BLACKFISH

När en dokumentärfilm är som allra bäst lär den mig nåt om ett ämne jag sedan innan varit föga intresserad och/eller insatt i.

När en dokumentärfilm är som allra bäst håller den mig i ett skruvstäd av koncentration från början till slut och det genom att egentligen inte göra annat än att berätta en historia på ett lättbegripligt och visuellt vägvinnande vis.

När en dokumentärfilm är som allra bäst får den mig att känna, sådär så insidan nästan sprängs. Den får mig att ifrågasätta, att uppröras och att – i detta fallet – lova mig själv att ALDRIG sätta min fot på Sea World.

Blackfish handlar i allmänhet om konsekvenserna av att hålla späckhuggare i fångenskap och i synnerhet om späckhuggaren Tilikum som genom åren dödat tre av sina tränare. Dessa olyckor har tystats ner och information har förvanskats, rapporterna har mest handlat om att tränarna ifråga agerat fel. Samtidigt, vadå tränare. Hur tränar man späckhuggare, jättedjur, åtta meter långa och fyra ton tunga och hur håller man dom lugna och fina när man separerar mammor från sina barn och låser in hannarna i små burar över natten?

Hade jag varit en kändis och späckhuggarfrågan hade varit en het potatis hade det stått FIFFI RASAR på löpsedlarna. För det gör jag. Jag rasar. Jag är svinförbannad och jätteledsen och samtidigt väldigt glad att jag såg denna film. Det retar mig dessutom till bristningsgränsen att den inte blev oscarsnominerad i år för Bästa dokumentär. Det kan inte bero på något annat än inrikespolitik och en otroligt feg oscarsjury men störande är det hur som helst.

Nu har jag bara en stilla önskan och det är att ALLA ser Blackfish. Som dokumentärfilm är den nämligen helt fulländad. Lägg därtill vetskapen om att jag har väldigt svårt för djur, alla djur, i alla situationer. Trots detta, det blir inte bättre och mer gripande än såhär.

Litar du inte på min åsikt, klicka in hos Jojjenito eller Movies-Noir, dom har också sett Blackfish. Och sen, kom igen, se filmen! Den finns på Netflix.

12 svar på ”BLACKFISH”

 1. Japp, det vet jag minsann!
  Har lagt den HÖGT upp i min Netflix-loop sedan någon vecka tillbaka! Jag suger i mig din extra info också, plus alla andras, och laddar. Har sett någon trailer också nånstans som lovar gott…( fast det gör ju alla trailers förstås…)

  1. Steffo:
   Härligt att höra. Hugg den när du känner för att vakna lite inombords, typ när det snöar ute, eller slaskar, eller när det inte gör det. Den funkar att se när som helst 🙂

 2. Håller med! Alla borde se Blackfish! Vet att att späckhuggare är väldigt smarta, men Blackfish visade ändå en helt ny sida av deras intelligens.

  1. Markus:
   Otroligt smarta djur. Det är klart dom ”ger igen” när dom blir så illa behandlade. Visst var Blackfish tvåa på din topplista för 2013?

 3. Tack för länkning. 🙂

  Visst är det en upprörande film. Jag är glad att jag aldrig varit på SeaWorld och jag kommer hålla mig borta.

  ”FIFFI RASAR”. LOL.

  1. Jojjenito:
   Jag kommer inte ens besöka Kolmårdens delfinarium nån mer gång (fast jag blev helt sjukt berörd av showen den gången jag var där), det är ett som är säkert. Om nu djur prompt måste finnas ska dom banne mig vara i frihet. Tycker jag då 😉

 4. Jag hoppas innerligt att du är vegan då detta är inget mot hur miljoner av kor, grisar, höns osv behandlas.

  1. Veronika:
   Jag förstår inte riktigt vad detta har med om jag är vegan eller inte att göra men visst är det så, många djur behandlas väldigt illa.

 5. Syftar på dubbelmoralen som många gånger yttras bland köttätare, där man upprörs över vidrigheter som drabbar (vissa) djur, samtidigt som man bidrar till andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.