BAD NEIGHBOURS

Jag ser mig inte som en speciellt snål person men ibland, iiiiiblaaaaand, händer det att jag kan känna tillfredsställelse över att slippa betala för något som visar sig vara totalt ovärt.

När Markus deklarerade på förra filmspanarträffen att han ville välja film till nästa träff och att det var Bad Neighbours som var på tapeten så tänkte jag inget speciellt. Jaha, en komedi, kanske jag tänkte. Jaha, Seth Rogen, kanske jag tänkte. Jaha, Zac Eftron, kanske jag också tänkte. Men jag tänkte ingenting som handlade om filmens eventuella braighet eller dålighet, jag bara konstaterande att det skulle bli något helt annat än de förra månadernas svenska filmer och att det kändes ganska…befriande.

Sen kommer man till det här med livet, krockarna mellan det man vill göra och det man måste göra, jobb och sånt. Jag kunde inte fippla till det, jag kom inte loss från jobbet och jag visste det långt tid innan, jag skulle vara tvungen att avstå månadens gemensamma biobesök. Pressvisningen av filmen däremot, den krockade inte med något. Tvärtom. En ledig kväll med regn i luften, fint besök av en vän från norr och en inbjudan till Bad Neighbours som gällde för mig +1, det är klart att vi gick.

Filmen heter alltså Bad Neighbours, dåliga grannar. Filmen hade även kunna hetat Bad Students, Bad Parents, Bad Friends eller varför inte Bad Pot-Smoking-Assholes. Som så ofta i filmer med Seth Rogen i rollistan är det haschrökandet och drogliberalismen som är i fokus och jag bah zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Det är så fucking dötråkigt att titta på. Vad vill dessa filmmakare att man som åskådare ska göra? Klappa händerna åt att andra så öppet och lättsamt nyttjar dessa droger? Bli sugna på att prova själva? Tycka att rollfigurerna är supercoola? Uppskatta skådespelarna som med till synes lätthet spelar dessa roller?

Mac och Kelly (Seth Rogen och Rose Byrne) är gifta och har en dotter som är ett halvår på´t ungefär. Dom är trötta småbarnsföräldrar med avdomnat sexliv och framförallt Kelly längtar ut, längtar efter vuxet sällskap och lite mer fest i vardagen. Så när en studentförening med Teddy Sanders (Zac Efron) i spetsen köper grannhuset och bjuder in till fest passar dom på, dom tackar ja och dom partajar som om det inte fanns en morgondag. Krökar, boffar, shottar, dansar, näckar, kissfäktas, rubb och stubb, all in. Sen försöker dom ligga med varann på köksgolvet.

Småbarnsföräldrar som försöker ligga, det är humor det, tydligen. Småbarnsföräldrar som vill ligga och som vill ligga med varandra, det är beviset på ett bra och välmående förhållande, tydligen. Att ha en fru som inte knorrar när snubben går loss på allehanda mer eller mindre illegala preparat, det är att vara i en perfekt relation, tydligen. Att ha en jättebebis till man är också härligt, tydligen.

Alltså, det är så MYCKET i den här filmen som är så dumt, så dåligt, så billigt, så korkat att jag inte vet var jag ska börja. Manus känns inte genomarbetat för fem öre, det är liksom INTE ROLIGT ALLS. Seth Rogen är BARA högljudd och teddybjörnsblåst. Rose Byrne är helt tokfel i sin roll, hon spelar över och försöker vara rolig så till den milda grad att det bara blir pinsamt. Zac Efron visar sina sex-pack. Jaha? Gääääsp. Dave Franco är bror till James aka polare till Rogen aka given som boffarnisse. Christopher Mintz-Plasse är säkert också polare till nån, det är min enda förklaring till varför han är med.

Bad Neighbours är som en lite vuxnare variant av Pineapple express, Bad Neighbours är också en film som fick spontana applåder på pressvisningen, något som väldigt sällan händer. Jag och mitt sällskap satt som två frågetecken, det sista vi tänkte på var att slå ihop händerna och skapa nån form av ljud. Peka ett långfinger åt duken hade passat bättre men det låter inte så mycket.

Gratis är gott heter det ju men när gratis inte ens är gott vad är det då?

 

 

 

Vad tycker mina filmspanarvänner om detta spektakel? Klicka dig vidare in på deras bloggar och titta efter. Sofia, Cecilia, Jojje, Henke och Markus&Erik.

 

 

27 svar på ”BAD NEIGHBOURS”

 1. Ok, jag har lite svårt att hänga med här. Kiss- och bajshumorfilmen Movie 43 fick 5/5 och denna 1/5. Utveckla gärna vad som skiljer i humorn eller annat mellan filmerna. Jag är helt förbryllad.

