Black Book

Den holländska judinnan Rachel (Carice van Houten) och hennes familj försöker fly undan nazisterna i det ockuperade Holland. Hennes föräldrar mördas mitt framför hennes ögon och hon svär för sig själv att hon ska hämnas.

Hon får kontakt med motståndsrörelsen och lyckas bli en infiltratör och inleder ett förhållande med chefen för den tyska underrättelsetjänsten.

Jag vet, det jag pysslar med nu är lite som att kasta ett urtuggat hundben till en uteliggare som inte sett mat på en månad men det händer så mycket i filmen som jag inte vill avslöja. Historien svänger fram och tillbaka, den som är god i scen 1, 2 och 3 är ond i scen 7, 8 och 9 och det är det som gör filmen så bra och att den håller hela vägen in i mål.

Regissören Paul Verhoeven kör inte på den trafikerade actiongatan som han känner så väl, inte den här gången. Här är det mer ett spännande tidsdokument, baserad – såklart – på en sann historia och han fixar den biffen hur bra som helst.

Black book gjordes sex år efter hans senaste film och nästa på tur, De stille Kracht, har releasedatum först 2013. Han slutar inte fövåna mig, den gode Paul.

Här finns filmen.

10 svar på ”Black Book”

 1. Härligt att du gillade den! Det är det som är en av filmens styrkor att det svänger mellan vem som är ond eller god hela tiden, det finns inget vitt eller svart. Att den sedan är otroligt spännande gör inte det hela sämre 🙂

 2. filmitch:
  Det är ju väldigt få personer OCH situationer i livet som är svarta eller vita och kanske är det just därför som gråskalan tilltalar. Man får sig en tankeställare OCH blir underhållen på en och samma gång.

 3. Håller med filmitch — vad kul att du tyckte den var bra! Det är faktiskt så bra att man nästan förvånas över att det inte redan finns en amerikansk remake…

 4. Tack för tipset. Kul när en regissör återvänder till hemlandet (från Hollywood) och plötsligt gör en lite annan typ av film. Oftast bättre.

 5. Sofia:
  Visst är det konstigt?! Men det kommer nog en remake. Hollywood ska bara göra sjuttioelva konspirationsthrillers om var/när/hur Bin Laden är begravd först och om han ens är död. 😉

 6. Jojjenito:
  Det här är absolut ett filmtips inför hösten när det snålblåser och man vill dra på sig raggsockor och dricka thé med tvåhandsfattning ur stora porslinsmuggar och titta på snöblandat regn utanför fönstret.

  Är det höst nu?

 7. Kul, jag är ett stort Verhoeven fan. Han är en av mina absoluta favorit regissörer.

 8. Joel:
  Ja, han är duktig. Jag håller med.

  Jag tror han ska bli för mig&bloggen 2011 vad Haneke var 2010 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.