att de brukar spara det göttaste (bästa regissör, bästa film) till sist?

 12. Sofia:
  Ja, precis. Resten av natten är bara en transportsträcka. Sen när man är så trött att man inte vet vad som är upp och ner och fram och bak DÅ är det dags för höjdarna och då brukar jag oftast ligga ner och försöka få upp ena ögat men kroppen skriker SOOOV FÖR I HELVETE och då somnar jag och får i alla fall kolla text-TV när jag vaknar. Men det gäller inte i år. Hoppas jag.

 13. Haha, så när man börjar se hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh (eller kanske zzzzzzzzzzzzzzzzzz?) vet man att Fiffi har somnat med näsan i tangetbordet…

 14. Du får väl köra med en webcam igång och skype igång så kan dina tittare väcka dig genom att ringa om du skulle somna haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.