  Själv tyckte jag att båda dessa filmer är ojämna, Neiighbors håller om något en högre nivå, men båda filmerna gav mig flera sköna livsförlängande skratt. Jag gav båda samma betyg 3/5, mestadels för det sista, skratten.

  1. Henke:
   Det är väldigt mycket som skiljer dessa filmer i mina ögon.

   Movie 43 har bra skådespelare rätt igenom, dom bjussar på något annorlunda, historier man aldrig förut sett. Bad Neighbours är drogliberalt trams helt utan hjärta. Iskall humor. Jag köper det inte för fem öre.

   Sen tycker jag inte att Bad Neighbours är en renodlad kiss- och bajshumorfilm, det är en ”Seth Rogen-röker-på-film” och den typen av film gillade jag inte ens första gången jag såg den. Otroligt trist och enahanda. Och en annan sak om jag jämför filmerna, Movie 43 får mig att skratta läppen av mig varenda gång jag ser den. Bad Neighbours fick mig inte att skratta en enda gång. Betyget kändes därför helt givet.

 2. Ja, men eller hur! Läser andra recensioner och där står det att Rogen och Byrne har perfekt kemi, att de är roliga. Inte i min bok, och speciellt Byrne kändes stiff och helt fel.

  High five!

 3. Mycket roligt att läsa din sågning, men vad hände med betyget? Var den så dålig att den blev helt utan? 😀

  Men jag vill också inflika att även om jag generellt tyckte att filmen funkade, så förstår precis vad du menar med din kritik, rent logiskt och ”på papperet”. ”Föräldrar som försöker ligga, det är humor det, tydligen” … Ha ha, nej det är typ inte det, men jag tycker liksom inte att det var behållningen heller. Utan mer att det var kul att haka på Mac och Kelly på deras vansinnesfärd in i fratsens värld. Plus för deras hjärtevärmande bebis som ”gick rakt igenom filmduken”.

  Spontana applåder kan jag dock tycka låter lite overkill 🙂

  1. Cecilia.
   Filmen har fått betyg, ett ”filmspanarbetyg” som flera av oss brukar använda när det vankas filmspanarfilm. Alltså en såndär grön tjottafräs med kikare längst ner i recensionen 🙂

   Vad gäller bebisgrejen så tänkte jag knappt på den, så barnkär är jag 😉

   1. Jaha, då kanske jag har missbrukat den, jag använde den som symbol för att det var filmspaning på gång bara. Men jag antar att det är ok.

    Kanske för att jag inte har egna barn och inte vet hur jobbiga de är bakom den gulliga fasaden…

    1. Cecilia:
     Du får använda loggan precis som du vill 🙂

     Eller så gillar du helt enkelt barn lite mer än jag. Hur funkar det med hundar på film, gillar du det? 🙂

 4. Hundar. Finns det något att tycka om hundar på film? Vilka filmer HAR hundar i fokus? Och i så fall varför?

  Räcker det som svar på din fråga?

  1. Cecilia:
   Det finns ju väldigt många filmer med hundar i mer eller mindre fokus men jag håller helt och hållet med dig om frågan varför 🙂

   1. He he. Men spontant kommer jag faktiskt inte på så många. Beethoven, Lassie, 101 dalmatiner, och så den där filmen med pojken som har en spetshund som är jättekänd… öhh.. Har inte sett Cujo men den ska ju va läskig, bra? Vet att det finns ett GÄÄÄNG filmer så klart, men frågan varför har hållit mig borta från dem. 🙂

    1. Ceclia:
     Tänk alla filmer där det är med en hund enbart för lägga-huvudet-på-sned-och-säga-åååå-faktorn. Tänk Dantes peak till exempel. Bland katastroffilmer känns det mer som en regel än ett undantag med den obligatoriska jycken. Tänk att filmpublik är så lättlurad 😉

 5. Haha, klart bättre än Pineapple 🙂 Den här hade i alla fall något mer än bara majjarökande. Lite oväntat att du och Jojje var i minoritet, trodde nästan det skulle vara tvärtom.

  1. Sofia:
   Med tanke på att min kompis – som är ett Seth Rogen-fan – gav filmen samma betyg som jag när vi sett den så trodde jag nog att många fler skulle hålla med mig och Jojje i den här frågan, men tji fick jag 🙂

 6. 50/50 – ok men inte tack vare Seth
  This is the end gav upp efter minuter mkt tack vare Seth och hans haschpipor.
  Movie 43 är däremot den bästa komedi jag sett sen första Baksmällan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.