BIG GAME

När Samuel L Jackson spänner ögonen i en motspelare och spottar ur sig någon stenhård oneliner, alltså finns det nåt tuffare på denna jord? Nåt coolare? Ja…det gör det faktiskt.

Han som bräcker Samuel L Jackson heter Onni Tommila, är typ 13 år och ser ut som en animerad pixarpojke med sina höga kindben och sneda eskimålika ögon. Han är svincool, ungen! Att han ÄR just svincool är en stor anledning till att denna knasiga film funkar så bra som den faktiskt gör, för det är banne mig ingen självklarhet.

2010 skrev och regisserade finländaren Jalmari Helander filmen Rare Exports, en liten udda film som handlade om var Tomten EGENTLIGEN befinner sig. Nu har alltså samma Jalmari skrivit och regisserat denna film som handlar om att Air Force One befinner sig i luftrummet ovanför Finland, blir nedskjutet av terrorister och presidenten (Jackson) skjuter ut sig själv ur planet och hamnar nånstans ute i den finländska karga vildmarken. Mitt ute i precis ingenstans.

Den enda levande varelsen i skogen (som inte går på fyra ben) är Oskari (Tommila) som precis ska fylla 13 och är ute på sitt ”manhoodäventyr”: han ska överleva 24 timmar ensam i vildmarken och han ska komma tillbaka med ett redigt jaktbyte, DÅ är han en MAN. Han övar på att låta som en hjort och drömmer om att fälla en sådan, precis som hans pappa gjorde på sin 13-årsdag men istället för någon ”skogens konung” får han världens mäktigaste man på halsen.

Det är en charmig liten film det här, stört omöjligt att inte tycka om. Vore jag åtta år eller elva skulle jag antagligen vara helt lyrisk, eller så hade jag redan sett så många effektöverfulla blockbusters att Big Game känns som minimjölk i sammanhanget? Jag hade i alla fall en riktigt trevlig stund i biomörkret.

Visst finns det en hel del att nitpicka på gällande just effekterna men vafan, det ÄR inte en högbudget-Hollywoodfilm det här, jag låter ”missarna” glida mellan fingrarna för det är just så satans charmigt och udda och kreativt och galet alltihop. Och om jag får bestämma skulle Onni & Samuel vinna Best Duo på MTV Movie Awards!

5 svar på ”BIG GAME”

  1. Den här har jag sett fram emot ändå sen vi såg trailern i Malmö. Men nu är det nästan som att jag glömt bort att jag såg fram emot den så peppen är liksom borta. Oh well.

  2. Det känns som att originella idéer som den här och Rare Export inte kan hajpas nog mycket. Och så häftigt att Helander faktiskt får dem gjorda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.