CLOSE MY EYES

3 april, 2016

När filmåret 1991 skulle listas hittade jag av en slump denna lilla….film….som jag misstänkte kunde vara något jag behövde se för att kunna göra listan komplett.

Det var helt fel. Den här filmen behöver ingen människa på jorden se, inte av någon som helst anledning. JO! Känner du ett omänskligt sug efter att se Clive Owen spritt språngande näck så är filmen ett måste, annars inte. Och knappt då ska jag ärligt säga.

Den här filmen handlar om incest, varken mer eller mindre. Den handlar om en vuxen storasyster (Saskia Reeves) som inleder ett förhållande med sin vuxne lillebror (Clive Owen) medans hon samtidigt har ett förhållande med rikisen Sinclair (Alan Rickman). Syskonen kan inte hålla varken tassar eller andra kroppdelar borta från varandra fast systern känner att det är fel och brodern skiter i vilket, han är typ kär.

Om jag går till mig själv så tänker jag att ett triangeldrama av detta slag borde kunna twistas till rätt rejält och kunna bli både otäckt, trasigt och till och med lite mordiskt om man har tur. Nu blir det ingenting. Absolut ingenting. Syskonen knullar som kaniner och överklassmannen är lugn som en filbunke både när han misstänker otrohet och kommer på hur det hela ligger till.

Han är inte så bra i den här rollen, Alan Rickman. Det är mycket pratandes-medelst-att-endast-röra-på-underläppen och det blir tröttsamt rätt så fort. Clive Owen är ung och jättevalpig (fast han är 27 år när filmen spelas in…) och alla dom lillebrorsfasoner han spelar upp ger mig tok-klåda. Saskia Reeves kände jag inte till alls innan jag såg den här filmen men hon är tydligen med både här och där, i TV-serien Luther och den engelska Wallander till exempel. Hon lyckas spela känslomässigt schizofren på ett…tydligt…sätt i alla fall.

En TOTALT meningslös film som inte har något på någon topplista att göra.

Vilka filmer som dyker upp på 1991-års-listan kan du se här på bloggen på onsdag!

{ 6 comments… read them below or add one }

Moya april 3, 2016 kl. 13:04

Har du sett The Man in the Moon? Reese Witherspoon’s första film som gjordes 1991. Om inte, se den innan du gör listan 🙂

Svara

Fiffi april 3, 2016 kl. 21:01

Moya:
Jag har sett den 🙂 Helt okej film och en jättebra Reese men den kommer inte nå upp på listan.

Svara

Moya april 4, 2016 kl. 09:28

Misstänkte att den kanske skulle få en trea eller något men kände ändå att den är värd att se innan man gör listan 🙂

Svara

Fiffi april 4, 2016 kl. 09:40

Moya:
Det är sant, det hade absolut varit en måste-se-film innan man gör klart en sån lista. 🙂

Svara

Moya april 4, 2016 kl. 16:49

Har du förresten sett This Boy’s Life (En främling i familjen)? En måste-se-film innan du gör klart 1993-års-listan 🙂

Svara

Fiffi april 5, 2016 kl. 07:37

Moya:
Bra film det där! Han är stabil, lille Leo 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: