BLACK MASS

13 oktober, 2015

Ännu en såndär film om män, tänker jag. En film med en massa män, män i alla huvudroller, män i alla biroller, män som heter John och Jack och James och Brian och Steve och Kevin och alla andra vanliga amerkanska mansnamn man kan tänka sig. Och alla är elaka, alla har sluga jävulska baktankar, alla går över lik för att rädda sina skinn och alla ser till att rätt människor blir till lik om och när det passar deras agenda.

Black Mass handlar om män som är insyltade med varandra. Lögner, hårda knogar och handeldvapen. Jeans, kostymer, solglasögon och gubb-bilar. Ihopbitna kindtänder, ögon som säger hej men menar hej då och så denna jävla iskalla ondska överallt.

Den irländsk-amerikanska höjdaren i den del av Bostonmaffian som kallades Winter Hill Gang heter James ”Whitey” Bulger (Johny Depp) och det är han som är själva navet i filmen. När historien om honom berättas passerar en mängd namnkunniga skådespelare revy, bland annat Benedict Cumberbatch som hans bror William ”Billy” Burger som var senator och allt. Jag ids inte rabbla resten av männen, varken skådisarna eller rollfigurerna för du hinner gå i pension innan du läst klart.

Det roliga är att jag tittar på filmen och tänker att den är tråkig men ändå sitter jag framåtlutad på kanten på fåtöljen så fort Johnny Depp är i bild – och han är i bild OFTA. Han lyser, han gör det och det är så himla kul att se för det var banne mig inte igår han var klockren och jättebra i en roll. Så filmen är inte tråkig egentligen, det blir bara enahanda med alla dessa jävla…..män….överallt. Det är liksom inga nyanser alls och det är både synd och föga förvånande och jag har rätt svårt att hålla isär alla namn ända fram till eftertexterna faktiskt.

Filmen är alltså based on a true story (med allt vad det innebär) och vill du läsa mer om Whitey Bulger är mitt tips att du klickar här. Mitt andra tips är att du ser filmen. Den är nämligen betydligt bättre än vad min text eventuellt skvallrar om. En mycket stabil trea får den från mig.

{ 6 comments… read them below or add one }

Daniel oktober 14, 2015 kl. 16:36

Visst var Depp rätt så ok, men tycker du inte att det var lite bortkastat att bara göra den här typen av film av historien? Det känns som att det finns hur många som helst såna.
Och hur kan dom bara nämna Alcatraz-storyn i förbifarten?! Den lät ju mycket mer spännande än den vi fick se!

Svara

Fiffi oktober 14, 2015 kl. 21:00

Daniel:
Håller med dig helt och fullt! Och jag tänkte på precis samma grej om Alcatraz. Man fick ju inte reda på varför han suttit där ens, eller hur? För en gångs skull hade nog filmen vunnit på att vara lite längre – och lite mastigare.

Svara

Voldo oktober 15, 2015 kl. 21:27

Ser fram emot denna. Kan det vara Depps bästa rollprestation på x antal år? Jag hoppas det i alla fall.

Svara

Fiffi oktober 15, 2015 kl. 22:27

Voldo:
Jag skulle säga att det är det. Bästa på år och dar.

Svara

Melanie oktober 17, 2015 kl. 13:21

Alltid kul att hitta nya bloggar, ska börja följa. ^_^

Svara

Fiffi oktober 17, 2015 kl. 22:00

Melanie:
Vad roligt! Välkommen! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: