CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER

Captain America har aldrig varit någon riktig favoritseriehjälte för mig, han är inte Hulken om man så säger. Att det är Chris Evans som spelar honom på film, en av dom mest aurasvaga männen på planeten, gör inte saken bättre.

Första filmen tyckte jag ändå var helt okej när jag såg den även om den saknade en hel del humor och var (som så många filmer i denna genre) aningens för lång. Sen hände det en grej som gjorde att jag fick ett lite närmare band till Captain America än jag hade innan.

Jag fastnade nämligen i tullen på Heathrow i London iklädd en tröja med Captain Americas sköld över hela bröstet. Den gav utslag i metalldetektorn och jag blev eskorterad av vakter in i ett litet rum med metallbrits och helkroppsröntgenapparat och så var det bara att ta av sig alla kläderna. En halvtimme senare visade det sig att jag inte hade hemliga vapen insydda i BH:n eller nåt annat farligt insmugglat under huden, det var helt enkelt skölden som gjorde utslag. En kvinnlig flygplatsvakt skrattade och sa att skölden kanske fungerade även i verkligheten, att den var en ”hjälp” och jag har tänkt en del på det sen dess. Min strävan efter att bli min egen superhjälte kanske började på riktigt just där och då.

Nu har det gått 2,5 år sedan första filmen men Captain America har hunnit med ett inhopp i The Avengers där emellan. Superhjältefilmerna dimper ner som grodor från himlen och jag står med en hov och tar emot. Jag är av åsikten att även en dålig superhjältefilm är bättre än mycket annat och klagar inte det minsta på filmutgivningstempot även om just en uppföljare till Captain America: The First Avenger inte stod högst upp på min önskelista. Sen såg jag trailern på den här filmen och gjorde en handbromsvändning. Det såg bra ut. Riktigt bra.

Med facit i hand hade trailern rätt, Captain America: The Winter Soldier var riktigt bra! Det är ett helt annat tempo än i första filmen, musiken är pulshöjande och perfekt för ändamålet, det är en rappare dialog, det finns inbäddad humor, effekterna är jättebra och the bad guy, The Winter Soldier, är badass (nääästan) på det där no-mercy-sättet som Ivan Vanko var i Iron Man 2 eller Bane i The Dark Knight Rises. Det sistnämnda gör att filmen faktiskt blir riktigt spännande på sina ställen. Skådespelarmässigt är Scarlett Johansson och Samuel L Jackson stabila, Anthony Mackie är med lite för lite, Robert Redford gör det han ska och Chris Evans är en anabolaspännis med utstrålning i klass med en skiva Wasa Husman.

Jag fattar att det är så han ska vara, men den där babyhudsläta hyn ser photoshoppad ut, ja nästan plastig och sminkningen gör att hans ögon ser ännu mer ut som en död fisks. Sen har han den där grejen på huvudet som liknar skyddet Chelseas målvakt Petr Čech har för att undvika ännu en skallskada. Man kan väl säga att det är en vuxen variant av lekhjälm och många saker är den men cool är inte en av dom.

För att sammanfatta filmen med andra ord, jag blev serverad precis det jag förväntade mig och jag blev mätt och nöjd. 136 minuter är i längsta laget, slagsmålsscenerna medelst sköld hade kunnat kortas ner men jag kan inte säga att det blev långrandigt så det störde. Det var en underhållande och ytterst välgjord popcornaction som betygsmässigt får en stark trea men med en Captain America-tröja som lever sitt eget liv i min ägo avrundar jag uppåt. Jag friar hellre än fäller, precis som vakterna på Heathrow.

Sofia har också sett filmen. Friar eller fäller hon?

13 svar på ”CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER”

 1. Ser lovande ut. Inte heller en av mina favorithjältar men första filmen var förvånansvärt bra- lite Indiana J touch över den. Svårast blir nog Redfords tänder de verkar ha ett eget liv.

  1. filmitch:
   Tänderna kändes inte såååå bländvita i filmen, jag tänkte inte ens på dom faktiskt.

   Sitt kvar under hela eftertexterna när du ser filmen. 🙂

 2. Jag skyller på tishan, jag, för inte kan vi väl tycka så diametralt olika om två filmer? 😉

  Hmmm, Mackie kanske inte fick vara med mer eftersom han då skulle ha utklassat Evans med hästlängder? Evans är inte ens Wasa Husman, han är osaltade riskakor. Men även sådana funkar helt ok i rätt sammanhang… Och i likhet med Bane fattade jag inte alls grejen med Winter Soldier. ”He has a…metal arm” — inte riktigt definitionen av bad ass för min del.

   1. Sofia:
    Det är klart vi kan tycka olika, det händer ju ibland. Vi gav första filmen samma betyg men sen sköt det iväg åt två olika håll med tvåan. 🙂

    Men Chris Evans är fantamej genomskinlig! Jag tror inte automatiska dörrar öppnas när han närmar sig dom. Vore det inte för dom där överarmarna skulle han inte ha haft en chans på den här rollen.

    Metallarmen var kanske inte så ruskig, men masken och att han gav alla andra en riktig match var ju härligt 🙂

    1. Jag spekulerade borta hos Pidde om det är så att jag inte blir så attraherad av ”superskurkar” som egentligen är hantlangare när allt kommer omkring. *host* Bane *host*

  1. Jojjenito:
   Riktigt töntig är den. Behövs den ens? Det blir inget uppsving vad gäller hjälm-merchandise heller, det är ju skölden kidsen vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.